Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa, w necie jest słownik śląski, wygooglasz i zrozumiesz Jamlesa. ;)

Gardinsztanga, z niemieckiego Gardinen to firany/zasłony, a sztanga to już na pewno rozumiesz. ;)

I parę fotek na bloga wkleiłam, choć dzisiaj musiałam bardzo o to walczyć, nie wiedzieć czemu.

Pojechaliśmy wczoraj na jarmark świąteczny do Bautzen.

Super było!!! :D

Portfel trochę lżejszy nam się zrobił, ale jesteśmy bardzo zadowoleni z zakupów, a już atmosfera, widoki zimowe, cudności, które można na stoiskach obejrzeć...

Cud, miód, ultramaryna! :lol2:

Kilka zdjęć Wam wrzucę, obszerniejsza relacja na blogu za kilka dni. ;)

Bardzo nam się podobał kucharz nad ogniem, prosto z Hogwartu... :lol2:

100_4758.jpg

100_4783.jpg

100_4801.jpg

100_4788.jpg

Kupiła sobie luksusowy żel do kąpieli w dwóch królewskich szklanych butelkach, bardzo ładny żel, z takim jakby złotym piaskiem drobniutkim, choć nie wiadomo jaki ma zapach i jak myje.

Ale ponieważ bardzo estetyczny a i butelki bardzo ładne, to nie było siły, capnęłam i już.

Z bolesławieckiej ceramiki, obecnej na jarmarku, czajniczek herbaciany z zaparzaczem i podgrzewaczem.

Z namalowanym jeleniem i bażantem! :rotfl:

Słodkości dla Anioła ślubnego, bo łasuch jest.

Karton Gluhweina, wieczorne grzańce fajnie jest wypić czasem, tylko trzeba dosładzać lekko i dodawać przyprawę do pierników. :lol2:

Bardzo dobrej jakości dziadek do orzechów, użytkowy, nie ozdobny.

I chyba tyle...

Oczywiście cos pojedliśmy, ciepły Gluhwein w garść dla żony też był, kierowca dostał kawusię w garść. :lol2:

I nikt nic nie mówi, jak wyglada ta choinka z bombkami po 3 wieszanymi!!! :cry: :p

Bardzo podobają mi się te bombki - po trzy :) ale faktyczna żywa choinka tego raczej nie wytrzyma :( za to pomysł z rozebraniem starej choinki i przerobieniem jej na girlandę też miałam w tym roku :lol2:

pierniczki.... mam w zamrażalniku trochę ciasta... z ubiegłorocznych świąt :oops: jestem ciekawa czy do czegoś się nada

DPS-ia a wy macie sztuczne drzewko? bo na prawdziwym chyba po 3 bombki nie da sie, galazki za bardzo by sie uginaly. chyba:rolleyes:

My sztuczne mamy, z kilku względów.

Po pierwsze (nie smiać się!) nie moge patrzeć na ścinane drzewa... Wiem, wiele drzew trzeba ściąć, ale jest to zawsze dla mnie trudne przeżycie, choć sami drewnem palimy i tak dalej.

Jeśli mogę sprawić, że ocaleje kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt świerków - cieszę się.

Uwielbiam te święta i wcześnie zawsze ubieram choinkę, a potem dłuuuugo ją trzymam - z żywą nie byłoby to możliwe.

Wydałam raz kilkadziesiąt złotych, a potem już nie muszę co roku.

No i ona zawsze ułoży gałązki dokładnie tak, jak mi w danej chwili trzeba. :D

Wieczór dobry ! A gdzie te bombki po trzy wieszane, na blogu??

Na blogu, Brazuniu, na blogu. :yes:

ło cie, ja cie !!! :eek:ale ześ sie narobiła ....:cry: jak jo teraz te Twoje choinke przebije ....ide coś dorobić, bo u mnie mizeria w tym roku :mad: :lol2:a mam taką samą lampę w kuchni :p

Heh, kochana - jak masz takie same lampe, no to resztę dorobić to już mały pikuś jest! :lol2:

W sumie to ja się nie narobiłam jakoś wielce, tylko długo to trwa, zanim wywlokę z czeluści strychu wszystkie serwetki, obrusy, zasłony świąteczne, poprasuję, dopasuję gdzie i co położyć...

Dlatego zawsze tak wcześnie zaczynam przygotowania, żeby na spokojnie sobie wszystko zrobić.

A te przygotowania to mój najulubieńszy czas w roku! :D

Bardzo podobają mi się te bombki - po trzy :) ale faktyczna żywa choinka tego raczej nie wytrzyma :( za to pomysł z rozebraniem starej choinki i przerobieniem jej na girlandę też miałam w tym roku :lol2:

pierniczki.... mam w zamrażalniku trochę ciasta... z ubiegłorocznych świąt :oops: jestem ciekawa czy do czegoś się nada

Na żywej można spróbować wieszać bombki na dwóch-trzech sąsiednich gałązkach zebranych razem, w jedno, tak robiłam zawsze z dużymi i ciężkimi ozdobami, kiedy mieliśmy żywą choinkę.

Ciasto z zamrażarki powinno być dobre, bo czemu miałoby być złe? :lol:

Dobra, lecę, kochani, bo się zbieramy i jedziemy do Julki i Karoliny! :cool: :D

:welcome:DPS-iu witam Ciebie i Twoich gości :)Pozwolisz?

Widziałam na Blogu ,jak juz wystroiłaś domek świątecznie:)Tam mnie wyrzuca z komentów,nie powalczę:(

Pieknie Sobie porobiłaś i jak to robisz,że już???To TY już teraz możesz lezec i pachnieć...Do Wigilii:)

U mnie w kazdym kącie narazie "pachnie" bigosem,no mieszam:stirthepot:,choinka jeszcze na plantacji-ze świąt mam tylko śnieg:)

My sztuczne mamy, z kilku względów.

Po pierwsze (nie smiać się!) nie moge patrzeć na ścinane drzewa... Wiem, wiele drzew trzeba ściąć, ale jest to zawsze dla mnie trudne przeżycie, choć sami drewnem palimy i tak dalej.

Jeśli mogę sprawić, że ocaleje kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt świerków - cieszę się.

Uwielbiam te święta i wcześnie zawsze ubieram choinkę, a potem dłuuuugo ją trzymam - z żywą nie byłoby to możliwe.

Wydałam raz kilkadziesiąt złotych, a potem już nie muszę co roku.

No i ona zawsze ułoży gałązki dokładnie tak, jak mi w danej chwili trzeba. :D

dlatego my kupujemy w donicach a wiosna do ziemii ida, zeby nie naciac sie na urzniety korzen kupujemy w naszym zaprzyjaznionym ogrodnictwie