Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Ja swoich nieekologicznych plastikowych nie wyrzucę, zrobię z nich girlandy albo wianki na drzwi albo stroiki - na coś na pewno się przydadzą!

Póki co mam jedną do utylizacji, taką od Teściowej, kupioną ponad 30 lat temu.

Została girlandą i chyba obie jesteśmy zadowolone z tego faktu, ja mam ładnie, a ona nie trafiła na śmietnik! :lol2:

mysle, ze gdybym nie miala tej ktora mam, to tez kupilabym raz a porzadnie ;) czyli sztuczna. I masz racje Gospodyni, jak sie znudzi to zawsze mozna na cos przerobic i dalej jest git :-) Wyjatkowo natomiast nie lubie patrzec na polacie wycietych drzewek tylko dlatego, ze ludziom chce sie miec na tydzien, dwa albo trzy choinke w domu ...

Nie mniej jeszcze gorszy jest widok biednych karpii duszonych w foliowkach, albo zabijanych na bazarach :( :( :(

Wlasciwie, to ja choinki w domu zupelnie moglabym nie miec. Podobaja mi sie bardzo proste, jednobarwne swiateczne ozdoby, proste stroiki, proste kompozycje z wszelakich swiec, lampionow czy swiecznikow, ale choinki jakby mniej ;)

Tylko z drugiej strony jakos trudno prezenty pod stroik upchac a tak calkiem po hamerykansku czyli skarpety z prezentami to u mnie tez nie bałdzo :lol2: I daletgo choinka jest i co roku bedzie :-)

Dzisiaj wracajac z silowni natknelam sie na lampiony, ktore momentalnie podobily moje serce i portfel. A nie czesto sie to zdarza, bo ja raczej z tych co nie kupuja na emocjach :p No ale pare sztuk kupic musialam :p:D

http://i49.tinypic.com/34ox281.jpg

Jutro chyba musze zrobic ogromny zapas swiec ;)

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Amberca.. boski ten lampion... Tylko czy ta nierdzewka nie będzie zmieniała koloru od świec...???

Mnie się też marzą lampiony, nogą być z ocynku...

Co do choinek to w zeszłym roku mieliśmy burzę mózgów... sztuczna vel żywa... Żywa ponad 100zł i to sporo ponad + do tego stojak, z 100zł żeby w miarę fajny wyszło 250zł do tego ten niepowtarzalny zapach i to , że żywa... ale przy moich temperaturach w domu ponad 23*C to ona by obleciała zanim wigilia by była.. i po drzewku świątecznym....

Sztuczna porządna u producenta kupiona w zagłębiu choinek to też 250zł na 2,5 metra albo i ciut więcej. ładna jest, co niektórzy pomylili się, że to żywe drzewko... fakt były tańsze.. ale mnie sie nie podobały.. wybraliśmy 2X droższą... W tym roku koszt zerowy..

Plus to to, że nie śmieci... i na lat kilka... może i więcej...

Minus.. zapachu nie ma.. ale gałązki kupione jutro na targu załatwią sprawę...

Arni, zapach to nawet nie galazki zalatwia a olejek! Bardzo polecam, tylko kup naturalne, a zapach bedzie miala jak prosto z cudnego lasu. Drozej, ale niesamowicie pod wzgledem zapachu wychodza dobre swiece czy woski do kominka (np. yankee candle). Niestety te najbardziej aromatyczne i trwale pod wzgledem zapachu to koszt ok. 100 PLN. W swieta u nas na okraglo sa w kominkach dobre, naturalne woski o zapachu cynamonu/wanilii/pomaranczy/migdala. Aromat niesamowity ... i tak smakowioty, ze kazdy robi sie glody ... swiat :-)

Lampiony niestety byly drogie. Moze nie tak jak te z Lene Bjerre - bo tam ok. 300 - 500 zeta za jeden trzeba dac :( Ten moj w zaleznosci od wielkosci od 150 do 300 zeta. Kupilam trzy, ale dwa kolejne zamowilam bo zabraklo :( Mysle, ze taki lampion nie tylko na swieta BN. W naszym bardzo prostym, monochromatycznym salonie to jedyna ozdobka :p Trzy beda stac na podlodze, a dwa na barku. Kolejne trzy (ale mniejsze) zamowilam do ustawienia obok stolika kawowego. Brakuje mi jeszcze trzech-czterech prostych, bialych kominkow zapachowych na wosk ... Pomysle, poszukam :-)

Olejek lawendowy jest piekny, ale daleko mu od zapachu kosmetykow z dodatkiem lawendy np. soli kapielowej ;) Nie mniej eteryczny lawendowy olejek swietnie udrazania zakatarzony nos i fajnie komponuje sie w szafie :-) Wlasnie teraz nim ostro bryzgamy, bo Mojemu trafila sie jakas infekcja i jest mocno pociagajacy ;)

Po prawdzie Amberciu to ja nie wiem, jakiej firmy te olejki, bo z DE w zeszłym roku sobie przywiozłam, tam kupowałam w takim specjalnym stoisku z aromatami i olejkami wszelakimi.

Firma to Haroma-Oil GmbH. :rolleyes:

Chyba to są syntetyczne olejki, bo nie ma na nich żadnego info co do naturalności, a na pewno byłoby.

W piątek jedziemy po nasze młodsze dziecko, które pociągiem przyjedzie do Zielonej Góry! :D

Pojedziemy wcześniej, to wpadniemy jeszcze do sklepów kilku, przejdziemy się po deptaku, popatrzymy na świąteczne iluminacje miasta.

Jedyny czas, kiedy lubię przejść się po centrum miast! :D

Moje pierniczki miękną powoli. :lol2: