relek 03.01.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Amerykany ogłosili od jutra tylko ciepło :paz do samego lata:rolleyes:.......a w lato 23 a taka co tarota stawia , powodzie i cos tam.....ale kto by im tam wierzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) o mamuniu ale sie zaslinilam, MUSIALAS???ja na ten tydzien norme jajow juz zjadlam Edytowane 3 Stycznia 2013 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.01.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 No właśnie TARcia - MUSIAŁAM... rozumiesz??? Ewa - powyżej dowód że wcale nie są pracochłonne . Skorupki może nieco, chmmm.....wyszarpane, ale tyż pikne! A jak pysznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.01.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) o mamuniu ale sie zaslinilam, MUSIALAS??? ja na ten tydzien norme jajow juz zjadlam nie ma normy jajów. Jeżeli nie chorujesz na kamicę pęcherzyka w stanie, że w kazdej chwili może ci się pecherzyk obkurczyć na kamieniu i możesz musieć jechać na chirurgię na cito. Jaja działa żółciopędnie. Oprócz tego ma same zalety, lecytynę przeciw alzhiemerowi i wiele innych. Możemy jeść jaja do upadłego, nawet same jaja. Tak ostatnio mówi nauka, więc niech zyją jaja Ja mogę zyć na jajach, ale właśnie mam kamień ale on jeszcze nie protestuje, więc ciiii, moze nie wie, że może mi zaszkodzić.... Edytowane 3 Stycznia 2013 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 zauwazylam, ze jak za duzo jajek jem to mam wysypke, stad pomyslalam ze organizm, juz nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.01.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 alergizuje białko, jedz więc żółtka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 hihi to jaja paletami bede kupowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.01.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Oooo, Ewa, miód na moje serce lejesz, kochana, bardzo ale to bardzo lubię jaja! Nooo, to teraz jak Tarcia, chyba u sąsiadek we wsi wszystkie jakja wykupię, nasze kury nie dadzą rady! Gagtko, ależ to pysznie (i kalorycznie ) wygląda! http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/e055.gif Relka, ja Cię proszę... To NIE MOŻE być taka [pogoda, ani teraz, ani za przeproszeniem, latem (co by to za lato było )! Tfu, na psa urok! Siedzę i przepisuję z ręcznego pisma nieznamy mi blisko stustronicowy tekst w obcym języku. Języka też nie znam! Oczy aż mnie rozbolały od tego ślipienia w komputer. No ale muszę, bo to niemieckojęzyczna książka kucharska tutejszego regionu, jak się chce podawać jakieś dania regionalne, to trzeba popracować. A oni chcieli być oryginalni i wydali książkę chyba jako skan, pisana tak, jak starsza pani ją napisała, ręcznym pismem zeskanowanym (chyba). No i teraz męczę sie jak potępieniec, odczytując niemieckie ręczne pismo, a przecież ja nie znam niemieckiego!!! Ale przepisać na komputer trzeba koniecznie, nawet tłumaczowi trzeba to dać przecie w jakiejś czytelnej formie. Ło matko, alem sobie wymyśliła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.01.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Depesia bo na serio takie jajka sa pyszne,co do kalorii to wiadomo - wszystko z umiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Gospodyni, no to robote masz zajmujaca Wzrok i umysl meczy, bo trzeba to jakos odczytac, a potem poskladac .... Nie zazdroszcze, chociaz efekt pewnie bedzie wspanialy i bardzo sensowny finansowo. Na Pomorzu i Kaszubach zastrzezono jak dotad ponad 120 wyrobow tradycyjnych wywodzacych sie ze starych, oryginalnych przepisow. Gdzies nawet ogladalam wywiad z kobieta, ktora posiada "w swoich rekach" najwiesza ilosc zastrzezonych receptur na Kaszubach Duzo pracy ja to kosztowalo, ale teraz ... teraz pozostalo pielegnowac tradycje, produkowac i sprzedawac wspaniale przysmaki I pisac ksiazki kucharskie :rolleyes: Depsia, trzymam kciuki aby ten trud przepisywania byl dla Ciebie poczatkiem kolejnej fascynujacej, zawodowej przygody Przyznam, ze jestem podekscytowana! Jakbys szukala tlumacza, to sis mojego jest germanistka i wiem, ze specjalizuje sie w dziwacznych tlumaczeniach, chociaz pewnie u Was jest wielu pasjonatow niemieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 03.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A poza tym wiecie - pysznie oznacza kalorycznie - takie wyrazy bliskoznaczne:cool:. Zjadłam jajusia na drugie śniadanie i na obiad nie znalazłam już miejsca... tylko dziubnęłam cosik.. (kawałek ryby i trochę szpinaku). Tak więc spoko - wszystko się wyrównuje, nic w przyrodzie nie ginie i bilans musi wyjść na zero:popcorn:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.01.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Kiedyś myślałam, żeby przyrządzić te wszystkie potrawy, zrobić im piekne fotografie (znam takich jednych, mają nawet szkołę fotograficzną! ), ale co to z tego wyjdzie... Droga do tego jeszcze baaaardzo długa i daleka, bo przecież JA NIE UMIEM GOTOWAĆ!!! No to idę jeszcze trochę pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 JA NIE UMIEM GOTOWAĆ!!! ale to w niczym nie przeszkadza Wczoraj czytalam o jednym z najbardziej utytulowanych producentow czekolady w Belgii. Gosc nie jest ani Belgiem, ani cukiernikiem W branzy jest zupelnie przez przypadek, a wczesniej byl aktuariuszem w firmie ubezpieczeniowej Splot wydarzen zadecydowal, ze sprobowal eksperymentowac z czekoladowych miksturach i obecnie jest jednym z najslawniejszych producentow najlepszej na swiecie czekolady Czasami o sukcesie, powodzeniu czy spelnieniu decyduje przypadek i determinacja Jak to mowil madry Seneka, chetnych los prowadzi, a niechetnych wlecze A sukces odnosza ci, ktorzy potrafia sie zmusic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 DPS-ia lepiej Ci że u mnie leje jakby kto ceber obrócił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 nie ma normy jajów. ja tez z tych co jaja uwielbiaja, chociaz jak wybieram jajecznice to jednak upycham jedno zoltko i 4 bialka, ale ... ale caly czas myslalam ze zdania myslicieli sa dosc mocno podzielone. Ostatni artykul jaki czytalam pochodzil chyba z sierpnia ubieglego roku z Atherosclerosis Jurnal i nie byl za mocno pozytywny o zoltkach jaj Zapodaj jakis link bardziej aktualny, ktory daje pelna dyspense na jaja Bardzo jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODA 51 03.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Ja jaja faszeruję podobnie jak EZS, żółtka mieszam z posiekanymi drobno przesmażonymi pieczarkami, dużo natki, pieprz, sól do smaku i majonez. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez JAGODA 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Food Funct. 2012 Nov 5. [Epub ahead of print] Egg intake improves carotenoid status by increasing plasma HDL cholesterol in adults with metabolic syndrome.Am J Clin Nutr. 2009 Nov;90(5):1272-9. doi: 10.3945/ajcn.2009.28013. Epub 2009 Sep 16.Consumption of 2 and 4 egg yolks/d for 5 wk increases macular pigment concentrations in older adults with low macular pigment taking cholesterol-lowering statins. i wiele innych.. jajka zrehabilitowano, podnoszą cholesterol ale ten dobry, działają korzystnie w zespole metabolicznym czyli u osób z bardzo dużym ryzykiem powikłań sercowo naczyniowych, poprawiają wzrok, coś tam jeszcze czytałam o tych zespołach otępiennych ale mi się już nie chce szukać. A, właśnie, ostatnio też rozmawiałam z kolegą kardiologiem i on mówił, że ryzyko sercowo naczyniowe rośnie również znacznie u długodystansowców i osób uprawiających intensywnie sport (HR spoczynkowa <50).Nie mam piśmiennictwa na to, ale był po konferencji, gdzie były nowe doniesienia.... Bradzo się ucieszyłam, bo ostatnio nie chce mi się ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 EZS, mysle ze lada chwila mozemy spotkac kolejne jajeczne badania Wiesz jesli grupa focusowa liczyla 56 osob, w wieku ok. 35 lat (zdrowych) a badanie trwalo 12 tygodni w ktorych konsumowanao trzy jaja to ... to zaraz pojawi sie kolejna grupa badaczy, ktora wykaze ze w populacji 49- 65, badanej przez 16 tygodni i karmionej 2 jajami, LDL poszybowal pod niebiosa Nie takie rzeczy widzialysmy, nie? BTW a umiarkowany ruch to chyba nikomu nie zaszkodzi Chociaz kazdy couch potato znajdzie nie jedno badanie, ktore potwierdzi ze siedzenie i lezenie zdrowsze niz ruch i JAKAKOLWIEK aktywnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 03.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Osia, i tak z tymi skorupkami jecie...? Oczywiście... [quote=Gagata;5713962 Ale co by nie mówić - już cały grudzień z bańki! I to jest pocieszające Odnośnie jaj, co by nie być gołosłowną (zdjęcia archiwalne - sprzed półgodziny - już zostały tylko dwie połówki...): [ATTACH=CONFIG]157957[/ATTACH] Pysznie wyglądają nie ma normy jajów. Możemy jeść jaja do upadłego, nawet same jaja. Tak ostatnio mówi nauka, więc niech zyją jaja . Tak mi mów!!! Ja mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację, w ogóle jajka to podstawa mojego pożywienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.