DPS 16.01.2013 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Się chłopina wyorgazmował, tera musi odpocząć, a co... Kurde, mąkę zrobilim, to tera nie ma w co zapakować! Trzeba będzie do miasta się wybrać i jakiesi torby kupić! Ino jakie...? Chyba takie duuuże strunówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.01.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 lniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Tyż mi się tak zdaje :sick:chyba dziś obiadu ni bydzie , ...a miała być francuszczyzna a mąkę ja ze młyna wożę w tanich wiaderkach z Boryszewa 10 kg wchodzi możesz pani sprzedawać ze zwrotem opakowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 W sklepie można w kilogramowych torebkach kupić tę mąkę ... czasami pękają, ale w sumie są okey:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2013 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Lniane!Musiałabym jeszcze cenę opakowań doliczać! Wiaderka z Boryszewa za duże. Strunówki rulez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.01.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 .... Wiaderka z Boryszewa za duże.... po śledziach są mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 16.01.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Płótna na metry kup i na kilogramówki poszyj, nie wyjdzie za drogo:) i ładną etykietę można czasnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 no jak za duże ? powiesz ,że sprzedajesz tylko po 10 kg a opakowanie zwrotne albo na wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Taaaak...? No to chce kupić 10 kg mąki orkiszowej razowej z pełnego przemiału, hę? Cena to marne 10 zł za 1 kg, taniej nie znajdziecie! I wiaderko na wymianę proszę! Kto pierwszy? No tak myślałam, jakoś chętnych brak... Arctica - pomysł może i niezły, ale nie w tym momencie, i tak jest to droga maka, a z tym szyciem to NAPRAWDĘ ilość włożonej pracy i do tego samo zboże + materiał... Młynki domowe dostępne w necie mielą 1 kg przez 1 godzinę! To ile warta jest nasza praca? Energia elektryczna? Wyhodowane zboże? Taki, który miele 5 kg na godzinę kosztuje ponad 1000 zł. na razie nas nie stać. Póki co, nie zarabiamy na tym, raczej wkładamy jak w worek bez dna. Liczymy, że może się rozkręci... Nie będę inwestować w coś, co być może w ogóle nie ma przyszłości. Póki co muszą więc wystarczyć najprostsze środki i opakowania, nie wymagające dodatkowego szycia i zakupów. Strunówki tańsze. Z czasem - może i fajne woreczki sie poszyje, do tego można ładne etykiety. Może wydruki na płótnie opanuję... Ale to pieśń przyszłości, jesli w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 a co sie z maki orkiszowej robi? zaznaczam chlebow nie pieke. a zamiast plastikowych strunowek lepsze i ladniejsze bylyby torebki papierowe a cena ich podobna do plastikow. widzialam w makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 o taka na przyklad - 1000 szt. kosztuje 50zł http://opakowaniadeal.com/img/product/201/kind/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 16.01.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 a co sie z maki orkiszowej robi?..... nie wiesz ja też nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 no kurka nie wiem, no poza chlebem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) pomoogęę Depesi, niech odpocznie sobie Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia...", pisze przeorka klasztoru Benedyktynów, mistyczka XII wieku, Hildergard von Bingen. Wymienia ona dokładnie 17 zalet orkiszu. Niewiele z nich stało się do tej pory tematem badań naukowych, tylko nieznaczna część potwierdzona została jako prawdziwe, co nie znaczy, że reszta jest tylko legendą. Brak zainteresowania orkiszem spowodowany został m.in. masową produkcją pszenicy, zwłaszcza tej zwyczajnej (t.vulgare) ; doba uprzemysłowienia ma to do siebie, że preferuje masę i nie po raz pierwszy - należy przypuszczać, że i nie ostatni - jakość ustąpiła ilości. Z korzyścią dla orkiszu. Zapomniany oparł się bowiem zabiegom uszlachetniającym agrobiznesu mającym na celu ulepszenie jego zbieralności, przyswajalności nawozów sztucznych, usprawnienia jego maszynowej przerabialności itd., a obecnie odporności na superhebicydy przez zmianę struktury genetycznej. Orkisz zawiera w swoim składzie 56% skrobii, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników minieralnych. Szczególnie ważne obok dużej zawartości białka, w którym - co najmniej w ilościach śladowych -, zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy i przyjaznych dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, są składniki mineralne i witaminy. Orkisz zawiera ich więcej niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Dla piekarzy jest orkisz prawdziwym darem w związku z jego wysoką zawartością kleju, dzięki któremu wypiekać można "wyjątkowo dobry chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie" (Koenig). Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci i rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację. Cynk w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby..... i jeszcze Spożywanie produktów na bazie orkiszu dobrze wpływa na poprawę pracy mózgu i koncentracjęoraz wzmacnia włosy, paznokcie i skórę (obecność krzemu). Kasze, kleiki, pieczywo lub kawa orkiszowa zalecane są dla chorych na cukrzycę (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i przyspieszenie przemiany materii), chorych po zawale serca, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają trawienie (działają lekko przeczyszczająco), wzmacniają narządy zmysłów, stosowane są w usuwaniu skutków niedożywienia i wyczerpania. Zawarte w orkiszu substancje chronią też przed infekcjami, wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają procesy krwiotwórcze oraz regulują prawidłowy przebieg ciąży. reasumując można upiec bułki ...one nie są takie zajmujące ciasteczka zdrowe :yes:szarlotkę, kluski, naleśniki, pizze, ciasta, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze (kleiki), ... Hildegarda radziła jeść w każdym posiłku, a jak kto nie może już nic jeść, to jeść orkisz :Don wyleczy tylko czy DePeSia ma certyfikat na ten orkisz, co? Edytowane 16 Stycznia 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 no dobra, dobra, wiemy ze jest zdrowsza ale co mozna z takiej maki zrobic? nadaje sie na ciasto, nalesniki, panierke do ryb - bo ja tylko w tym zakresie maki uzywam. chleba nie pieke a orkiszowy kupuje czasem w zaprzyjaznionej piekarni gdzie wiem, ze nie jest chrzczony proszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 DPSia, ja dokładam mąkę orkiszową do chleba, kupuję po 10 zł/kg w markecie, taką graham. Jeżeli była by możliwość, mogłabym kupić u ciebie, może nie 10 kg, zl ze 3....??? I razową też kupuję i biegam jak głupia po marketach a ciągle brakuje... tej też z 5....??? No bo jak chcesz rozkręcać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.01.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Taki, który miele 5 kg na godzinę kosztuje ponad 1000 zł. . Potrzebne żarna... i kudłaty Żmudzin:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 16.01.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Ja z pełnoziarnistej orkiszowej piekę chleb i przy okazji chleba bułki, które znikają jeszcze gorące:DKupuję po 7 zeta w markecie... wiem, że nie eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2013 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 o taka na przyklad - 1000 szt. kosztuje 50zł http://opakowaniadeal.com/img/product/201/kind/2 O - i to jest jakiś pomysł! pomoogęę Depesi, niech odpocznie sobie tylko czy DePeSia ma certyfikat na ten orkisz, co? Za pomoc dziękuję, przyda się. OCZYWIŚCIE, że Depesia ma certyfikat, a jakże inaczej? Podać numer certyfikatu? no dobra, dobra, wiemy ze jest zdrowsza ale co mozna z takiej maki zrobic? nadaje sie na ciasto, nalesniki, panierke do ryb - bo ja tylko w tym zakresie maki uzywam. chleba nie pieke a orkiszowy kupuje czasem w zaprzyjaznionej piekarni gdzie wiem, ze nie jest chrzczony proszkiem Orkisz to jedna z pierwotnych odmian pszenicy, dlatego też nadaje się do wszystkiego, do czego nadaje się zwykła mąka pszenna. Ale! Orkisz ma bardzo dużo kleju w sobie, mówiąc prościej - powoduje, że wypieki i wyroby są kleiste, cięższe, dużo bardziej wilgotne, więc pieczenie chleba czy czegokolwiek innego na samej mące orkiszowej to nie najlepszy pomysł, bo po prostu wypieki będą słabo wyrośnięte i mokre. Na podstawie moich doświadczeń powiedziałabym, że 20% dodatku orkiszu to maksymalna ilośc, więcej spowoduje, że całośc będzie ciężka, niewyrośnięta i po prostu zakalcowata. DPSia, ja dokładam mąkę orkiszową do chleba, kupuję po 10 zł/kg w markecie, taką graham. Jeżeli była by możliwość, mogłabym kupić u ciebie, może nie 10 kg, zl ze 3....??? I razową też kupuję i biegam jak głupia po marketach a ciągle brakuje... tej też z 5....??? No bo jak chcesz rozkręcać??? Ewa - z przyjemnością, z tym że u mnie jest do nabycia TYLKO mąka razowa orkiszowa z pełnego przemiału, nie wiem, czy ti też graham. Oczywiście, że możemy przygotować i wysłać, o to własnie chodzi! Potrzebne żarna... i kudłaty Żmudzin:yes: Żarna są... Skąd wytrzasnąć Żmudzina??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.01.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) TAR powtarzam dla Ciebie ......można upiec bułki ...one nie są takie zajmujące ciasteczka zdrowe :yes:szarlotkę, kluski, naleśniki, pizze, ciasta, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze (kleiki), ... Hildegarda radziła jeść w każdym posiłku, a jak kto nie może już nic jeść, to jeść orkisz :Don wyleczy tylko czy DePeSia ma certyfikat na ten orkisz, co? a zobaczcie jak piknie wyglądają buły tu z mąki orkiszowej typ 700 Edytowane 16 Stycznia 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.