TAR 16.01.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 kochana jak ja napisalam to ty zaedytowalas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.01.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Depsia , ja się tylko taaak czepiam bo wyczytałam , że mamy tylko 5 odmian orkiszu , reszta to podróbki a tylko prawdziwy orkisz ma zdrowotne działanie ... to co wymieniłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2013 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Ty nie wierz, kochana, we wszystko, co piszą! NIE DA SIĘ podrobić takiego kłosa: http://podsosnami.files.wordpress.com/2009/06/p6270012.jpg Orkisz rośnie jak żyto, ziarna wyrastają z DWÓCH stron kłosa, Konwencjonalna nowoczesna pszenica rośnie z CZTERECH stron kłosa: http://gfx.lumisfera.pl/media/photos/15150/411583.5.jpg A obszernie o orkiszu pisałam kiedyś na blogu, TUTAJ. Wciąż szukam Żmudzina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.01.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 torby z macro fajne są - tylko chyba nie bardzo szczelne. Kanapka nie wyleci - ale orkisz może , nawet grubo mielony Depsia , wiesz...opakowanie dźwignią handlu Kupuję czasem chleb z amarantusa - pyszny jest. To chyba też rzadko spotykane zboże u nas jest. A w ogóle Depsia - skąd Ty to wszystko wiesz ? Ty jesteś rolnik z urodzenia czy nabyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 mozna tez takie biale grubsze, w ktore pakuje sie np. bulke tarta, cukier, maki i wydrukowac na zwyklej drukarce ladne etykiety i ponaklejac na te torebki. jakos mam wrazenie, ze taka maka z torebki papierowej jest bardziej sucha niz z worka plastikowego. i na pewno lepiej sie prezentuje, do tego mozna obwiazac sznurkiem jutowym i juz ladne eko opakowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 powrotowy to do Zochny... A do Anety: To ja zamawiam, ale nie żebyście specjalnie znowu tego Żmudzina szukali, lecz przy okazji. Jak mielisz dla kogoś, to 3 kg dla mnie proszę i informację, że jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Zosiu, ja to wiem z doświadczenia po prostu! Uprawiamy orkisz już kilka lat. Poza tym takie rzeczy przekazuje nam wciąż nasza nieoceniona Babcia, czyli moja Teściowa. A ja urodzona i wychowana w mieście, ale zawsze chciałam na wieś, do własnego domu w ogrodzie. Ewa - nie ma problemu, jakiegoś Żmudzina namierzę i w ciągu paru dni powinno się zmielić. Jak będzie, to dam znać i wyślę. Kurde, siatkę do wialni miałam wczoraj zamówić, idę od razu, bo znowu zapomnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Depesia co to wialnia i po co tam siatka:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 16.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Żeby śmieci i plewy od ziarna wywiało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.01.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 no jak czytam , to staram się wierzyć bo po co by pisali żeby mnie wku...ć jak dojdę ,że nałgali? napisano - Schwabenkorn - Steiners Roter Tiroler - Frankenkorn (Altgold x Rouquin) - Oberkulmer Rotkorn - Ostro to odmiany najczystsze bez żadnych domieszek , reszta tylko z nazwy orkisz się nazywa ....to którą masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 16.01.2013 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Taka maszyna, służy do tego, co Arnika mówi. Zboże leży teraz w skrzyniach, nie jest przewiane czyli przeczyszczone. Jak obejrzysz "Samych swoich", to tam też jest scena , jak Wicia z Jadźką w chałupach zostali, starzy się z domu wybrali, a oni za robotę w stodole się wzięli. I Wicia tak zawzięcie sie dopytywał Jadźki stojącej dużo wyżej od niego i układającej siano, czy jej pomóc. Zdążył przewiać i zdążył pomóc Jadźce... Nasza jest taka: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Wialnia_2.JPG/250px-Wialnia_2.JPG Siatki tam potrzebne do przesiewania zanieczyszczeń przez maszynę. Zamówiłam juz, bo stare siatki dziurawe okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 16.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 aaa juz kumam, pismo obrazkowe do mnie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 tyż sobie kiedyś wezmę takiej mąki na bułeczki:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Ale Relek pytała nie o wialnię, ale jaką odmianę orkiszu masz Też jestem ciekawe, czy znasz jakieś odmiany, bo dla mnie orkisz to orkisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 16.01.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Potrzebne żarna... i kudłaty Żmudzin:yes: Że o ciotce Kulwiecównie nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.01.2013 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 no jak czytam , to staram się wierzyć bo po co by pisali żeby mnie wku...ć jak dojdę ,że nałgali? napisano - Schwabenkorn - Steiners Roter Tiroler - Frankenkorn (Altgold x Rouquin) - Oberkulmer Rotkorn - Ostro to odmiany najczystsze bez żadnych domieszek , reszta tylko z nazwy orkisz się nazywa ....to którą masz? No ja to mam Schwabenkorn, jary. Sprowadzaliśmy od Babalskiego, pionier uprawy orkiszu w Polsce i potentat w tej dziedzinie. A ciotka przecie jest, niedaleczko mieszka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 17.01.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) no i sie w końcu wreszcie wyjaśniło teraz można trąbić , że DPS ma najprawdziwszy z prawdziwych orkisz i chwała Jej , że to co robi na tym Swoim areale :rolleyes:robi z głową i atencją i ecco ..........a dużo go jeszcze masz ? bo znalazłam na 850 kg coś tu ale to drogie i nie wiadomo jakie ale myślę , że tu mogłabyś się skusić nie odczytuje tej drugiej strony obejrzyj sobie http://allegro.pl/listing.php/search?p=4&sg=0&string=torby+papierowe Edytowane 17 Stycznia 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 17.01.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 a propos zdrowia obejrzyjcie sobie Panie ,Panowie początek tego filmiku ...normalnie rewolucja ja całe życie ...no pół , unikam rabarbaru :obo be a teraz jak się człek dokopie nowej wiedzy, to wynika ,że tylko jeść to co prawie pod ręką i człek nigdy nie zejdzie ( orkisz od DePeSi i rabarbar z ogródka ( co u mnie za ozdobę robi) i pomidora i granata i gęś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.01.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 rabarbar jest mocno nie wskazany przy skłonności do kamicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.01.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 ale chyba tylko surowy, bo po obrobce termicznej kwas szczawiowy ulega rozkladowi, czy jakos tak. uwielbiam kruche z rabarbarem, powidelka wlasnej produkcji i kompocik do obiadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts