Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:rotfl:

Ty nie wierz, kochana, we wszystko, co piszą!

NIE DA SIĘ podrobić takiego kłosa:

http://podsosnami.files.wordpress.com/2009/06/p6270012.jpg

Orkisz rośnie jak żyto, ziarna wyrastają z DWÓCH stron kłosa,

Konwencjonalna nowoczesna pszenica rośnie z CZTERECH stron kłosa:

http://gfx.lumisfera.pl/media/photos/15150/411583.5.jpg

A obszernie o orkiszu pisałam kiedyś na blogu, TUTAJ.

Wciąż szukam Żmudzina...

torby z macro fajne są - tylko chyba nie bardzo szczelne. Kanapka nie wyleci - ale orkisz może , nawet grubo mielony ;)

Depsia , wiesz...opakowanie dźwignią handlu :)

Kupuję czasem chleb z amarantusa - pyszny jest. To chyba też rzadko spotykane zboże u nas jest.

A w ogóle Depsia - skąd Ty to wszystko wiesz ? :) Ty jesteś rolnik z urodzenia czy nabyty ?

mozna tez takie biale grubsze, w ktore pakuje sie np. bulke tarta, cukier, maki i wydrukowac na zwyklej drukarce ladne etykiety i ponaklejac na te torebki. jakos mam wrazenie, ze taka maka z torebki papierowej jest bardziej sucha niz z worka plastikowego. i na pewno lepiej sie prezentuje, do tego mozna obwiazac sznurkiem jutowym i juz ladne eko opakowanie :)

powrotowy ;)

to do Zochny...

A do Anety:

To ja zamawiam, ale nie żebyście specjalnie znowu tego Żmudzina szukali, lecz przy okazji. Jak mielisz dla kogoś, to 3 kg dla mnie proszę i informację, że jest OK?

Zosiu, ja to wiem z doświadczenia po prostu!

Uprawiamy orkisz już kilka lat.

Poza tym takie rzeczy przekazuje nam wciąż nasza nieoceniona Babcia, czyli moja Teściowa. :yes:

A ja urodzona i wychowana w mieście, ale zawsze chciałam na wieś, do własnego domu w ogrodzie.

Ewa - nie ma problemu, jakiegoś Żmudzina namierzę i w ciągu paru dni powinno się zmielić.

Jak będzie, to dam znać i wyślę. :)

Kurde, siatkę do wialni miałam wczoraj zamówić, idę od razu, bo znowu zapomnę!

no jak czytam , to staram się wierzyć :D bo po co by pisali :o żeby mnie wku...ć jak dojdę ,że nałgali?

napisano

- Schwabenkorn

- Steiners Roter Tiroler

- Frankenkorn (Altgold x Rouquin)

- Oberkulmer Rotkorn

- Ostro

to odmiany najczystsze bez żadnych domieszek , reszta tylko z nazwy orkisz się nazywa ....to którą masz?:D

Taka maszyna, służy do tego, co Arnika mówi.

Zboże leży teraz w skrzyniach, nie jest przewiane czyli przeczyszczone.

Jak obejrzysz "Samych swoich", to tam też jest scena

, jak Wicia z Jadźką w chałupach zostali, starzy się z domu wybrali, a oni za robotę w stodole się wzięli.

I Wicia tak zawzięcie sie dopytywał Jadźki stojącej dużo wyżej od niego i układającej siano, czy jej pomóc.

Zdążył przewiać i zdążył pomóc Jadźce... :lol2:

Nasza jest taka:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Wialnia_2.JPG/250px-Wialnia_2.JPG

Siatki tam potrzebne do przesiewania zanieczyszczeń przez maszynę.

Zamówiłam juz, bo stare siatki dziurawe okropnie.

no jak czytam , to staram się wierzyć :D bo po co by pisali :o żeby mnie wku...ć jak dojdę ,że nałgali?

napisano

- Schwabenkorn

- Steiners Roter Tiroler

- Frankenkorn (Altgold x Rouquin)

- Oberkulmer Rotkorn

- Ostro

to odmiany najczystsze bez żadnych domieszek , reszta tylko z nazwy orkisz się nazywa ....to którą masz?:D

No ja to mam Schwabenkorn, jary. :cool:

Sprowadzaliśmy od Babalskiego, pionier uprawy orkiszu w Polsce i potentat w tej dziedzinie. :yes:

A ciotka przecie jest, niedaleczko mieszka! :rotfl:

no i sie w końcu wreszcie wyjaśniło :p teraz można trąbić , że DPS ma najprawdziwszy z prawdziwych orkisz :wiggle: i chwała Jej , że to co robi na tym Swoim areale :rolleyes:robi z głową i atencją i ecco :p..........a dużo go jeszcze masz ?

bo znalazłam na 850 kg coś tu ale to drogie i nie wiadomo jakie :no: ale myślę , że tu mogłabyś się skusić

nie odczytuje tej drugiej strony :sick: obejrzyj sobie http://allegro.pl/listing.php/search?p=4&sg=0&string=torby+papierowe

Edytowane przez relek

a propos zdrowia :p obejrzyjcie sobie Panie ,Panowie początek tego filmiku ...normalnie rewolucja :rolleyes: ja całe życie ...no pół , unikam rabarbaru :obo be :rolleyes: a teraz jak się człek dokopie nowej wiedzy, to wynika ,że tylko jeść to co prawie pod ręką i człek nigdy nie zejdzie :o ( orkisz od DePeSi i rabarbar z ogródka ( co u mnie za ozdobę robi) i pomidora i granata i gęś:p)