Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

Nie, jak pieczesz to nie parzysz.

A my parzymy, bo w sumie - można byłoby nie parzyć, ale wtedy ona bardziej przypomina taką szynkę dojrzewającą, tylko, że to samo wędzenie ją robi.

Sparzona jest taka nieco bardziej zwarta, twarda i trwalsza też, jak np. leży w lodówce.

 

Edit: no i jak parzysz, to spora część tych szkodliwości dymnych ze skórki zostaje po prostu wypłukana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zamrażarce spokojnie kilka miesięcy poleży, a taka wyjęta - Wy moglibyście po prostu zrobić te szynki o połowę mniejsze, nie muszą być takie pękate, tylko wtedy odpowiednio krócej wędzić i parzyć.

Czasem, jak nam trzeba, robimy szynki po pół kilo, a te na fotkach mają prawie po półtora kilograma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja bym powiedziała, ze jak kiełbasa nie jest parzona tylko dobrze, bardzo dobrze uwędzona to w lodówce wytrzyma znacznie dłużej niż ta co została sparzona...

My tak długo wędzimy, aż jest tak dobrze uwędzona, nawet powiedziałabym upieczona...

Wówczas jest pyyyszniutka.. Cóż z tego, że sporo ubywa.. ale za to jaki smak..

 

Noo właśnie wróciłam z wędzarni z uwędzonymi kiełbaskami...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze trochę a rozpocznę bojkot, chyba nawet razem z brazą

:lol:

 

Mąż wędzi długo na zimno, kilka godzin ok 6-7, potem na koniec temperaturą tak z 1 godz...

... kilka godzin Kochaniutka to ja wędzę "normalnie" ... a "na zimno" kilka dni (temp. w komorze wędzarniczej nie powinna przekraczać 25*C) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My na ciepło, jakieś 3 do 5 godzin. :D

Pawełku, tak myslałam, że może uda się ściągnąć Ciebie wędzonkami! :lol:

Tylko nie wiedzieć czemu nijak nie mogę na Twoją stronę wejść!!!

Ty zajrzyj, czy tam wsio ok, czy to tylko mój lapek coś zgłupiał...?

 

Szynka wyszła pyszna, a pieczoną kiełbaskę to ja wolę jednak upiec sama, taka prawie upieczona w wędzarni to nie dla nas, nieeeeee.... ;)

Ale to jest największa zaleta swojskiej kiełbaski i szynki: jest swojska, dopasowana pod nasze indywidualne smaki, taka jak najbardziej na świecie nam smakuje! :D

Dochtór, Ty się nie obrażaj jak panna, ino wędzarenkę buduj migusiem, toż to zwykła beczka najpierw wystarczy nawet!

Potem sobie elegancką postawisz, znajdziesz w necie projekty i do roboty!

Braza - Ciebie to też dotyczy, jak lubisz, to musowo wędzarenkę sobie kazać zrobić i tyle, a potem najsmaczniejsze na świecie własne wyroby jadać! :D

Lecę, kochani, bo dzisiaj mam dużo roboty, papiery stowarzyszeniowe muszę porobić, walne zebranie zorganizować.

Brrrrrr, nie cierpię tego wszystkiego, dobrze, że jeszcze tylko rok, po drugiej kadencji statut zabrania być prezesem! :D :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Pawełku, tak myslałam, że może uda się ściągnąć Ciebie wędzonkami! :lol:

Tylko nie wiedzieć czemu nijak nie mogę na Twoją stronę wejść!!!

Ty zajrzyj, czy tam wsio ok, czy to tylko mój lapek coś zgłupiał...?

...

Ty to wiesz "za który sznureczek pociągnąć" :lol: ;)

ps - "stronie" nic nie dolega ( sprawdziłem wszystkie linki)

 

...

Szynka wyszła pyszna, a pieczoną kiełbaskę to ja wolę jednak upiec sama, taka prawie upieczona w wędzarni to nie dla nas, nieeeeee.... ;)

Ale to jest największa zaleta swojskiej kiełbaski i szynki: jest swojska, dopasowana pod nasze indywidualne smaki, taka jak najbardziej na świecie nam smakuje! :D

Dochtór, Ty się nie obrażaj jak panna, ino wędzarenkę buduj migusiem, toż to zwykła beczka najpierw wystarczy nawet!

Potem sobie elegancką postawisz, znajdziesz w necie projekty i do roboty!

Braza - Ciebie to też dotyczy, jak lubisz, to musowo wędzarenkę sobie kazać zrobić i tyle, a potem najsmaczniejsze na świecie własne wyroby jadać! :D

Lecę, kochani, bo dzisiaj mam dużo roboty, papiery stowarzyszeniowe muszę porobić, walne zebranie zorganizować.

...

... absolutnie ... popieram w 100 procentach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie tak mi się wydawało...

Nie da się w 5 godzin na zimno uwędzić:no:

 

No ale przecie piszę cały czas - my wędzimy NA CIEPŁO!

 

Teraz na tapecie mamy kolejny temat, chyba będziemy w sąsiedniej wsi mleko od holendra prawdziwe brali, potem sami sobie śmietankę, serek, masełko... Mrrrrrrr......

A wirówki do mleka to kosztują jakby ze złota były! :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No kiedy właśnie te takie wirówki, wołają za nie kasy tyle, że zaczynam się zastanawiać, z kim się przez ścianę macali! :o

Coś tam znalazłam oczywiście taniej niż na alledrogo... :cool:

Zobaczymy, co wyjdzie z transakcji, jak zdecydują się wysłać to kupimy. :D

Gagatko - na mleko to ja nie narzekałam, mnie nie do końca smakuje masło domowe.

Nie lubię jego zapachu, jakiś taki dla mnie nie jest apetyczny, wolę masło sklepowe.

Wiem, dziwne...

Ale zobaczymy, jak coś to będę sobie śmietanę zostawiała, ona po zgęstnieniu to taka jak najlepsze na świecie masło jest! :yes:

Uff, zaraz trzeba drukować te papiery, com naprodukowała, pakowac w koperty, przygotować do wysyłki...

A potem posiać pomidory, bo ostatni dzwonek!!! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...