DPS 24.03.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Nie, jak pieczesz to nie parzysz.A my parzymy, bo w sumie - można byłoby nie parzyć, ale wtedy ona bardziej przypomina taką szynkę dojrzewającą, tylko, że to samo wędzenie ją robi.Sparzona jest taka nieco bardziej zwarta, twarda i trwalsza też, jak np. leży w lodówce. Edit: no i jak parzysz, to spora część tych szkodliwości dymnych ze skórki zostaje po prostu wypłukana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.03.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 a ile taka szynka ma trwalosci, przy tej ilości co u ciebie to starczyłoby nam na co najmniej pol roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 W zamrażarce spokojnie kilka miesięcy poleży, a taka wyjęta - Wy moglibyście po prostu zrobić te szynki o połowę mniejsze, nie muszą być takie pękate, tylko wtedy odpowiednio krócej wędzić i parzyć. Czasem, jak nam trzeba, robimy szynki po pół kilo, a te na fotkach mają prawie po półtora kilograma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 24.03.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 moja się pekluje na mokro:) zobaczymy co z niej wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Nie lubię Was!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.03.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No ja bym powiedziała, ze jak kiełbasa nie jest parzona tylko dobrze, bardzo dobrze uwędzona to w lodówce wytrzyma znacznie dłużej niż ta co została sparzona... My tak długo wędzimy, aż jest tak dobrze uwędzona, nawet powiedziałabym upieczona...Wówczas jest pyyyszniutka.. Cóż z tego, że sporo ubywa.. ale za to jaki smak.. Noo właśnie wróciłam z wędzarni z uwędzonymi kiełbaskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 25.03.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ja to się na ten boczek zasliniłam:rolleyes: Wędzicie kilka godzin to jednak na ciepło? Na zimno to dłużej chyba trzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.03.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ... a co Wam będę żałował http://www.chefpaul.net/wild/szynkaDp10.jpg ... wędzona na zimno i trochę kiełbaski http://www.chefpaul.net/smoke/kielbasaPS06.jpg smacznego jajeczka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.03.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 jeszcze trochę a rozpocznę bojkot, chyba nawet razem z brazą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.03.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Mąż wędzi długo na zimno, kilka godzin ok 6-7, potem na koniec temperaturą tak z 1 godz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.03.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 jeszcze trochę a rozpocznę bojkot, chyba nawet razem z brazą Mąż wędzi długo na zimno, kilka godzin ok 6-7, potem na koniec temperaturą tak z 1 godz... ... kilka godzin Kochaniutka to ja wędzę "normalnie" ... a "na zimno" kilka dni (temp. w komorze wędzarniczej nie powinna przekraczać 25*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 25.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nooo tak.. ... mąż wędził najpierw zimnym dymem, potem gorącym,,, nie wędził np łososia n/z przez kilka dni.. to fakt... tylko kiełbasę... Chodziło mi oo to, że nie zrobił tego w 2 godziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.03.2013 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 My na ciepło, jakieś 3 do 5 godzin. Pawełku, tak myslałam, że może uda się ściągnąć Ciebie wędzonkami! Tylko nie wiedzieć czemu nijak nie mogę na Twoją stronę wejść!!! Ty zajrzyj, czy tam wsio ok, czy to tylko mój lapek coś zgłupiał...? Szynka wyszła pyszna, a pieczoną kiełbaskę to ja wolę jednak upiec sama, taka prawie upieczona w wędzarni to nie dla nas, nieeeeee.... Ale to jest największa zaleta swojskiej kiełbaski i szynki: jest swojska, dopasowana pod nasze indywidualne smaki, taka jak najbardziej na świecie nam smakuje! Dochtór, Ty się nie obrażaj jak panna, ino wędzarenkę buduj migusiem, toż to zwykła beczka najpierw wystarczy nawet! Potem sobie elegancką postawisz, znajdziesz w necie projekty i do roboty! Braza - Ciebie to też dotyczy, jak lubisz, to musowo wędzarenkę sobie kazać zrobić i tyle, a potem najsmaczniejsze na świecie własne wyroby jadać! Lecę, kochani, bo dzisiaj mam dużo roboty, papiery stowarzyszeniowe muszę porobić, walne zebranie zorganizować. Brrrrrr, nie cierpię tego wszystkiego, dobrze, że jeszcze tylko rok, po drugiej kadencji statut zabrania być prezesem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 25.03.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ... kilka godzin Kochaniutka to ja wędzę "normalnie" ... a "na zimno" kilka dni (temp. w komorze wędzarniczej nie powinna przekraczać 25*C) No właśnie tak mi się wydawało... Nie da się w 5 godzin na zimno uwędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.03.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 ... Pawełku, tak myslałam, że może uda się ściągnąć Ciebie wędzonkami! Tylko nie wiedzieć czemu nijak nie mogę na Twoją stronę wejść!!! Ty zajrzyj, czy tam wsio ok, czy to tylko mój lapek coś zgłupiał...? ... Ty to wiesz "za który sznureczek pociągnąć" ps - "stronie" nic nie dolega ( sprawdziłem wszystkie linki) ... Szynka wyszła pyszna, a pieczoną kiełbaskę to ja wolę jednak upiec sama, taka prawie upieczona w wędzarni to nie dla nas, nieeeeee.... Ale to jest największa zaleta swojskiej kiełbaski i szynki: jest swojska, dopasowana pod nasze indywidualne smaki, taka jak najbardziej na świecie nam smakuje! Dochtór, Ty się nie obrażaj jak panna, ino wędzarenkę buduj migusiem, toż to zwykła beczka najpierw wystarczy nawet! Potem sobie elegancką postawisz, znajdziesz w necie projekty i do roboty! Braza - Ciebie to też dotyczy, jak lubisz, to musowo wędzarenkę sobie kazać zrobić i tyle, a potem najsmaczniejsze na świecie własne wyroby jadać! Lecę, kochani, bo dzisiaj mam dużo roboty, papiery stowarzyszeniowe muszę porobić, walne zebranie zorganizować. ... ... absolutnie ... popieram w 100 procentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.03.2013 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 No właśnie tak mi się wydawało... Nie da się w 5 godzin na zimno uwędzić No ale przecie piszę cały czas - my wędzimy NA CIEPŁO! Teraz na tapecie mamy kolejny temat, chyba będziemy w sąsiedniej wsi mleko od holendra prawdziwe brali, potem sami sobie śmietankę, serek, masełko... Mrrrrrrr...... A wirówki do mleka to kosztują jakby ze złota były! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ooooo - jednak się przekonałaś Bo coś tam kiedyś narzekałaś na takie mleko "prosto od krowy"... że ... nie całkiem czyste czy coś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 .....sami sobie śmietankę, serek, masełko... Mrrrrrrr...... A wirówki do mleka to kosztują jakby ze złota były! http://www.sierpc.com.pl/galeria/zdjecia/centryfuga_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.03.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 musisz Depsia, do KGW do Śierpca uderzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.03.2013 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 No kiedy właśnie te takie wirówki, wołają za nie kasy tyle, że zaczynam się zastanawiać, z kim się przez ścianę macali! Coś tam znalazłam oczywiście taniej niż na alledrogo... Zobaczymy, co wyjdzie z transakcji, jak zdecydują się wysłać to kupimy. Gagatko - na mleko to ja nie narzekałam, mnie nie do końca smakuje masło domowe. Nie lubię jego zapachu, jakiś taki dla mnie nie jest apetyczny, wolę masło sklepowe. Wiem, dziwne... Ale zobaczymy, jak coś to będę sobie śmietanę zostawiała, ona po zgęstnieniu to taka jak najlepsze na świecie masło jest! Uff, zaraz trzeba drukować te papiery, com naprodukowała, pakowac w koperty, przygotować do wysyłki... A potem posiać pomidory, bo ostatni dzwonek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.