Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Nie, jak pieczesz to nie parzysz.

A my parzymy, bo w sumie - można byłoby nie parzyć, ale wtedy ona bardziej przypomina taką szynkę dojrzewającą, tylko, że to samo wędzenie ją robi.

Sparzona jest taka nieco bardziej zwarta, twarda i trwalsza też, jak np. leży w lodówce.

Edit: no i jak parzysz, to spora część tych szkodliwości dymnych ze skórki zostaje po prostu wypłukana.

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zamrażarce spokojnie kilka miesięcy poleży, a taka wyjęta - Wy moglibyście po prostu zrobić te szynki o połowę mniejsze, nie muszą być takie pękate, tylko wtedy odpowiednio krócej wędzić i parzyć.

Czasem, jak nam trzeba, robimy szynki po pół kilo, a te na fotkach mają prawie po półtora kilograma.

No ja bym powiedziała, ze jak kiełbasa nie jest parzona tylko dobrze, bardzo dobrze uwędzona to w lodówce wytrzyma znacznie dłużej niż ta co została sparzona...

My tak długo wędzimy, aż jest tak dobrze uwędzona, nawet powiedziałabym upieczona...

Wówczas jest pyyyszniutka.. Cóż z tego, że sporo ubywa.. ale za to jaki smak..

Noo właśnie wróciłam z wędzarni z uwędzonymi kiełbaskami...

jeszcze trochę a rozpocznę bojkot, chyba nawet razem z brazą

:lol:

Mąż wędzi długo na zimno, kilka godzin ok 6-7, potem na koniec temperaturą tak z 1 godz...

... kilka godzin Kochaniutka to ja wędzę "normalnie" ... a "na zimno" kilka dni (temp. w komorze wędzarniczej nie powinna przekraczać 25*C) :)

My na ciepło, jakieś 3 do 5 godzin. :D

Pawełku, tak myslałam, że może uda się ściągnąć Ciebie wędzonkami! :lol:

Tylko nie wiedzieć czemu nijak nie mogę na Twoją stronę wejść!!!

Ty zajrzyj, czy tam wsio ok, czy to tylko mój lapek coś zgłupiał...?

Szynka wyszła pyszna, a pieczoną kiełbaskę to ja wolę jednak upiec sama, taka prawie upieczona w wędzarni to nie dla nas, nieeeeee.... ;)

Ale to jest największa zaleta swojskiej kiełbaski i szynki: jest swojska, dopasowana pod nasze indywidualne smaki, taka jak najbardziej na świecie nam smakuje! :D

Dochtór, Ty się nie obrażaj jak panna, ino wędzarenkę buduj migusiem, toż to zwykła beczka najpierw wystarczy nawet!

Potem sobie elegancką postawisz, znajdziesz w necie projekty i do roboty!

Braza - Ciebie to też dotyczy, jak lubisz, to musowo wędzarenkę sobie kazać zrobić i tyle, a potem najsmaczniejsze na świecie własne wyroby jadać! :D

Lecę, kochani, bo dzisiaj mam dużo roboty, papiery stowarzyszeniowe muszę porobić, walne zebranie zorganizować.

Brrrrrr, nie cierpię tego wszystkiego, dobrze, że jeszcze tylko rok, po drugiej kadencji statut zabrania być prezesem! :D :cool:

...

Pawełku, tak myslałam, że może uda się ściągnąć Ciebie wędzonkami! :lol:

Tylko nie wiedzieć czemu nijak nie mogę na Twoją stronę wejść!!!

Ty zajrzyj, czy tam wsio ok, czy to tylko mój lapek coś zgłupiał...?

...

Ty to wiesz "za który sznureczek pociągnąć" :lol: ;)

ps - "stronie" nic nie dolega ( sprawdziłem wszystkie linki)

...

Szynka wyszła pyszna, a pieczoną kiełbaskę to ja wolę jednak upiec sama, taka prawie upieczona w wędzarni to nie dla nas, nieeeeee.... ;)

Ale to jest największa zaleta swojskiej kiełbaski i szynki: jest swojska, dopasowana pod nasze indywidualne smaki, taka jak najbardziej na świecie nam smakuje! :D

Dochtór, Ty się nie obrażaj jak panna, ino wędzarenkę buduj migusiem, toż to zwykła beczka najpierw wystarczy nawet!

Potem sobie elegancką postawisz, znajdziesz w necie projekty i do roboty!

Braza - Ciebie to też dotyczy, jak lubisz, to musowo wędzarenkę sobie kazać zrobić i tyle, a potem najsmaczniejsze na świecie własne wyroby jadać! :D

Lecę, kochani, bo dzisiaj mam dużo roboty, papiery stowarzyszeniowe muszę porobić, walne zebranie zorganizować.

...

... absolutnie ... popieram w 100 procentach :)

No właśnie tak mi się wydawało...

Nie da się w 5 godzin na zimno uwędzić:no:

No ale przecie piszę cały czas - my wędzimy NA CIEPŁO!

Teraz na tapecie mamy kolejny temat, chyba będziemy w sąsiedniej wsi mleko od holendra prawdziwe brali, potem sami sobie śmietankę, serek, masełko... Mrrrrrrr......

A wirówki do mleka to kosztują jakby ze złota były! :o

No kiedy właśnie te takie wirówki, wołają za nie kasy tyle, że zaczynam się zastanawiać, z kim się przez ścianę macali! :o

Coś tam znalazłam oczywiście taniej niż na alledrogo... :cool:

Zobaczymy, co wyjdzie z transakcji, jak zdecydują się wysłać to kupimy. :D

Gagatko - na mleko to ja nie narzekałam, mnie nie do końca smakuje masło domowe.

Nie lubię jego zapachu, jakiś taki dla mnie nie jest apetyczny, wolę masło sklepowe.

Wiem, dziwne...

Ale zobaczymy, jak coś to będę sobie śmietanę zostawiała, ona po zgęstnieniu to taka jak najlepsze na świecie masło jest! :yes:

Uff, zaraz trzeba drukować te papiery, com naprodukowała, pakowac w koperty, przygotować do wysyłki...

A potem posiać pomidory, bo ostatni dzwonek!!! ;)