Chef Paul 29.03.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chefie,Relka, ja BARDZO proszę: JAK. SIĘ. ROBI. KIEŁBASĘ. W. SŁOIKU. ??? A... tą golonesię....?? ... hmmmmmm ... generalnie tak jak każdą inną kiełbasę z wyjątkiem nadzienia farszu do jelit (farsz kiełbasiany nakładamy do słoika i pasteryzujemy) prosty przepis na "słoikową kiełbasę golonkową": Mięso: 1 kg peklowanej golonki 0,25 kg peklowanego boczku 1 łyżka drobno roztartego suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1/2 główki roztartego z dodatkiem soli czosnku 1/2 szklanki jałowego wywaru z kości (gotowany bez warzyw) w razie potrzeby sól do smaku[TABLE=width: 100%] [TR] [TD=align: right] Przygotowanie: Z golonki i boczku oddzielamy chude mięso i mielimy na grubym oczku. Tłuszcz odcięty ze skóry i tłustą część boczku mielimy na drobnym oczku. Dokładnie wyrabiamy zmielone mięso z wszystkimi przyprawami i dolewamy rosołu (po wyrobieniu masa musi być kleista). Jeżeli potrzeba dodajemy soli do smaku. Odstawiamy na jeden dzień w chłodnym pomieszczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu. Ściśle napełniamy słoiki (najlepiej około 1/2 litra), i pasteryzujemy około 1 godzinę (w przypadku użycia większych słoi dłużej). Można opcjonalnie zamiast mięsa peklowanego użyć świeżego (musimy zmielone mięso tylko odpowiednio zasolić na przynajmniej kilka godzin przed pasteryzowaniem). Chefie, Pawle a czy Ty wróciłeś na tamte forum tyż może? bo zajrzałam tam na kwilke poszukac tego słoika .....a paczę o oczom nie wierzę niegrzeczna dziewczynka wróciła a tak sie zarzekała i pluła, fu ....Ty tyż . bo nie chce mi sie szukac Twojej bytności na marginesie to strona banitów jest trochę kopalnią, bo kilka przepisów se zawłaszczyłam Generalnie ... nie wracam (choć mostów za sobą nie zwykłem palić) ... tą odrobinę czasu, którą jeszcze posiadam (przed emeryturką) ... staram się dzielić równo, praktycznie tylko tutaj i dobrych znajomych z "Budujemy Dom" ... nawet "u siebie" nie mam wolnej chwili na nowe wpisy [/TD] [/TR] [/TABLE] Lubicie Jeep'y ? ... Ciemieżycielka je wręcz pokochała Tak długo targała wielkanocnego Zajączka za ucho, aż zniósł Jej Compass'a ... wszystkie moje zaskórniaczki poszłyyyyyyyyyyyyyyy ... a taras rozpocząłem rozbudowywać ... nic to ... jakoś jeszcze przetrwam (chyba) http://kidscoloringpages.starkhoseswivel.com/images/38149-16-easter-bunny-coloring-pages.jpg Wszystkiego Wielkanocnego temczasem ... i pogody nie z Bieguna rodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 29.03.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) no u mnie dziwne zjawiska zachodzą śnieg zaczął znikać, ale nie topnieć, :eek:znikał po prostu ..... a to znaczy, że nie zasilił ziemi w wodę ........a teraz ten durny śnieg uzupełnia teraz swoje zapasy podali, że święta bożonarodzeniowe były cieplejsze od tych świąt no chyba ztej pokrzywy zrezygnuję z bólem serca i zjem kilka stworzonek , bo zakupiłam za nim obejrzałam:eek: wiecie , mam tak ,że jak pójdę do sklepu , kupię jakiegoś zewłoka , przygotuję i nie myślę za bardzo ale jak mi się napatoczy tego rodzaju filmik , albo urywki z rzeźni abo spotkanie z cielaczkiem ,który w najbliższym czasie skończy w kiełbasie ....to myślę ja se dlaczego my jesteśmy takimi oprawcami , nekrofilami i jak my możemy tak zjadać z apetytem braci mniejszych ...ale tak mam do następnej wizyty w sklepie :bash:znowu wyciągam łapy po galanterię masowego zwierzobójstwa ...eeech:rolleyes: i dlatego w moim świątecznym menu tego roku : barszcz biały na króliku z białą kiełbasą , pasztet , szynka pieczona w słoninie , szynka pieczone w cieście francuskim , rosół z perliczki . przepiórki pieczone , królik po francusku , gyros ( na życzenie niektórych ) i sałatka z piersi z ananasem .....jak to sie ma do mioch skrywanych przekonań ? .....nijak a nawet sie nie narobię szukam zajęcia .....sałatka z awokado i mazuuurki Edytowane 29 Marca 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.03.2013 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Kocham Was normalnie! http://dompodsosnami.files.wordpress.com/2013/03/wielkanoc-2011-tradycje-i-zwyczaje.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 29.03.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZY ARCTICA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.03.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 29.03.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Zaśpiewajmy dziś Alleluja, Alleluja!Dzisiaj mamy Wielkanoc, dzień Zmartwychwstania, dzień cudów,Bogu oddajmy należytą chwałę.Jest to nasz Zbawiciel, tego świata Odkupiciel. Udanych Świąt Wielkanocnych, bez zmartwień, bez trosk. http://www.malanowicz.eu/mm/pasje/silesiana/Wielkanoc/kroszonki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 29.03.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) no znowu to samo ja w pocie czoła odwalam tę świąteczną robotę a oni sobie już życzenia składają ...a ja pomarańcze pieczone ...a ja melon w czekoladzie dopisuje do menu zamiast tej szynki wędzonej na Sołtysowej zagrodzie no dobra idę miętolić babę życzenia złożę jak będzie czas na życzenia , albo jak pogoda się zdecyduje które święta przyniosła:rotfl: a wiecie ,że w tv będzie Kevin sam w domu ? a wiecie ,że na święta miała być lekka odwilż ? a będzie mróz , zawiej i zamiecie ciekawe czy DePSia sobie puszcza przy świątecznej krzątaninie " Jingle bells" by poczuć magię świąt ...co tak bardzo lubi Edytowane 29 Marca 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 29.03.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 .. będzie mróz , zawiej i zamiecie .... to chyba dobrze, bo młody ma w planie ulepić ...... zająca dzisiejsza biała dostawa się stopiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chefie - mój ukochany jeep cherokee ('97) ma wszystkie inne auta pod sobą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 29.03.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) nio ! niektórzy to się bawią na tej Floridzie , chyba się z tym bałwanem zabiorę a taki flaming żyje 40 lat Jamlesik u was nie ma biało ? u was nie pada białe g...? z nieba .........ja tam obstaje przy swoim ...to załatwił Benek tym zniknieniem swoim u mnie biało jest od 8 lutego a mogło być już zielono i na święta mogłabym rozewrzeć wszystkie okna Edytowane 29 Marca 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 29.03.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wesołego Alleluja http://i1.fmix.pl/fmi2129/8bc083f9001810425155c7b9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 29.03.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wiecie, wiosna to już chyba była teraz nadeszła śnieżna zima ale co tam WESOŁYCH ŚWIĄ http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=180034&d=1364576743 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Relcia ale ona taka więcej wiosenna jest bo prócz tortellinków to ma w sobie paprykę surową, zielonego ogórka, pomidorki i pora;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 29.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Na Wielkanoc od króliczka,niech Wam wpadną do koszyczkaniezła kasa i kiełbasa,radość życia, coś do piciai na miłość chęci tyle,by mieć wszystko inne w tyle.http://ngopole.pl/wp-content/uploads/2011/04/zyczenia_wielkanocne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 29.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Chefie - mój ukochany jeep cherokee ('97) ma wszystkie inne auta pod sobą! I mój 4runnerek tyż... Aczkolwiek nowym kompasem bym nie pogardziła... zawsze można opchnąć i kupić coś bardziej pożądanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 29.03.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jamlesik u was nie ma biało ? u was nie pada białe g...? z nieba ......... padało, ale się zmyło albo stopiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 29.03.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 DPS-siu !! Życzę zdrowych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy ! I wszystkiego najlepszego !! I wreszcie Wiosennego słońca !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.03.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 U nas napadało, z dachu spłynęło i spadło.. ale na trawniku nadal biało jest.. Co za pogoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 29.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wykład Mniemanologii Stosowanej O wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy.......i to by było na tyle ten biały puch wpłynął na moją kondycję umysłową ? czym tłumaczyć moje zachowanie ? .......stosowny kawałek ciała , umieściłam w solance ( co prawda nie były to wody ciechocińskie, ale też godne zaufania moje wiejskie z dodatkiem soli oceanicznej) potem obłożyłam sadłem , jakby to miało mu jeszcze pomóc , no ale nie pomogło ....nie zmartwychwstało ( a Jagienka mówiła ,że pomaga na wszystko ) po czym to ciało obandażowałam bandażem zwiniętym Hrabiemu z apteczki samochodowej i umieściłam na kilka zdrowasiek w piekarniku ....czekam , czekam i czekam a tak na marginesie ...to ktoś wie co mi jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.03.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 przez te życzenia to pogadać nie można. Ja też bede składać, jak czas przyjdzie na to. Na razie mam focha. Na ulicach ślisko, w Leclerku tłumy a ja potrzebowałam tylko ziemniaki. I musiałam się nastać. No to kupiłam jeszcze słonecznika i jabłek dla ptaszków. U nas są kosy, uwielbiają jabłka, a ubiegłoroczne już zgniły. To dostaną na święta A... kupiłam ten szynkowar. Jutro będę próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts