Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooo i na trasie umieść też moją wieś.. U mnie i jest co robić, ale jest i tarasik.. więc piwko by było i pogaduchy.. a robić.. niekoniecznie...

Znajomy oddał mi nasz wertykulator.. miałam dziś czesać trawę.. Ale jest taaak zimno.. że po kilku godzinach na dworze i u znajomego , ale w altanie... tak umarzłam... , że za nic nie poszłam do ogródka..

Może jutro, albo od poniedziałku...

Chyba nic się nie stanie, jak trawnik poczeka...

Ja trawy nie wertykuluję (o matko, ale słowo!!!) a rośnie jak durna! Widocznie mnie lubi:yes: Też nie mam co plewić ... no bo przekopałam cały ogródek:D Ciepło się robi, zaraz biorę druge kawę, idę na taras i bede sie zastanawiac, czy dalej kopać ... Zostało mi jeszcze trochę do końca, a marchewka, rzodkiewka i koperek piszczą juz z torebek ... Nie wiem, czego one mogą chcieć???? :lol2:

Nooo, kochana, rzodkiewka to już na pewno bardzo piszczy, jak za późno posiejesz, to zamiast w korzeń pójdzie w pęd kwiatowy i sparcieje.

Rzodkiewka to roślina dnia długiego, czyli zawzięcie kwitnie, kiedy ma długi dzień - weź to pod uwagę! :yes:

Słoneczko mi zagląda do sypialni, piękny dzień przed nami!

Najszczęśliwsza byłabym, gdyby takie słonko cały dzień, a wieczorem ciepły deszcz, ach...

Nuda!!!

Maxi, kochana - jak to jest nuda, to ja nie wiem...

Zboże to chyba w pierwszej połowie maja posiejemy, normalnie nie damy rady wcześniej.

A w pierwszej połowie maja będzie SUCHO, u nas zawsze sucho - nie wiem, co z tego powschodzi... :confused:

DPSia, jak już będziesz kupować to mleczko od krówki to POLECAM domowy kefir! Jest PYSZNY i łatwo się robi. Napiszę u mnie jak ja robię, już od 2 lat, doszłam do wprawy :cool: . I to właśnie kefir nie jogurt (ponoć zdrowszy a ponadto, bagatelka.., jogurt mi nie chciał się udać :p). Znowu wczoraj zrobiłam i znowu zadziwiam się jaki pyszny.....:yes::yes:

Gagata.. a skąd bierze się mleko od krowy?????:o

Bo ja będąc na wsi oniemiałam.. jak mleko mieli.. z supermarketu z kartonika...

A co ja mam miastowa zrobić??????

O jajka jeżdżę kawał drogi i staram się, bo u nas bardzo chłopcy lubią jajka.. ale takie od kury a nie z fabryki...

No my koniecznie chcemy takie prawdziwe kupować, ale pewnie mozna też takie zwykłe nie uht świeże ze sklepu.

Choć wiadomo - to nie będzie takie, jak od prawdziwej krowy. :no:

Boszsz, musielismy po różne drobiazgi do Brico pojechać i ja padam ze zmeczenia!

Narawdę, miasto coraz bardziej mnie męczy, o ile to w ogóle jeszcze jest możliwe. :sick:

O przepis na kefir pewnie zwrócę się, jak już będzie to mleko prawdziwe, może w drugiej połowie maja, bo na razie Sołtys w amoku lata, nie ma czasu na nic innego poza lataniem... :lol2:

U nas sąsiadka ma krówkę i to w jakimś sensie specjalnie ze względu na nas:D. Otóż - znajomy sąsiadów swego czasu, udając się na dłużej do szpitala, gdzies musiał podziać swoją krowinkę i sąsiadka nasza powiedziała - biorę. Bo u nas goście, chętnie kupują miejscowe specjały itp.. I ona dopiero wtedy zaczełą uczyć się doić ;) (po 50-ce). Udało się - goście zaaadooowoooleni, sa serki itp a ja mam kefiry (mleka samego nie piję). W innych gospodarstwach nie ma krówek. A jak sa to mleko zakontraktowane.

Można z kupnego, tylko nie uht (jak pisze Markoto).

Sąsiedzi maja też jajca "ekologiczne" ;). Co goście nie kupią to dostajemy my (po znajomości:cool:)

U nas we wsi już ani jednego krowiego ogona nie ma.

Na szczęście we wsi obok jest Holender, krowy ma, to można u niego brać, tylko trzeba raniutko jechać i co najmniej te 5 l wziąć.

W sezonie to i 15 pewnie pójdzie, nie mam wątpliwości - śmietanka, zsiadłe, twaróg, świeże do spożycia, swoje masło... :D

Jajek we wsi na szczęście dostatek. :yes:

Alem się zmęczyła!

Ale całą grządka ze szparagami za stodołą wyplewiona i podlana.

Jutro jak zdążę to sypnę tam dolomitu i niedługo będziemy wcinać własne szparagi, mniam! :cool:

Lubię szparagi, są pyszne!