Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

No chwasty, to na pewno.. Ale JAKIE? W zaszłym roku ich nie było a teraz - są. W różnych miejscach..

Ja lubię wiedzieć co u mnie rośnie zanim to powyrywam.. w zeszłym roku próbowałam przekonać się (i innych - tu na FM :yes:) do podagrycznika (różne zalety! witaminy...), jego się strasznie trudno pozbyć, więc trzeba go polubić (tym bardziej, że jest za co) :D.

A taki perz np - ten to ma zalet...!:cool:

Inna sprawa, że ja siję różne dziwne kwiatki w różnych miejscach i potem za diabła nie pamiętam co i gdzie i kiedy..

Ale to nie ten przypadek, bo to jest porozrzucane tu i ówdzie całkiem......

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BINGO moje panie!

Przytulia czepna :yes::yes:

Oczywiście MA ZALETY:

Surowiec leczniczy stanowi ziele opisywanej rośliny. Występują w nim m.in.: alkaloidy, saponiny, glikozyd asperulozyd, kwasy organiczne i nieco witaminy C.

Napar (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie przecedzić i w razie potrzeby pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki) to dobry środek napotny, przeciwbiegunkowy, moczopędny, ogólnie wzmacniający, przeciwkrwotoczny, przeciwskurczowy, przeciwzapalny i przeciwgorączkowy.

Przede wszystkim jednak stosuje się go w zatrzymaniu moczu, nieżycie pęcherza, kamicy nerkowej i stanach, zapalnych pęcherzyka żółciowego.

Kąpiele w odwarze z ziela (3-4 garści na tyleż samo litrów wody, gotować, przecedzić, dolać do wanny) są pomocne w leczeniu rozmaitych chorób skórnych, trudno gojących się ran i owrzodzeń.

Markoto - mają. Otóż to. To naprawde niesamowite ile "leków " i wartościowej żywności mamy pod nosem za darmochę...

DPSia robi z mlecza miody, ja cos nie mogę się zebrać ale ponoć choć sałatkę można przyrządzić.

A skrzyp!! te wszystkie preparaty na włosy i paznokcie - tylko co, mam jeść skrzyp? Czy napar? Czy co...?

Akurat skrzypu jeszcze nie odkryłam u siebie..

Co by nie być gołosłowną:

SURÓWKA Z JOGURTEM.

3 garście listków mniszka, szklanka jogurtu, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki usiekanego szczypiorku.

Młode liście zalać osolona wodą zostawić na 40-50 minut, osuszyć, porwać na kawałki, zalać jogurtem, doprawić solą pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać, posypać szczypiorkiem.

KEFIROWY KOKTAJL.

10 młodziutkich listków mlecza zmiksować ze szklanką kefiru.

Taki koktajl pity 2 razy dziennie przez dwa wiosenne tygodnie znakomicie neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii - oczyszcza organizm.

..to tylko przykłady.

A - no i ja bym się nie bała tej goryczki - myślę, że ona jest ważna właśnie, ma swoje działanie. Jeśli jest gorzkie tzn, że ma być gorzkie. Usuwając gorycz możemy usuwać najcenniejsze. Oczywiście trzeba przyzwyczaić się do takiego smaku a zanim - można go neutralizować stosując taki czy inny sos (by nie rzec DIP:cool:).

Edytowane przez Gagata

Że już nie wspomnę:

NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO I.

Składniki:30 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 litr wódki (45 proc.).

Wykonanie:

Kwiaty mniszka szybko opłukać pod bieżącą wodą, pojedynczo rozłożyć i wysuszyć.

Umieścić je w szklanym naczyniu, zalać wódką, macerować siedem dni.

Nalewkę zlać znad kwiatów, przefiltrować, rozlać do butelek.

Nalewka zalecana jest pomocniczo w chorobach naczyniowych, w żylakach nóg i odbytu, jako środek żółciopędny, przeciwdziałający zaparciom, lekko moczopędny, wskazana w chorobach nerek i pęcherza, a także w nerwicach – ze względu na łagodnie uspokajające działanie>

NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO II.

Składniki:5 dkg kwiatów mniszka, 15 dkg miodu akacjowego, 1 litr alkoholu (40 proc.).

Wykonanie:

Kwiaty mniszka oczyścić, lekko osuszyć, zalać alkoholem. Wystawić na słońce na 3 tygodnie, następnie zlać nalew. Kwiaty wycisnąć, połączyć oba płyny, dodać miód, wymieszać i przefiltrować.

Czas leżakowania - minimum 6 miesięcy.

DPSia - takie TWOJE :stirthepot: tematy, więc sobie pozwoliłam.....:rolleyes:

Nie będziesz bić???

No zwariowały Kobity dokumentnie!!!! To przytulasne i u mnie w nadmiarze występuje, nie lubię cholery bo strasznie się czepia! O podagryczniku już swoją opinię wyraziłam dawno temu .... i trwam przy niej niezmiennie:mad::yes:

Skrzypu ci u mnie dostatek!!!!!

Gagatko - proszę częściej i więcej, sama z przyjemnością zanotuję w przepastnych dokumentach moich wszystkie przepisy.

Tarcia - czy Ty masz taką fobię na bakterie? :rolleyes:

Przesada to mycie wszystkiego, zwłaszcza jeśli potem kwiaty macerują się w alkoholu (dezynfekcja!) i są następnie filtrowane, albo są gotowane i też filtrowane.

Myjąc tracimy znaczną część wartości, oczywiście dotyczyto kwiatów bądź na przykład grzybów.

Kucharze mawiają, że mycie niektórych grzybów to po prostu kulinarna zbrodnia. :yes:

Należy je dokładnie oczyścić nożykiem, a potem wilgotną ściereczką. :cool:

Wszystko mnie boli! :D

Ale sporo zrobiliśmy, mimo braku traktora.

Grządki doczekały się pierwszego hakania, sporo nowych grządek przygotowaliśmy na czysto, pod fasolkę, pomidory, ogórki i inne takie.

Siać trzeba, czas najwyższy!

A co do czarnego bzu to jakieś mity. Mam go na działce i ani kwiatów żadne ptaki nie jedzą ani nawet OWOCÓW. Żeby zezarły to już musi być koszmarna zima, z reguły wolą słonecznik. To co, ptaki nie wiedzą, co zdrowe?