Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurde, chyba wyciągnę dzisiaj Sołtysa do lasu!

Już w paru miejscach w sieci widziałam, że są grzyby!

Przy tym cieple i wilgoci wszystko możliwe...

Truskawki u nas jeszcze zielone, ale za to jak ich duuuużo na krzaczkach! :D

Relka, smaczności grzybowych życzę! :yes:

W czwartek jak jechaliśmy kawał drogi trasą to w kilku miejscach stali z grzybami przy drodze... Nie widziałam co to za grzyby, ale wydawały mi się, że albo kozaki albo prawdziwki...

Wszystko możliwe , że wysyp[p może być.. bo mokro i ciepło... ale może to też równać się, że robaczywe mogą być...

Ambercia w PL znalazłam co prawda słabszą, ale można silniejszy roztwór zrobić.. inne proporcje..

No i jutro dzwonić muszę czy na oprysk działki się nadaje, bo gryza niemiłosiernie u nas...

Ja na komary używam tego:

http://cygbud1.nazwa.pl/bartek/prestashop/img/p/1/4/4/144-large_default.jpg

Zielony Dom to robi, pachnie bardzo przyjemnie i nie ma takich szkodliwości różnych za dużo, bo na bazie geranium jest robione.

Działa, sprawdziłam.

I pachnie cytrynowo, geraniowo. :D

Maja w ogrodzie polecała jakiemuś aktorowi to jeszcze nie wypróbowałam , bo jeszcze nie zamówiłam, ale chyba się zbiorę , bo wieczory w domu albo tylko na tarasie jak się go obstawi setką ;) kadzidełek

......i coś by było na rzeczy, bo sie doczytałam, że ma zawartość polecanego przez Amber trutki :yes:

Edytowane przez relek

O, to o której wstałaś? :lol2:

przed 5.00 :p:lol2: Przybieglam z joggingu, zjadlam male co nieco, wsadzilam jedna siersc na rower i pognalam do lasu. Potem wrocilam i pojechalismy jeszcze na silownie. Wlasnie wrocilismy i chcielismy jechac na rowery, ale burza sie rozpetala niemilosierna :mad:

Ciezki tydzien przede mna ... im ciezszy, tym wiecej musze biegac, jezdzic i sie ruszac, aby wszystko dokladnie przemyslec :lol2: Najlepsze rozwiazania wtedy przychodza mi do glowy :D

Depsia, no to szykuje sie sezon na pyszne truskawkowe konfitury :stirthepot:

Arni, jak bedziesz pryskac to przeczytaj dokladnie (albo sie dowiedz) w jakich warunkach permetryna zachowuje najwyzsza stabilnosc w terenie.

O tych trutkach na wszelakie paskudztwa musialam jeszcze raz dokladnie poczytac po takim incydencie u mojej suczy, ktory zdarzyl sie pare tygodni temu :mad: I to przy regularnym zabezpieczaniu ...

http://i41.tinypic.com/4qlhdv.jpg

No właśnie, co to...?

Uczulonko czy inny jakiś ślad po kleszczu...?

Wyszliśmy dzisiaj z Sołtysem na obchód z kartką i długopisem i pisaliśmy mniejsze i większe rzeczy do zrobienia wokół domu, w sadzie, ogrodzie...

Dłuuuuuga lista z tego wyszła.

Ciekawe, czy zdołamy choć połowę w tym roku zrobić...

podcięliśmy czarny bez i jestem posiadaczką kwiatów. Co z nich zrobić? To znaczy w naleśnikach odpada ale może ususzyć można. tylko co dalej? Parzy się to czy inaczej używa. Jakaś nalewkę?

o zapisałam sobie:p

Przypominam Toli a przede wszystkim mamom ,ze właśnie zaczęło się kwitnienie czarnego bzu z którego robi sie przepyszniutki sok ,na którego wspomnienie już mam ślinotok .....nie jest pracochłonny i myślę ,że jak się go raz skosztuje......

sok z kwiatów

40 kwiatów (nie płukać .....ja rozkładam na białym papierze aby wszystkie robaczki powychodziły)

4 cytryny pokrojone w plastry (porządnie wyszorować)

10 dkg kwasku cytrynowego

4 litry wody

zalać kwiaty i cytryny i pozostawić na 48 godzin

odcedzić ....dodać 4 kg cukru ...delikatnie podgrzać dla lepszego rozpuszczenia cukru ......rozlać do słoików i pasteryzować kilka minut

chyba jednak wysusze, mniej roboty i mniej kalorii.

co do konfitury - kiedyś gotowałam tydzień i nadal czuło się płatki. Ich się chyba nie da rozgotować? Ale włożona do kruchego ciasta była rewelacyjna.

Ja w ogóle nie gotowałam... wg. prastarego przepisu to trzeba drewnianą kulką rozetrzeć z cukrem, może się wtedy utrą ale ja za leniwa jestem no i w końcu po co mamy wynalazki, do malaksera wrzuciłam, zmiksowałam z pudrem i szczyptą kwasku, powinna być cytryna ale nie miałam. Chyba za krótko miksowałam bo płatki czuć...

Z samej róży nie robiłam, ale robię powidła truskawkowe z różą - są przepyszne, fantastyczne, bardzo polecam.

Przepis TUTAJ.

A kwiaty czarnego bzu suszę i potem parzę, w razie przeziębienia doskonałe napotnie. :yes:

...a cio to ?:o

ano wlasnie odczyn po kleszczu :mad: Na chudej lapiej zajmowal jakies 2 cm srednicy. Musial tez nizle bolec, bo nam sucz na 2 dni okulala. Innych konsekwencji na szczescie nie bylo,a plus jest taki ze przeczytalam co bylo w temacie repellentow :cool:

Juz przestancie o tej rozanej konfiturze ... mam gleboka i pazerna slabosc :lol2: