Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Zgadza się - onże to.

No i jak to zwykle ja:

Roślina lecznicza

• Surowiec zielarski: liście i kwiatostan
  • Działanie: właściwości moczopędne, a także jako źródło witaminy C.
  • Stosowanie: przykładać stłuczone liście na rany. W stanach zapalnych dziąseł, żuć świeże liście. Napój ze świeżych liści obniża gorączkę i działa moczopędnie oraz uzupełnia niedobór witaminy C.
  • Używany był dawniej w lecznictwie jako odtrutka przy zatruciach arsenem i rtęcią, przy zaburzeniach menstruacji u kobiet oraz do leczenia krzywicy i miażdżycy.
  • Zbiór i suszenie: liście zbiera się na wiosnę i wczesnym latem. Suszy się w warunkach naturalnych.

Ale go jednak powyrywam, przynajmniej z warzywniaka...:p

-----------------------------------------------------------------------

..coś takiego, przekopiowałam z linkami i one dalej działają....

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas takiego szczawika to nie mamy, u nas jakieś takie podobne coś rośnie, ale baaardzo mikre, cała roślina ma może z 10 cm wysokości, a listeczki takie po 1 cm...

Jakbym taki śliczny miała, to chyba bym na skalniak przesadziła. ;) :lol2:

Ostatnio przesadziłam chwasta, bo taki ładny był, cały na żółto się wybarwił, jakby był aureus albo luteus.

I co...?

I co...???

Padł!!!

Jestem zdumiona i nieutulona w żalu.

Dobrze, że przynajmniej dałam radę znowu trochę skosić po południu, chociaż trawa i tak nie wyschła porządnie, gdzie trochę cienia to mokra nadal i wieeeelka.

Ale po kawałku koszę, bo przeciez jak zostawię, to potem nijak tematu nie ogarnę. :sick:

Lubczyk wysuszony, część mięty też.

Oregano w ilościach hurtowych zajęło całą kuchnię na siatkach i jeszcze w wiązkach nad kuchnią na mojej gałęzi wisi.

O zapachu nie będę mówić, jest... niezwykły. :cool:

Jutro jeszcze mietę cytrynową zetnę, co to ją sobie jesienią z Czorsztyna od Basi i Andrzeja przywiozłam.

Matko, jak ona cytryną pachnie, żeby nie miętowy smak, to pomyliłabym się, że to melisa, co w pobliżu mięty leżała!

Oczywiście, że palę, musi być przecież ciepło. :yes:

Relcia - jak kwilkę poczekasz, to może w niedzielę na blogu coś więcej o wiesiołku - dasz radę? :)

Arctisia, a strych jakiś masz?

Najlepszy byłby taki nieocieplony, ale Wy macie nowy stary dworek, więc pewnie macie ślicznie ocieplone.

Na takim starym strychu pod powałą rozciągało się druty, wiązało w pęczki to, co do suszenia i wieszało.

Schło toto jak trza, bo na takim strychu i ciepło jest, i sucho.

Może masz jakieś podobne miejsce...?

Jeśli nie, to na dworze wiata zadaszona, pod nią sznury/druty, na nich pęczki z ziołami, tylko żeby przewiewnie miały.

Przynajmniej wstępnie by podeschły, a reszta to już jakoś w domu, nad czymś ciepłym...

Chyba, że masz jakieś niewielkie ilości, to bym najzwyczajniej w świecie dała te zioła na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem pergaminowym, nastawiła na 50 - 70*C, drzwiczki piecyka lekko uchylone i jazda z tym koksem. ;)

Muszę koniecznie dzisiaj zdjęcia zrobić mojej gałęzi! :cool:

A może suszarka do grzybów i warzyw? Ja mam takową i właśnie się zastanawiam, czy nie spróbować ususzyć trochę lubczyku w tym ustrojstwie i co z tego wyjdzie ....

Deszczu trochę bym chciała... Wiem, że na poołudniu i Śląsku straszliwe ulewy - trzymajcie się Kochani!!!

Suszarka świetnie zda egzamin, pod warunkiem, że ziół nie ma się dużo, bo jak duzo, to... słabo to widzę, licznik szalejący, a zioła i tak gnijące w kolejce do suszarki.

Ale przy małych ilościach jak najbardziej, doskonale się nada!

Jutro dalszy ciąg oregano i dalszy ciąg koperku. :lol:

Mam strychy... i nad domem, nie ocieplony, tylko na stropie wełna rozłożona, a dach goły... i nad obórką...

ale na tych strychach to mi się brudno wydaje:confused:

chyba na tarasie posuszę:D

i dobrze, że o koperku przypomniałaś:yes:

jak to związać, żeby pod sznurkiem też wyschło, a nie zgniło?:rolleyes:

pamiętaj! nie ma głoopich pytań:p

Normalnie związać, nic temu kp\operku nie będzie! :lol2:

Ja zazwyczaj używam gumek recepturek, znacznie szybciej i nie wypadają potem części pęczka ziół, bo w miarę jak schną to się kurczą i jak są związane, to robi im się luźno.

A gumka mi ściska i trzyma cały czas.

A Ty powiąż i idż na strych, one przecie będą WISIAŁY na sznurze, a nie leżały na glebie na tym strychu!

Najlepszy sposób i najpewniejszy!

Od wieków stosowany!

Nie wydziwiaj!

No!

:lol2:

Grządki teraz oczywiście na gewałt trzeba obrabiać, plewić, spulchniać, bo ten deszcz ubił ziemię, że jak beton jest, choć pod spodem wilgotna.

Z wierzchu w jeden dzień przeschła! :o

I oczywiście trzeba lecieć raniuśko, bo teraz dla odmiany mamy bardzo ciepło, więc tak od 11 to już na polu za gorąco, trzeba uciekać do domu.

Dzisiaj wyplewiłyśmy z Babcią w rzędach buraczki i marchewkę.

A jeszcze tyyyyyle do zrobienia!

No to kawę wypiję i idę suszyć zioła, dalszy ciąg kopru i oregano. :D