Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i masz, pochwaliłam się, że przegnałam, tymczasem - słychać już z daleka kanonadę jak na wojnie... :(

I ja nie lubię ryb i owoców morza! :cry:

Zeźrę wszystkie jajka naszych i sąsiadkowych kur, o!

No bo jak żyć, panie premierze, jak żyć...?

Amber, a skąd weźmiesz dobre owoce morza i dobre ryby?????

mysle, ze u mnie o to latwiej. W czwartki jest zawsze swieza dostawa owocow morza do warszawskich restauracji i paru malych punktow sprzedazy. Swieze ryby kupuje tylko w jednym miejscu, tez sprawdzonym. W tym samym wedzona makrele, karmazyna, czy lososia. Jak ktos z Wawy moge podac namiar, bo warto :-) Niestety przejscie na same ryby jest dosc bolesne dla portfela, ale z drugiej strony moj i ja jemy doprawdy malo i wolimy 100 - 200 g czegos super, niz smieci z chemia :sick:

Mam tez bardzo dobry namiar na bezchemiczna jagniecine. Mnie nie bardzo podchodzi, ale moje psy uwielbiaja :p

Paweł, ale ja to pisałam przy naszych zarobkach i wydatkach. Pomysły na 1% już są, niestety (kataster) a zwolnień od podatki się nie uwidzi :(..

... bo widzisz Ewo, jest tak: podatki federalne to praktycznie tylko podatek od dochodów i składka emerytalna (social security 5%), praktycznie cała reszta to podatek stanowy (np na kupno samochodu 6,5%, innych artykułów do 7% - poza spożywką) lub podatek "county" (czyli po ludzku gmina) - tytoń, alkohol i podatek od nieruchomości.

Dziś w lokalnej gazecie wyczytałem wiadomość, że sąsiedzka gmina wprowadziła przepis (by trochę ulżyć ludziom w obecnym kryzysie) dla mieszkańców w wieku powyżej 65 lat, mieszkających w jednym domu lat 20-cia lub więcej, o dochodach nie przekraczających 20 tys. usd na osobę, dla nieruchomości nie przekraczającej 200 tys. usd, 100% ulgę podatku od nieruchomości :)

ano wlasnie ... my okrutnie miesni jestesmy. Wiadomo, ze najlepiej przyswajalne bialko mamy z jaj, a to najszybciej (naturalne a nie jako odzywki) z drobiu (kura/indyk). Ale po tym programie nawet moj stwierdzil, ze przestajemy jesc mieso. Tylko dobre ryby, owoce morza, nabial i jaja ... Powstaje pytanie ile antybiotykow moze byc w jajach??? Ja codziennie jem 1 - 2 zoltka i ok. 4 - 5 bialek. Calkowita rezygnacja z jaj jakos mi sie nie widzi, no ale jak trzeba ... :confused:

...

... kilka już lat temu wprowadzono w US przepis federalny, zabraniający farmerom podawania zwierzęto hodowlanym antybiotyków ... GMO natomiast ma się dobrze :)

...

Chef, u Was tak jest bo wielki Ben inaczej widzi walke z recesja niz Europejska Trojka. I pewnie slusznie :-) Dla doczesnosci to dobrze, ale patrzac w przyszlosc nalezaloby sie zastanowic jak gleboko USA naleza obecnie do Chin. Juz za 3 - 5 lat staniemy (wszyscy) w obliczu dotad nieprawdopodobnej sytuacji, gdzie rzadowe obligacje beda o niebo bardziej ryzykowne niz akcje komercyjne. Bankructwo tego albo owego skarbu panstwa moze stac sie ... rzeczywistoscia. :sick:

... od czasów poprzedniej prezydentury próbuje się tutaj tylnymi drzwiami wprowadzić jakiś rodzaj socjalizmu :mad: (co oczywiście sporo kosztuje) ... konserwatyści biją na alarm ... obaw o to by USA do kogoś "należała za dług" jednak jakoś nie widzę :) ... damy radę :)

... nie wiadomo również czy obecna kadencja dotrwa do terminowego końca :)

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko (lato już u mnie w pełni) :)

Harzecz w tym, że i u nas jest przepis, który absolutnie i całkowicie zabrania podawania zwierzętom hodowlanym antybiotyków (oczywiście poza ich leczeniem), tylko, że jak to w PL, przepisy są po to, aby ich nie przestrzegać! :mad:

Kanonada pogodowa nas ominęła, trochę powiało, troszkę popadało i poszło! :D

W tv właśnie pokazują premiera w ortezie i prezydenta z laską, obaj mocno utykają.

Sołtys mnie pyta, czy oni się kopali... :rotfl:

Lecę, śniadanie trza szykować! :D

Poczytałam, poszwendałam się po stronach wielu,

pozdrowienia zostawiam i życzę żeby ten pierwszy dzień lata był dobrą wróżbą na wszystkie pozostałe.

Niech nam ciepło będzie do października.

troche juz przesadzacie a do tej pory to co myslicie ze jedliscie? niby wszystko zdrowe? sory ale nawet dziczyzna jest skazona. Amber wybacz ale ta twoja ryba i owoce morza to moze i sa swieze ale czy nie skazone? Depesia - rozlozylas mnie na lopatki szynka z marchwi:cool: a relcia pasztetem :cool:

a BTW jade dzis na pstraga hodowlanego ;) za to mega pysznego i swiezego

Słuchając kolejnych programów wyszło, że dopiero w 2006 r wszedł w życie zakaz używania preparatów zwiększających przyrost masy mięsnej. Przedtem jedliśmy trutki nic o tym nie myśląc. I taka mentalność wśród części hodowców została, ale jak dla mnie najgorsi są weterynarze uskuteczniający ten proceder :mad:

Przymierzam się do nalewki z owoców czarnego bzu, rosnie u mnie, więc trza brać co dają..:D

(sok z kwiatów juz zrobiony - ależ to pyszne.....................).

No i wyczytałam, że nie trzeba gotowac tych owocków (aby pozbyc się szkodliwości) tylko równie dobrze mozna podsuszyć - czy ktoś praktykował może?

Amber a łososia kupujesz hodowlanego czy dzikiego??

roznie :-) Dziki bywa, ale nie jest dostepny codziennie. Jak ktos przywykl do tego lososiowego, ponetnego kolorku, to przy dzikim moze sie niezle rozczarowac :p Dzisiaj upolowalam ;) swiezutkiego sandacza :p

A tak poza tym, przez najblizsze dni czekaja nas same morskie zyjatka, roslinki, owocki i inne smakoszki. Wlasnie konczymy sie pakowac. Czas wygrzac gdzies kosci :p Mysle, ze i psy beda zachwycone :-)

Buziaki zostawiam :bye:

Amberciu, odpoczywajcie i bawcie się dobrze, kochana! :D

Prababko - niestety, bez gluta nie obejdzie się, glut to skutek rozpuszczenia tego, co siemię zawiera i co takie dla nas dobroczynne.

Trza twardym być i wytrzymać...

Gagatko - ja owoców jeszcze nie robiłam, więc też nie zgłębiałam tematu, nie wiem.

Sok z kwiatów jest rzeczywiście przepyszny, a jeszcze jak wrzuci się do słoiczków po gałązce mięty i tak zapasteryzuje... :cool:

Truskawki dzisiaj już pachną i smakują różą u nas. :cool:

Wieeeeelki gar ich jest!

Jutro tylko zagotuję krótko i pakuję w słoiki pierwsze skarby lata, świeże dzisiaj jadłam cały dzień!

Zeżarłam prawie 2 kg sama... :oops:

A co mi tam, w końcu one tak krótko są!

Tylko skąd ja wezmę tyle dżemówek? :o

korzystając z uprzejmości Depesi gdyby Mirek Lewandowski tak rzucil swoim fachowym spojrzeniem i może zasugerowal co może dolegać moim sosnom ościstym, zaczely chorować jedna po drugiej, jak jakas zaraza

DSCN3450.JPG

DSCN3448.JPG

one drugi sezon u mnie, chorowac zaczely od niedawna

Jeśli przygotowujecie się do robienia soku z czarnego bzu, to trzeba go zbierać jak już mrozy pierwsze go zetną.. albo prościej.. zerwać ładniutki opłukać i włożyć do zamrażarki aby zamarzł.. ja trzymałam nawet dwa tygodnie.. a potem robić pyszniutki sok, który doskonały jest przy przeziębieniu..

Nie wolno używać czarnego bzu owoców nie zamrożonego..