Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

No ale te 20 kilo to tylko na dżemik różano-truskawkowy poszło, na nic innego. :D

To sporo. :yes:

A z owocami czarnego bzu to mam nadzieję doczytać, bo mam vcaaaałą książkę tylko o czarnym bzie, trzeba jedynie zabrać się za nią... :oops:

Mirek - co tym sosnom jest...?

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

48 garści płatków różanych:o

Ale z innym problemem przyszłam...

czym zagęścić dżem truskawkowy, żeby nie tymi żel-fixami czy innymi cukrami żelującymi???

Niestety spojrzałam na skład tego dziadostwa:rolleyes:... sorbinian potasu i benzoesan sodu!!!

To nawet w lepszych gotowych dżemach tego nie ma! Po cholerę robić sobie własne mniamuśne marmoladki i pchać to goowno?

Wiem, można zlać sok i odparować resztę... ale znów z 5 kilo truskawek zostają trzy małe słoiczki dżemu...

a jak by tak żelatynę dać???

miałam tutaj z tym przyjść ale mnie jakoś do Brazki zawiało:p

korzystając z uprzejmości Depesi gdyby Mirek Lewandowski tak rzucil swoim fachowym spojrzeniem i może zasugerowal co może dolegać moim sosnom ościstym, zaczely chorować jedna po drugiej, jak jakas zaraza

DSCN3450.JPG

DSCN3448.JPG

one drugi sezon u mnie, chorowac zaczely od niedawna

Ha, żebym wiedział...:( Grzybowe, ba, jaki?

Pocieszę Cię, że u mnie 500 takich:D. W ub. roku wylazło tydzień po nawożeniu... się zastanawiałem, czy nie "przekrasiłem'. Latoś odpuściłem nawóz... i też wylazło. Ciekawe. że tylko końcowe igły ubiegłorocznego przyrostu.

Nie przejmuj się. Pryśnij bodaj Topsinem, żeby dalej grzyby nie żarły. A jak zaschną, to trzeba wytrzepać i tyle.

To prawdopodobnie po prostu szara pleśń.

Arctica - to niech będzie nie tak gęsty ten dżemik, co to szkodzi?

Ja robię bez niczego i jest super :)

A poza tym - właściwości żelujące mają pektyny a tych z kolei najwięcej w jabłkach (ale z pestkami itp), ponoc też w .. marchewce.

Domieszać do truskawek i może nawet efekt smakowy będzie super!

DPSia- im więcej zjesz teraz tym mniej dżemówek potrzeba - proste :popcorn:

Prababko - ale sens parzenia siemienia leży właśnie w jego glutowatości (osłona żołądkowa, gardła itp) .......:yes::yes:

Ja chcę zrobić nalewkę nie sok z tych owoców bzu. Sok już mam z kwiatów :)

No i wyczytałam właśnie, że zamiast mrozić można ususzyć .....

Edytowane przez Gagata

Jest cukier żelujący diamanta, ale TYLKO ten, bo on nie ma tablicy Mendelejewa w sobie.

Ja robię tradycyjnie, znaczy trochę wysmażam i cześć, przecież to nie musi być extra gęste, a poza tym dopóki ciepłe to znacznie rzadsze, jak wystygnie, to zgęstnieje. :yes:

Nie dodaję niczego, bo jak z chemią, to szybciej i taniej wychodzi kupić gotowe. :p

Własnie skończyłam skypa z synkiem i lecę słoiki myć, cholera, zmywarka padła i teraz trzeba ręcznie... :sick:

Albo nie, przyniosę do domowej zmywarki i wstawię, i tak będzie szybciej i lepiej! :D

I sok zaraz pozlewam, bo też gotowy, tylko jeszcze dobrze go odcedzić trzeba.

I słonko z chmurami jest, upału nie ma, ale przyjemnie ciepło.

I w ogóle, fajnie jest! :D

Ha, żebym wiedział...:( Grzybowe, ba, jaki?

Pocieszę Cię, że u mnie 500 takich:D. W ub. roku wylazło tydzień po nawożeniu... się zastanawiałem, czy nie "przekrasiłem'. Latoś odpuściłem nawóz... i też wylazło. Ciekawe. że tylko końcowe igły ubiegłorocznego przyrostu.

Nie przejmuj się. Pryśnij bodaj Topsinem, żeby dalej grzyby nie żarły. A jak zaschną, to trzeba wytrzepać i tyle.

To prawdopodobnie po prostu szara pleśń.

Mirek dzięki. Masz racje lapie igly tylko ubiegłoroczne. Chyba tak zle z nimi nie jest bo swieze przyrosty wypuscily poza jedna która jest w ciut gorszym stanie ale przyuwazylam ze po opryskaniu zaczyna się troszkę regenerować. pryskalam ostatnio dithanem a teraz topsina im zapodam. nawozu sypnelam w kwietniu i to tak oszczednosciowo a chorowac zaczely jakies 3 tygodnie temu, w tym samym czasie co modrzew (zdiagnozowałam jako opadzine)

Edytowane przez TAR

No.

Mówiłam, że nikt się na tym tak nie zna, jak Mirek! :cool:

Uff, sok zlany, dżem popakowany.

Jutro trzeba będzie to wszystko zapasteryzować, bo duuużo jest.

Jak przyjdzie troszkę chłodu to i na pole wreszcie może się wybiorę, bo tak to rano nie mogę, gościom śniadanie robię, a potem za gorąco.

A Babcia mówi, że tam zarasta, aż trzeszczy.

Ot, pomorek...

To nie pasteryzujesz od razu... jak wrzące wlewasz to wystarczy tylko do góry dnem postawić, okryć kocykiem coby wolno stygło i finito!

Tym sposobem zawsze 100% mam zawekowanych, i soki i marmeladke... a w garze pasteryzować nie umiem:oops:

nie śmiej się, nic śmiesznego:rolleyes:... robię wszystko jak wszyscy i nawet po 20 minutach gotowania i tak jakieś 30% mi tylko zasysa:sick:

ja od tamtego roku pasteryzuję w piekarniku :rolleyes:i nie mam problemów ....a najłatwiejszy sposób na zagęszczenie dżemy truskawkowego :rolleyes:.....postawić truskawki zasypane cukrem na gazie i oddalić się do podlewania kwiatków ......po powrocie przełożyć gęste truskawki do słoików , zakręcić i odstawić do góry dnem .....z kuchenki wytrzeć nadmiar soku :rolleyes:

Baaardzo, baaardzo. :mad:

Tylko, że ja mam prawdziwy GAR tego dobra, taki ponad 10 l.

Na kuchni niespecjalnie mogę trzymać tak długo, kuchni nie chcę tyle palić, bo gorąco się robi jak w piekle, a w dodatku komin na górze ciepły i wtedy u gości w pokojach też jak w piekle, Yetek z rodziną właśnie przetestował.

No to robię krótkimi skokami.

Soku też jakieś 10 l, rozlane do butelek.

Jakoś powoli będę to pasteryzować, bo jakbym tyle miała doprowadzić do wrzenia i trzymac, to nie umiem. :p

Przypali się i basta.

Wolę powoli zapasteryzować.

I ciekawe, jak ja miałabym usunąć nadmiar soku z kuchni węglowej, żeby nie śmierdziało spalenizną na pół wsi! :lol2:

Sołtys z Yetkiem dobrali się do suszarni mojej, nakombinowali tam, ciąg teraz tam jak w piecu hutniczym!

Hyzop powoli zaczyna kwitnąć, jeszcze dzień - dwa i trzeba będzie ściąć i wysuszyć.

Bardzom ciekawa, ile to potrwa w tej poprawionej suszarni, tamta wersja suszyła jedno popołudnie i noc... :cool:

A ta dokupiona kapusta po dodatkowym przypięciu gęstej siatki nisko na ogrodzeniu wciąż rośnie, ha! :D

Tfu, na psa urok. ;)