Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Frosia, to Ty je lej, nie pytaj, może jeszcze odbiją. :lol:

Mayland, mnie się zdaje, że pigwowce to niezły pomysł, mogłyby też być np. jagody kamczackie (łatwe w uprawie, bardzo smaczne i wartościowe), aronia, czarna porzeczka albo borówka amerykańska, nieco bardziej wymagająca.

Na Twoim miejscu posadziłabym różne krzewy owocowe między drzewkami, będziesz miała z tego wiele radości i satysfakcji. :D

Veruniu, jak to miło, że zajrzałas w moje niskie progi! :D

Z tymi migdałkami to zajrzyjcie dziewczęta do ogrodów, tam jest cały rótki wątek o tym, że to chyba brunatna zgnilizna drzew pestkowych i podane są opryski. 8)

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry wieczór.

A w mojej glinie bez zakwitł jakby nigdy nic, żarnowce, takie kolorowe, też. Migdałek pewnie jeszcze przeżywa zeszłoroczne brutalne przesadzanie (ależ toto ma korzenie!), ale zakwitł. I głóg też. Nawet irysy, które nie lubią ciężkiej ziemi, nie wybrzydzają. Jeden już przekwita, ale inne mają pączki już gotowe i czekają pewnie tylko na słoneczko. Bałam się, czy piwonii nie posadziłam za głęboko, ale widziałam już na nich kilka pączków. Łubiny zaszalały! Za gęsto je posadziłam (wysiałam w zeszłym roku, a jesienią przesadzałam), bo nie sądziłam, że aż tak się rozrosną. SZkoda tylko, że gdzie indziej wciąż widać niezbyt piękną glebę.

Może ta glina nie jest u Ciebie taka jak u Frosi, że z kilofem trzeba. :lol:

Forum trzeci dzień zamiast mi chodzić, to pełza, ciągle mi się krztusi, staje i nie łączy. :-?

Z góry przepraszam, jesli nie wszędzie daję radę zajrzeć albo odpowiedzieć. :(

dziekuje ci agdus , nie wiesz nawet ile wiary mi przywrocilas swoimi slowami :D

depeesiu , mam nadzieje , ze dzieki regularnej obrobce bede wkrotce miala gline conajmniej jakosci agdus , a w przyszlosci piekne , przepuszczalne podloze dla moich zielonek :D

jeszcze sie zdziwicie !!! hahaha :lol: :lol: :lol:

tymczasem zamawiam ziemie pieczarkowa i robi sie kompost (juz od jesieni)

piasek bede wozila od ciebie 8) :p :p :p

Może ta glina nie jest u Ciebie taka jak u Frosi, że z kilofem trzeba. :lol:

:(

Moja dziwna jest - tam, gdzie trawa rośnie, to dynamitu trzeba, żeby się przez skorupę przebić. Kiedy popada, robi się ślizgawka.

Tam, gdzie w zeszłym roku był warzywniak, nawet można normalnie przekopać szpadlem, ale tam już mieszałam z piaskiem i ziemią ogrodową.

Muszę się rozglądnąć za jakąś pieczarkarnią w okolicy. I kamieniołomu szukam - chcę trochę murków wybudować i na skalniak coś rzucić, a kamienie w sklepach ogrodniczych mają cenę złota.

Frosia, hodowlę pieczarek zakładasz :o Ponoć to intratny interes :wink:

Cześć i czołem!!!

no cos ty !!! czy ja na taka wygladam ??? :roll: :D

podobnie jak agdus szukam ziemi popieczarkowej na rozluznienie glinska

mam dokaldnie taka , jak opisala z tym , ze tej powarzywniakowej jeszcze nie posiadam :cry:

po deszczu buty sa 20kg ciezsze :evil:

interes to moge zrobic ewentualnie wypalajac gliniane garnki :roll:

[ I kamieniołomu szukam - chcę trochę murków wybudować i na skalniak coś rzucić, a kamienie w sklepach ogrodniczych mają cenę złota.

http://www.kruszywa.com/

i Majkę możesz odwiedzić 8)

Dzięki. Ja się jeszcze dobrze za to szukanie nie zabrałam, a już mam jak na tacy! Tona za 60 zł, a w sklepie wychodzi za 200 zł! Jeszcze tylko pytanie do pana wywrotkowego, ile weźmie za transport. Może po starej znajomości nie zedrze?

ceny chyba wszędzie podobne ok. 3zł/km, ale Ty masz o rzut kamieniem, ja

miałem 110 km :-?

u mnie to wygląda tak ......u Kaski to już wklejałem

http://i262.photobucket.com/albums/ii115/jamles/Obraz050-1.jpg

http://www.barwald.pl/index.php

a to jadąc na dół mapy :wink:

wygląda dobrze, ale jakie pH, bo zależy pod co to ma być, na trawnik i warzywnik to

powyżej 6pH, ile ma Wasza glina i do tego jeszcze ten nieszczęsny transport :-?

Kurczę, Jamles, Ty to się jednak trochę znasz! :D

I wielkie gratulacje dla Córy za maturę!!! Piękny wynk!!!

Zdawała podstawową czy rozszerzoną? :D

Frosia, jak dasz trochę tej popieczarkowej to ja Ci darmo piach oddam! :p

Agduś - a pod tem bzem to masz tę ślizgawicę czy ziemię typu powarzywnego? :roll: Pytam, bo zawsze piszą, że lubi ziemię piaszczystą, lekką, a tu - proszę!!! :D

Agduś - a pod tem bzem to masz tę ślizgawicę czy ziemię typu powarzywnego? :roll: Pytam, bo zawsze piszą, że lubi ziemię piaszczystą, lekką, a tu - proszę!!! :D

Pod bzem ślizgawica. Nie wiedziałam, że inną lubi. Wkopałam taki dosyć duży, który dostałam od koleżanki. Wyciągnęliśmy go z dużą bryłą też ciężkiej ziemi (bo się nie rozsypywała, tylko trwała w całości) z jej działki. Bez jest biały, szczepiony. Mam zamiar trochę się nim pobawić i zaszczepić mu na wiosnę gałązki fioletowych bzów.