Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DPSia i co wymysliłas z tych chłodzeniem pokoi nad stodołą?

Ja się przyłaczam do opcji:

- zamykać okna i zasłaniać na dzień (muszą być choćby dobre zasłony, kupisz coś w szmateksie za gorsze i ładne !)

- ocieplenie dachu (ale mówisz że jest, nas w gościnnych jest 30 i jest bardzo fajnie)

- może zaizolowanie stropu między pokojami a dołem stodoły (kuchnia), tym bardziej jesli dół słuzy do pichcenia letniego

- drzwi blaszane ! niedobrze - coś z nimi zrobić, wymienić? dołożyć im jakąś warstwę?

- zadaszeni (markizy?) nad tarasem (i dzrwami tym samym) co by się tak nie nagrzewało.

Klimatyzatory raczej nie, jednak żrą prąd, niech to ma jakis sens wszystko..

My mamy zadaszenia (częściowe ) nad tarasami (drewno), to sporo daje no i mamy grubą izolację także ścian (tak samo ważna zima jak latem).

Goście przyjeżdżają, mówią - ach, jaka piękna pogoda... i - siedzą całymi dniami w apartamentach, okna zamknięte i zasłonięte. czytają itp. i z satysfakcją patrzą sobie przez otwarte drzwi ( z zasłonka z firanki ;)) na łąkę i las, i podziwiają i... nigdzie nie idą :D.

Depsia, tę trawę cytrynową to masz Cymbopogon citratus, inaczej palczatka? Jest wieloletnia, będzie odrastać, ale najlepiej żebyś ją miała w donicy i na zimę do chłodnego pomieszczenia i trochę podlewać, żeby korzeń nie wysechł. Marznie już poniżej +5.

A do czego używasz?

Gagatko - myslimy o zacienieniu tarasu, choć nie jest to dla nas takie proste.

Ale zobaczymy, może na przyszły sezon już jakoś się uda...

Pestko, tak, to palczatka, i wiem, że trzeba ją chować. :yes:

A tutaj to, co napisał mi o jej używaniu Jasiek Kuroń:

"(...) trawa cytrynowa to świetne zioło - wykorzystuj głównie jego zieloną część. Możesz dodawać ją zarówno do wspomnianej już zupy tajskiej, jak i do wszelkiego rodzaju gulaszy, drobiu i dań kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z rybami.

Drobna sugestia - trawa cytrynowa znakomicie nadaje się do mrożenia. Możesz mrozić całe pędy lub posiekać i wrzucić do torebki, po czym zamrozić.

Zasadniczo, w ogólnym uproszczeniu, trawę cytrynową możesz używać tam, gdzie w przepisie występuje limonka. "

No i tego pewnie będę się trzymać. :yes:

Można też wykorzystywać górną część pędów, tylko trzeba po ugotowaniu usunąć, bo niezbyt nadaje się do zjedzenia ze względu na twardość.

Czyli problem miałaś tylko z tym czy odrośnie po cięciu? Jest z rodziny wiechlinowatych, więc możesz stosować do niej wszystkie zasady uprawy trawy.

A herbatę też parzysz? Podobno smaczna.

To w ogóle roślinka o działaniu leczniczym.

Relek, a lody i coś pysznego do picia masz? :bye:

Jak byłam po studiach na stypendium w Egipcie, nasz stacyjny kucharz Mohammad w szczególnie gorące dni robił obiady lodowe.

Głęboki talerz-micha pełen śmietankowych lodów z krojonymi i podmrożonymi owocami: pomarańcze, mandarynki, truskawki, winogrona, banany. TO było TO :wiggle:

Ja dzisiaj zaliczyłam grzech lodowy... :cool:

A co, raz się żyje, nie?

No - Relek, dobrze, że jesteś! :hug:

Niektórym to dobrze, mają czas na basen, a ja dzisiaj po Żarach ganiałam...

Ale w sumie to nie narzekam, u nas wcale już nie tak żle z tym upałem, 27*C mamy, da się żyć!

Chyba zaczynamy się przyzwyczajać, te 27 to dla nas pikuś, jak ze zdumieniem skonstatowalim ze Sołtysem w mieście! :o

przy 27 stopniach to ja bym nawet do Warszawy na spacer sie wybrała :D ale przy 40 w cieniu to ja mam siłę na spacer od lodówki do basenu i z powrotem :lol2: banana przykryłam lodem, na loda śliwki zapiekane, polane czekoladą i posypane chałwą :stirthepot: to treściwy obiad :D na kolację dobrze schłodzony arbuz, ten już bez dodatkowych kalorii :p

Chyba ścianę do podpisów wystawię, bo wszystko jakieś takie gadatliwe się zrobiło, że szok, nadążyć nie można... :lol2:

Tyż nie mam czasu gadać, lecę pranie powiesić i sniadanie gościom robić. ;)

Powiem wam dziewczyny, że ja też z tych co potrafią spać po południu. Fajna sprawa, tylko że jest jedno ale....

strasznie trudno mi się wybudzić no i dzień cały już za mną.........

U mnie w mieszkaniu upał wczoraj osiągnął zenit. Szóste piętro, okna na zachód.............

Właściwie to częściej siedziałam pod prysznicem niż na kanapie :yes:

W ramach uspokajania skołatanych upałem nerwów przypominam sobie moje niegdysiejsze spotkania trzeciego stopnia z temperaturą.

Kilka razy zaliczyłam powyżej +50 w cieniu i +35 o północy, tyle że klimat był suchy, a u nas wilgoć dlatego trudniej znieść.