Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DPS-ia, zrzuciłaś 20 kilogramów? :jawdrop:

matko, ależ Ty jesteś konsekwentna w tym co planujesz i robisz.

Podziwiam, naprawdę.

Teraz żeby z przodu też było liceum, maseczki domowej roboty na buziaczek nakładaj,

odżywiaj...i w ogóle dobra bądź dla siebie co dzień.

A jak dół dopadnie, to kładź się z plastrami ogórka na twarzy,

w głośniki wrzuć ulubioną muzę i powtarzaj sobie, że luzik, że życie jest piękne i takie tam, wiesz,

relaksujące klimaty dla higieny umysłu :)

Uściski :hug:

Pytanie natury przetworowo-kuchennej czyli u DPSi (choć Gwoździk wysłałby mnie do wujka G) : zrobiłam w tym roku, po raz kolejny, nalewkę na młodych pędach sosny i w ogóle nie chce się sklarować. Jest pyszna, rozgrzewająca i w ogóle, jak zwykle, ale całkiem mętna. Czy coś jeszcze można z tym zrobić? Generalnie nie widzę specjalnego problemu, tyle tylko, że taka klarowna była bardziej, że tak powiem, wyjściowa :cool: ..

Zady to mamy wszystkie szansę sobie zapewnić, jak się będziemy opychać na bazie grzybków i nie tylko :lol2:

Dziś las dostarczył mi podgrzybki do sosiku, 2 prawdziwki i 3 kozaki. A wejmutka pilnuje nowej porcji maślaczków :rotfl:

U nas duuuużo grzybów, choć może warto i pod naszą wejmutką sprawdzić.

Suszarnia (ta duża) pracuje pełną parą, ale dzisiaj była bardzo zimna noc, nie wiem, czy grzyby zechcą dalej rosnąć, zobaczymy.

Z tą nalewką - nie wiem, Gagatko, może warto byłoby przepuścić ją przez kilka warstw gazy albo kilkakrotnie przez tkaninę lnianą bądź tetrę.

A najlepiej to dałabym się jej odstać tydzień - dwa, powinny wtedy osady osiąść i można ostrożnie zlać tę sklarowaną część.

Przy użyciu mętnej części można spróbować zrobić znany Ci doskonale sos do kurczaka, tylko warto zawczasu sobie przygotować wygodne miejsce do zalegnięcia po trudach przyrządzania. :lol2:

ja już skończyłam z grzybami :rolleyes: ..... ileż to można .......o 2 w nocy duszę a potem śpię i śnię ...no mam jeszcze do przerobienia własne modrzewiaki i maślaki :) ok 100sztuk i to chyba wypróbuję Gagatkowy omlecik na niedzielne śniadanko :stirthepot: narobiła mi smaka :)

dziś też jadłam leczo z pulpetami mięsno-ogonowymi :p i zupę mięsnopuckowomaślakową na serze :)

ale mi pyszny sok aroniowy na pomarańczy z cytryną wyszedł :wiggle: jutro przymierzę się do aronii do mięs :rolleyes:

Relka, a dej no przepisa na ten sok, w przyszłym roku zamiaruję mieć dużo więcej aronii, bo krzaki rozsadzilim wiosną. :rolleyes:

Słoiczków grzybowych w tym roku nie robię w ogóle, ani jednego.

Popierwsze, trzeba w końcu zużyć te poprzednie, po wtóre nie mam gdzie przechowywać.

Ile razy więc Sołtys przytarga grzyby z lasu, to prawdziwki do suszenia idą, a reszta grzybów w prezencie dla Babci, też chce przecież jakieś swoje mieć.

Matko, jak rano zimno jest! :o

Pranie w stodole przy kominku suszę, bo na dworze to niebałdzo wysycha...

a tu sobie go znalazłam http://smaker.pl/przepis-sok-z-aronii-i-pomaranczy,101931.html .....tylko nie wiem ile cukru dałam , bo na oko sypałam , mogło nie być 2 kilo :)

i po coś tyle kobito schudła :rolleyes: nie wiesz ,że chude ludzie są zrzędliwe i bez humoru ?;) to teraz masz :p na ogólnonarodowym forum się Ciebie czepiają i nastroje notorycznie Ci poprawiają :rotfl:

a propos słoiczków .....to zastanawiam się czy napełnienie ich gorącym i odstawienie do góry nogami , to to samo co pasteryzowanie przez 15 min ? jedno i drugie zamyka słoik ...ale czytałam ,że pasteryzowanie przerywa kwaśnienie grzybów w miarę upływu czasu podczas stania w piwniczce :confused:

Edytowane przez relek