Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no miziajna Furia :p a czy Gburia?:D nie pożałowałam , oddałam :yes: piękna piesa :D

Kliknęłam 5 razy, bo można każdego dnia głosować po 5 razy na każda kandydaturę.

No i łyka, 5 razy. ;)

Dzięki Dziewczyny :hug:

A Furia nie gburia... :p

Fajny dożek :)

Posłałam SMS, a teraz przyjęło mi jeszcze 5 głosów :)

Dzięki :)

.....

i po coś tyle kobito schudła :rolleyes: nie wiesz ,że chude ludzie są zrzędliwe i bez humoru ?;)

.......................

Ja sobie wypraszam wcale nie jestem zrzędliwa a humor mi zazwyczaj dopisuje!!!! Tylko wiecznie mi zimno!!!!!!!

Codziennie obiecuję sobie koniec z grzybami .... obiecuję ..... Dzisiaj obietnicy dotrzymałam .... bo pojechałam na pół dnia do innej miejscowości ....

Jutro cholera wie, bo przecież Tyrion potrzebuje ruchu;)

Ja tam szczęśliwa, żem schudła, ile lżej wszystko zrobić, a jak chodzić łatwo! :D

Zaczęliśmy już na poważnie zbiórkę plonów.

Czubate dwie taczki pomidorów są, nie zdążyły dojrzeć...

Trudno, będzie pyszna sałatka z zielonych i konfitura.

Marchew nasza w tym roku zwariowała zupełnie, wyrosła jakby to pastewna była, a nie konsumpcyjna!

No i pietruszka, która korzenie to marniutkie z kolei ma, ale natki za to do suszenia będzie cała kopa, bez uruchomienia suszarni specjalnie na to nie obejdzie się.

Ale miło jest przywieźć z pola tyle plonów. :cool:

Depeszko Kochana ja z pytaniem zasadniczym ;) Czy przewidujesz prawdziwki suszone bez aromatu wedzarni? Takie na sloncu i wietrze? Bez dodatkow ... Bo jesli tak to pisze sie na kilka sloiczkow :-)

Pozdrawiam Wszystkich i lece w czeluscie pracy :-) Jutro skoro swit musze zaliczyc Lille, a potem kto to wie : ;)

A moja marchew wypięła się na mnie znowu .... I nie mam marchwi. Dobrze, że moja kochana Sąsiadka ma, trochę dostałam i zamroziłam.

Potwierdzam: Depsia schudła a zrzędliwa bardziej niż przed schudnięciem wcale nie jest ....:D Jaaasuuuuu, spadam!!!!!

zobacz co ja znalazła:cool:

Najprostszym sposobem przetwarzania aronii może być produkcja soków. Po wyciśnięciu soku z aronii, pozostające skórki (wytłoki) zawierają bardzo dużo błonnika i antocyjanów – wysuszone i zmielone mogą być cennym suplementem diety. Kiedyś wykorzystywano taki produkt do wypieku chleba aroniowego – niestety zniknął z rynku. Wytłoki mogą stanowić cenny dodatek do paszy – interesują się nim np. hodowcy koni arabskich.

i dodam dla nie wtajemniczonych :cool:

Owoce o ciemnej barwie zawierają dużo antocyjanów, ale również katechiny, które obniżają ciśnienie i wchłanianie tłuszczów (obniżenie cholesterolu). Kolejny składnik kwas chlorogenowy, o którym zaczęto mówić po badaniach osób pijących duże ilości kawy. Okazało się, że spożywanie owoców aronii zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Antocyjany, katechiny i kwas chlorogenowy to cenne substancje zawarte w aronii, a myślę że nauka odkryje jeszcze wile innych cennych składników zawartych w aronii – mówił Prof. Wawer.

i może by tak...

ale tak naprawdę brakuje produktów z aronii na naszym rynku. Pojawiają się wyroby w postaci soku, czy nektaru aroniowego, ale nie są one jeszcze ogólnodostępne. ..... Generalnie widać wzmożone zainteresowanie aronią i produktami na ich bazie w Europie i na świecie, dlatego jest już pora i miejsce na produkty aroniowe na naszym rodzimym rynku. Trudno przypuszczać by ich produkcją zajęły się duże zakłady, ale w opinii profesor Wawer, na pewno jest to szansa dla małych producentów, którzy mogliby produkować i oferować różnego rodzaju produkty lokalne z owoców aronii.

Edytowane przez relek

Potwierdzam w całej rozciągłości wspaniałość aronii.

Od zaprzyjaźnionego kardiochirurga wiem, że 2 łyżki stołowe czystego soku aroniowego wypite dziennie, skutecznie obniżają ciśnienie. On sam miał kłopoty z potężnym nadciśnieniem i to stosuje. Po roku picia aronii zrezygnował całkowicie z tabletek obniżających ciśnienie. :)