Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co zrobić - na dupie mniej, a na sercu ciężar...

Depsia, szczęście nie świnia, kiedyś w końcu się odwróci :hug:Wiem coś o tym. Przytulasy i zrozumienie fatalnego samopoczucia z powodu doła :hug::hug: i... jak mawia 88-letnia, niegdyś bardzo piękna, ale doświadczona przez życie przyjaciółka mojej mamy KOBIETO, wciągnąć brzuch, walory do przodu i życie za rogi.

DePiSia nie przejmuj się :hug:zawsze możesz Sobie kupić pączka :rolleyes:

Moim mottem życiowym jest http://www.cosgan.de/images/smilie/musik/e050.giffragment piosenki http://www.youtube.com/watch?v=8XW0aZQZSUU ...... już 2 razy się udało :)

Relek, też tę część życia zmacałam skutecznie, ale dzięki Bogu tylko raz. To nie jest najlepsza rzecz jaka może człowieka spotkać w życiu i jakoś do mnie nie przemawia piosenka Ewy Bem jako motto. :(

A jeszcze odnośnie kapuchy kiszonej - ona potem w tym naczyniu, w którym się kisiła, ma stać cała zimę, cały czas przykryta i dociśnięta kamieniem?

Tak, robili moi dziadkowie, tyle że była w domu beczułka stosowna. Beczułkę dziadzio co roku targał z piwnicy. Babcia przygotowywała wszystko, po czym dziadek stawał do szatkownicy (coś jak drewniana decha z zamocowanym ukośnie ostrzem przy otworze) i szatkował kapuchy. Ugniatało się to i przesypywało czym trzeba, a potem na wierzch szła drewniana pokrywa i kamień w roli docisku.

Dziękuję Wam za dobre słowo, zawsze to trochę lżej... :yes:

Relka, ciekawe o tym suszeniu aronii do chleba, może tak zrobię, wtedy nie byłoby odpadków po sokach i nalewce.

Co do kapusty - tak, ona tak stoi aż do wiosny, po każdorazowym nabraniu kapusty trzeba to z powrotem zawinąć i przycisnąć, żeby się nie zepsuła.

Kurczę, mieliśmy iść na pole dalej kopać warzywa, a tu niebo się nam zaciąga!

Też coś, miało być słońce!

Czuję się osobiście dotknięta, jak mawia Braza.

Przyszłam się podzielić moja małą radością : nasza 2 letnia jabłoń kosztela ma w tym roku owoce :)

Wszystkiego sztuk 6, ale jak na taką chudzinę to i tak osiągnięcie duże. Jedno jabłko zostało już rodzinnie spożyte - i było pyszne :)

Widzieliście gdzieś na rynku kosztele ? Podobno uprawa się nie opłaca, bo nie nadają się do przerobu, a to jedno z najpyszniejszych jabłek.

A w sprawach ogólnego kalibru - chociaż nie jestem fatalistką, to coraz częściej myslę, że ten 2013 rok to jest beznadziejny.

Przyniósł tyle kłopotów różnej maści wkoło mnie - że niech ,w cholerę, szybko się skończy. A 14 to szczęśliwa jest jak 2 x 7 ;)

Pozdrowienia :)

Zochna, masz takie miłe zaskoczenie jak ja z maślakami. Dziś pod takimi sosenkami, które wiosną sadziłam znalazłam 21 sztuk. W sumie dzielna wejmutka and company podarowały nam już ponad 90 maślaczków :)

Kosztele są co roku na rynku we czwartki i piątki w Górze Kalwarii. Są i inne odmiany starych jabłek. W końcu do Grójca rzut kamieniem, a to przecież polskie zagłębie jabłkowe.

Zochna - na pewno masz rację.

OBYŚ MIAŁA RACJĘ !!

Wierzę, że ABSOLUTNIE masz rację :yes::yes::yes:

I tej wersji będę się teraz trzymać :cool::cool::cool:

Dwie siódemki - SUPER http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

DPSia - a w ogóle to zazdrościmy Wam z Romkiem strasznie tej suszarnio-wędzarni.......... to takie jedno z naszych marzeń....

Oj, TAK. U nas dołek pod piwniczkę ziemną wykopany od 2 lat czeka na nadmiar kasy i czasu. A obok ma być wędzarenka i grill na bazaltowej płycie, a do tego palenisko-ognisko w kamienno-ceglanej obudowie. UFFFFF..... kiedy to będzie :(

Zochna, ja też trzymam za słowo z tą 13-tką!!!! Oby do 31 grudnia, a później to już będzie tylko lepiej:) A powiedz mi jeszcze, skąd Ty masz drzewko koszteli???

Dzisiaj nie mogłam poczuć się osobiście dotknięta, bo pogoda mam naprawdę fajną, chociaż zimno. Rączki mi zmarzły w czasie zbierania grzybów!!!!

Wiesz jak ja rozpaczam :bash: dwa wiadra przerobiłam tej aronii na wysypisko a teraz się naczytałam :bash::bash:

kto tu przywołał moją muzyczną miłość :rolleyes: wiecie jak jego głos na żywo wibruje :eek: normalnie zawsze mam ciary :)

a z tym wyszłam zaraz wracam ...to ja żartowałam .....to jest zawsze skomplikowane, rozwalające, ze zadrą na całą żyć ....i w ogóle do życi .....no ale żyć trzeba

i też chciałabym oby ten trzynasty się skończył , bo tyle mi naszkodził ...ale czy czternasty to naprawi ???

Edytowane przez relek

2014 BĘDZIE lepszy. Mocno w to wierze - i Wy też . No i wiadomo, że wiara czyni cuda :)

Jakby tam sobie tego nie interpretować.

Braza - kosztelę nabyłam w moim lokalnym składzie z kosztelami i innymi roślinami :)

Dużych nadziei sobie nie robiłam - a tu masz , tfu tfu, na psa urok .

Dopiero teraz doczytałam, że kosztela potrzebuje zapylacza , no i trala la la , zupełnie intuicyjnie posadziłam jej w zeszłym roku antonówkę

(chyba pana antonówka w tym przypadku) - bo poza tym to wokół same sosny i brzozy :).

Jak nie masz lokalnego sklepu z kosztelami - to w internecie można pogrzebać i z jakiegoś rekomendowanego miejsca nabyć (plus zapylacz :)).

Naprawdę warto - cud miód.

Grzybów u nas resztka , pewnie przez zimne noce.

Ale było mnóstwo - z osobistej działki na której rosną samosiejki brzozy i sosny nie mam już w co pakować suszonych.

O, i pasek edycji tekstu do mnie powrócił ! :) To jedna z niewielu dobrych niespodzianek w tym roku ;)

Depsia, zawsze mi to humor poprawia, może i Tobie poprawi - odtwórz, bo uważam, że naprawdę warto:)

Braza ty jesteś moja duchowa, dziś pol dnia tego sluchalam w kolko, uwielbiam ten kawalek i w ogole całego M.B. :D nawet chciałam to wkleic Depesi na oslode ale balam się, ze mnie wyśmiejecie ;)

Markoto, podaj łapkę. Ja Bajora nie cierpię od czasu, gdy pierwszy raz zobaczyłam go w Teatralnej jak niby grał przedstawienie dyplomowe. Potem studenci wymieszali się z widzami i on zachowywał się niczym gwiazda skrzyżowana z bufonem. I tak mi zostało. Głos ma jak becząca owca. Fuj :p

Uff, zmęczyłam się dzisiaj.

Dużo pracy. ;)

Ja za Bajorem też nie przepadam, posłuchać mogę, ale vibrato drażni mnie, do tego ma facet w sobie coś z gwiazdorsko-protekcjonalnych wobec widza zachowań, a to już jest wybitnie denerwujące.

Wolę Grechutę albo Ewę Demarczyk.

Lecę, jeszcze trzeba chleb zamieszać, żeby do rana urósł.