TAR 21.11.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 to tak jak ja tyle, ze u mnie to dotyczy butow tak sobie mysle ze w tym roku to raczej udekoruje choinki w ogrodzie, ze wzgledu na mlodego kurdupla choinka moze nie przetrwac:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 21.11.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 TAR, sandałki srebrem w sprayu prysnąć i na choinkę, byłoby dość oryginalnie Depesia, ja co roku myślę o tym, żeby skrzynki balkonowe okręcić jutą, w środku doniczki z wrzosami, gałązki jodłowe z szyszkami, jakieś srebrne gwiazdki i postawić na parapecie okna. Mogą stać do wiosny, bo to nie całkiem świąteczne dekoracje. I zawsze leń wygrywa...niby chce mi się tego efektu, ale nie mogę się zmusić do pracy nad tym. Żenujące to jest, wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 21.11.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 nio bo jak uwolnili rynek i zalała nas masa, wykonanych maleńkimi rączkami , czasem cudeniek , czasem rykowiska .......to człowiek chodzi po tych centrach handlowych i dostaje ścisku ....... i musi a w prl-u było prosto, łatwo i bibuła kolorowa i słoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.11.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 o nie mow Relcia, piekne wtedy bombki byly. mialam okazje bywac w oddziale bombkowym gedanii, jakie piekne cuda tam robili, choc w wiekszosci na eksport u nas zostawaly "spady" ale i tak piekne:yes: te obecne cudenka pozostawiaja wiele do zyczenia jesli chodzi o jakosc, trwalosc, bezpieczenstwo. wszystko to produkty jednorazowego uzytku i np. jak przy lampkach to sie zastanawiam czy mnie kopnie czy sie sfajczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.11.2013 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Oj, prawda, bombki były wtedy zajefajne. Chociaż uważam, że te plastikowe są genialne, bo spadnie toto, pokula się i ani myśli się potłuc, z czego ja zadowolona niezmierniem! Inwentaryzacja przesunięta w czasie, bo dzisiaj już mięsko zamówione dostarczyli, trzeba robić szyneczki i mięsko do słoików. Kiełbasy tym razem nie robimy, bo jeszcze od ostatniego wędzenia nie daliśmy rady zjeść, zostało na tyle, że wystarczy. Braza, no to mam nadzieję, że rozumiesz mnie, srokę świąteczną... Tolu - natnij pierwej tych gałązek iglastych. Jak już leżą w stosie przed domem, to nie ma wyjścia, trza to zrobić, choć się nie chce. Tak właśnie zrobiłam i nie miałam wyjścia, trzeba było wtykać. Póki co same gałązki, szyszki i okrawki kory tudzież porosty, potem dojdą akcenty świąteczne. I takie sosnowe to mogą stać do samiuśkiej wiosny bez niczego, sosny się nie sypią w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 21.11.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 aaa bombki były , ręcznie malowane jak relikwie przechowywane do dziś .......teraz idzie się do centrum handlowego a tam regały ...złoty , srebrny, czerwony , biały , bordowy i aniołów 1000 mnie najbardziej jarają takie domki dość duże w świątecznej szacie , oświetlone z pozytywką ale drogie to http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/d030.gif (http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/a065.gifDepsia ma chyba taki ...za grosik http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/e050.gif ale w tamtym roku miałam radochę jak kupiłam dzieckom na ścianę wielkie papierowe sanie z Mikołajem ...bajecznie kolorowe i prawie 3D prawie jak jeleń na rykowisku ...no ale to jest magia świąt lampki na choinkę to jak ich to całe AGD - jednorazowe http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a050.gifi strach się bać na noc zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.11.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 No rozumiem, rozumiem! A w kwestii kiełbasy .... mogę pomóc ją spożytkować Depsik, poczestuj mnie przepisem na takie mięsko w słoikach, please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 21.11.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Będę oryginalna... Nie lubię świąt i całego tego badziewia z nimi związanego:sick: kropka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.11.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Arcti - żałuj... I wcale nie żartuję. Brazunia, przepis prosty jak drut! 10 kilo mięsa wieprzowego mielonego 1/2 szklanki soli 1 płaska łyżka soli peklowej 3 łyżki pieprzu 1 1/2 opakowania majeranku (my używamy czasem oregano) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej główka czosnku Mięsko wyrabiamy z przyprawami, dodając 1-2 szklanki wody, powinno być kleistą masą. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dajemy do słoików. Na drugi dzień wypiekamy słoiki - w temp. ok. 200*C, nie wiem, jak długo, musisz zaglądać, czy wygląda na upieczone... Nasze jutro się pieką, to mogę jutro napisać, ile w piekarniku siedziały. A jeszcze zamarynowałam w przyprawach schab, chcę zrobić gotowany, bez wędzenia. To nowy dla nas przepis, sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie. Póki co siedzi w lodówce i "naciąga". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 21.11.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Depsiu, a Ty te 10 kilo mięcha to na własne świąteczne potrzeby czy tak bardziej na zaś ? a Dziecków będziesz miała na Swięta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Aj, co do schabu, próbowałam taki na surowo, koleżanka robiła. Trzyma się go najpierw kilka (3?) dni w soli, potem w cukrze a potem okąłda się przyprawami, wkłada w czystą (nową ) rajstope i wiesza przy kaloryferze. I wiecie, dobre to jest... Mam chęć spróbować sama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.11.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Schab suszony - doooobra rzecz! Te 10 kilo to na świeta i po świętach, po co to się potem bawić iles razy. Na święta będziemy razem z oboma chłopakami, więc na pewno sporo tego pójdzie, chłopaki luuuubią. No i w słoikach łatwiej będzie im zabrać, a i pracy mniej niż przy robieniu kiełbasy. Bo przepis taki sam, jak na kiełbasę (tylko do kiełbasy trochę wołowiny potrza), a nie napycha się w osłonki (najbardziej przeze mnie nielubiana i pracochłonna czynność, ble). A przynajmniej wiem, że azotynów i innych paskudztw nie napchaliśmy sobie do mięsa. Jaka jest jakość mięsa już przy wyjeździe z rzeźni to insza inszość i osobny temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.11.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a ile słoiczków i jakiej wielkości z takiej porcji mięcha wyłazi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 21.11.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Depsiu, a te słoiki to zakręcone czy otwarte się wypieka ? I one nie popękają ? I np z 2 kg mięsa to w ogóle jest sens się zabierać ? I to się potem smaruje czy kroi czy co ? I to już jest takie zapeklowane, że może dłużej postać ? Pytania jak najbardziej serio, chociaż nie najlepiej świadczą o mnie jako gospodyni domowej Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.11.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 A ja się pod tymi pytaniami Zochny też podpisuję ... te 10 kilo mięsa z lekka mnie z nóg zwaliło .... I koniecznie sprawdź Depsiu, ile czasu je "piekłas" w tym piekarniku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 22.11.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 WSTAWAJ!!! Co z tymi słoikami??? Smaka mi narobiłaś tylko te 10 kilo to na pół roku dla nas:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.11.2013 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 DAWNO WSTAŁAM! Depsiu, a te słoiki to zakręcone czy otwarte się wypieka ? I one nie popękają ? I np z 2 kg mięsa to w ogóle jest sens się zabierać ? I to się potem smaruje czy kroi czy co ? I to już jest takie zapeklowane, że może dłużej postać ? Pytania jak najbardziej serio, chociaż nie najlepiej świadczą o mnie jako gospodyni domowej Dziękuję Zamknięte, oczywiście i one potem są jak mielonka domowej roboty, tylko że w słoiku, a nie w puszce. Nie popękają, bo i czemu miałyby popękać? I pewnie, że warto się zabierać, tylko od Ciebie zależy, ile chcesz tego mieć. I postoją, przecież jak się je zapiecze w piekarniku, to są jak zapasteryzowane, tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.11.2013 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Chyba muszę zdjęcia porobić i wpis na blogu z tego, bo widzę zainteresowanie niemałe, a ja nijak pomysłu już nie mam, o czym by tu na blogu. Mniam, dzisiejsza kawa Sołtysowi się udała fantastycznie! On zawsze robi świetną kawę, ale dzisiaj przeszedł sam siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 22.11.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 10 kg to wcale nie jakas duza ilosc dla takich miesozercow jak my tylko czy mozna uzyc innego miesa niz swinka? np. mielony indyk lub wolowina lub pol na pol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 22.11.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 10kg to wcale nie jest tak dużo... my jak robimy kiełbasę to tak z ponad 20kg mięsa, a gdzie szynki i polędwice..... często zostaje nam po rozdaniu mamie, babci itd z 3-5kg a to nie jest dużo.. nawet mało bym powiedziała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.