Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ten schab, przede wszystkim, ma być wąski :) bo dobrego i tak nie kupisz...

Szynkowar używam, ale z czasem krucho. Dlatego żywo interesuje mnie schab, bo jest samoobsługowy

Przepis mojej koleżanki był trochę inny i jeszcze mniej pracochłonny. Tam się zasypywało grubo solą na kilka dni, potem kilka dni leżał w cukrze a potem zioła i do skarpety. W ponieziałek spisze dokładnie a efekty jadłam i były dobre.

Edytowane przez EZS

Cały czas tylko pozostaje kwestia - gdzie kupić dobry schab.

W moim przypadku to jeszcze zakup kaloryfera pozostaje kwestią ;)

Słabo widzę suszenie nad podłogówką - zwłaszcza w obecności psa :)

Ale faktycznie wygląda nieźle ten schab.

Depsiu - bardzo dziękuję za wyjaśnienia w sprawie mielonki.

Ano ja tez kaloryferów nie mam. Ale mniemam, że piec i kuchnia kaflowa się nadadzą..:rolleyes:

Halo, halo - gdzie jest Chef Paul? Miał świetny przepis na golonkę w słoiku (chyba golonkę, tak mi się wydaje??) Bardzo bym go potrzebowała... Kiedyś już podawał mi linka ale nie mogę tego, jasny gwint, odkopać w czeluściach...

No wstawimy zimne i nastawiamy na nieco mniej, nie na 200.

Wszystko jest już na blogu, łącznie z fotką z piekarnika. ;)

Ta ilość słoików w piekarniku to porcja z 5 kg mięsa, więc wcale aż tak znowu dużo nie wychodzi tego.

W lodówce maceruje się już od wczoraj w przyprawach schab, będzie gotowany, nie wędzony.

Wędzony też, ale za parę dni, a chciałam spróbować gotowanego, może mniej zachodu z tym będzie, zobaczymy.

Relcia, ten manekin to raczej nie teraz kochana, myślę, że dopiero w kwietniu się doczeka, teraz nie mam czasu na niego... :p

Ambercia - jak Majut...?

No bo i jest pyszne. :yes:

Dzisiaj pierwsze gotowanie schabu (ma być gotowany dwa razy), podobno bardzo dobry - sprawdzimy.

Idę zobaczyć, czy w leroy online da się zamówić ozdoby choinkowe.

Mamy starą sztuczną choinkę, mogłaby posłużyć.

Ale chcę zamówić do niej łańcuch choinkowy taki "puchaty", cały zielony, żeby ją podrasować, bo okropny prl-owski drapak z niej. :lol2:

Poowijam gałązki i będzie piękna, jak nowa!

...

Halo, halo - gdzie jest Chef Paul? Miał świetny przepis na golonkę w słoiku (chyba golonkę, tak mi się wydaje??) Bardzo bym go potrzebowała... Kiedyś już podawał mi linka ale nie mogę tego, jasny gwint, odkopać w czeluściach...

... w słoiku golonki nie robiłem wprawdzie (pewnie chodzi Tobie o tą w szynkowarze) ale możesz zrobić tym sposobem właśnie\

http://www.chefpaul.net/food/golonkaP04.jpg

ja też tak myślę ,że trzeba doprowadzić do wrzenia ten schab a potem go pyrlić jak rosół abo jeszcze mniej :)

Depesza ? wysłałaś się już do JK po MK z tymi wyrobami , on Ciebie szuka , a Ty będziesz maiła reklamę agro na Polskę i świat :rolleyes: ...musisz tylko sobie wiodący temat obrać :)

a czy tym słoikom to jedno pieczenie wystarczy ? nie trzeba jak w pasteryzacji ? 3 raza?

może........czasem nada .....

http://www.youtube.com/watch?v=5_JMrr-CBAY

ps. ile to miesięcy każesz mi czekać na tego manekina :rolleyes: a czy ja doczekam ......skróć chociaż do lutego , co będziesz robiła jak zamiecie i zawieje?

Edytowane przez relek

No ba!

W stodole zimno wtedy jak 150, chcesz, żebym manekina zamarznięta ubierała? :o

Musi być cieplej, kochana!

Reklamy agro to ja w serwisie kuchennym niekoniecznie, bo zjadą mi się same łasuchy i to jeszcze do tego tacy, co to jak kawała padliny na posiłek nie dostaną, to znaczy, że nie było jedzenia. :no:

Wolę normalnych ludzi, którzy i pierogi Babci bardzo chętnie zjedzą, i cukinię smażoną bądż grillowaną na śniadanko też chętnie wrzucą, a nie pytają zawiedzeni: to nie będzie kiełbaski dzisiaj? :sick:

Jak nie dostają kiełbachy i najlepiej hot-doga x 4, to słaaabe jedzenie... :evil:

Schab na razie robię wg przepisu, a potem... obaczym, jaki będzie. ;)

A który JK mnie szuka, Jasiek czy Kuba? :lol: