Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

proszę bardzo :) nasza dawna koleżanka forumowa karmiła takimi śledziami z bananami ( "śledzie w sosie curry " tak prawie na początku postu ) i podobno wszystkim smakowały:) chiba nasz Chefuńcio się na nie załapał , ale może smaku nie pamiętać , bo to było w kurniku ;) a tam jak wieść gminna niesie nie pojono kurcząt wodą :cool:

ja śledzie robię może kilka razy w roku ( 2-3 :rolleyes:) i może dlatego mi smakują :wiggle:

Depsia ciasta Ci się kce ? :) to polecam kopytka dyniowe z cukrem i śmietaną no albo pesto szpinakowym na uparte :cool:

mówisz ,że nie mam truć mężowiny ? ale ja chcę sobie udowodnić ,że zrobię zupę lepszą niż Makłowicz ...a przecie to zupa słynna , nawet znalazłam n blogu Bea w kuchni przepis identyczny ( ciekawe, kto z kogo zerżnął )http://www.beawkuchni.com/2013/09/pappa-al-pomodoro-czyli-wloska-pomidorowka-z-toskanskim-rodowodem.html choć tu smacznie wygląda i wszyscy chwalą

Edytowane przez relek

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Noooo, nareszcie jakaś mądra kobieta się trafiła, a nie tylko śledzie i śledzie! :D

Aga, Wy jedliście wyrób, ale Babci, nie mój! :p

Moje sztandarowe ciasto to... chlebowe. :cool:

Śledzi nie cierpię, bo cuchną śledziem, fuj. :sick:

Powiesiłam dzisiaj kalendarz adwentowy w sypialni, jutro zamiaruję zabrać się już powoli za dekoracje w kuchni. :D

W niedzielę pierwsza niedziela adwentu! Yaaaay!!!

Coraz bliżej święta!!!

Zmienię zasłony na takie w świątecznych kolorach (mam takie w zielono - czerwoną kratę szkocką), na stół położę ciemnozielony obrus, podkładki ze skrzatami świątecznymi, na parapecie coś świątecznego dołożę.

A na stole świecznik adwentowy.

Przy rozgrzanej kozie postawiłam dwa duuuuże kielichy szklane i do nich wrzuciłam po garści ogarków świeczkowych.

Liczę, że się na tyle rozgrzeją, że "spłyną" i stopią się w jedno, a ja wstawię im tylko bawełniany knot i będę miała świeczki w kielichach.

Sama jestem ciekawa czy coś z tego wyjdzie. ;)

Prababko - kupuj natychmiast i ciesz się wspaniałą kulą, bo ma Ci dawać radość i to jest jedyne potrzebne wyjaśnienie.

Poza tym - dlaczego w ogóle ktokolwiek domaga się wyjaśnień w temacie TWOICH zakupów ?

Ja w takich sytuacjach bronię terytorium jak rottweiler. :yes:

A kule świąteczne lubię, mają taki staroświecki wdzięk! :D

Tarcia, no nie mów mi, że śledź nie ma zapachu!

Toż ja znad morza jestem, kochana, wierz mi, że znam temat od podszewki i jak kto chce.

Jednak wolę pstrąga albo mirunę. ;)

kazda ryba ma zapach ale nie cuchnie;) chyba ze nieswieza.

wy tak tu pitu pitu o swietach i rybach i slinotok mi poszedł na karpika gotowanego podawanego u nas na wigilie z ziemniaczkami polanymi masełkiem i z cwikla z chrzanem

ja tez znad morza od samego urodzenia :D

Karp mi śmierdzi i nie jadam, pstrąga chętnie a najbardziej to sandacza lubię :bye:

Miałam dziś na obiad pyszne filety z sandaczyka.

A z resztek ugotowałam wywar na zupę bouillabaisse wg przepisu Macieja Kuronia.

Sprawdzony wiele razy:)

Pyszotka:)

Rybki u nas idą w każdej postaci. Smażone, w occie, po grecku, po cygańsku i surowe. Tatarek z łososia albo ze świeżego śledzika mmmmmniam.

Ostatnio zajadamy się miruną nowozelandzką. Ale mistrza ma świeży dorsz:)

ja dzisiaj kaczusię zaprawiłam jutro z jabłuszkami się upiecze i tartę cytrynową z bezą zamiar mam popełnić jutro i śledzie zielone niedługo zamęczę coby na święta były:lol:

a Ty DPS-ia to cołki jak moja babcia - ryby nie będzie jadła bo śmierdzi rybą :rotfl: i nie przetłumaczysz że ryba różami pachnieć nie będzie:rotfl:

a Ty DPS-ia to cołki jak moja babcia - ryby nie będzie jadła bo śmierdzi rybą i nie przetłumaczysz że ryba różami pachnieć nie będzie

Popatrz, kochana, jaką Ty mądrą Babcię miałaś!!! :D

Na kuchennym stole i oknie mam już adwentowo! :D

Świecznik stoi, wstawiłam czerwone tealighty do mandarynek (znaczy - do skórek z nich ściągniętych, taka miseczka powstała), gałązeczki i szyszeczki, odrobina olejku mandarynkowego i goździków - jest cudnie!!!

W oknie zasłonki zmieniłam, świecznik adwentowy (ten elektryczny, co to wszyscy mają do okien i myślą, że to świąteczne) stoi, przy nim dwa wazony z gałązkami i chwatit na razie, dobry początek został zrobiony. :cool:

Czy tylko ja nie widzę emotek czy wszyscy tak mają???!

Dochtór, raz jeszcze - 100 lat w zdrowiu i radości, szczęścia i dużo pracy, kochany!!! :hug:

http://www.czajkus.com/Blog/La%20Fontaine%20de%20La%20Pouyade/Artykul/Zwyciezcy.jpg

O matko kochana, wlazłam i... wsiakłam.

Miliony fantastycznych inspiracji świątecznych, TUTAJ.

Niezwykłe pomysły, piękne wnętrza i czarujące detale.

Idę patrzeć dalej.

Kto fejsbukowy, to TUTAJ jeszcze więcej!!!

Coś niebywałego po prostu.

...

Dochtór, raz jeszcze - 100 lat w zdrowiu i radości, szczęścia i dużo pracy, kochany!!!

http://www.czajkus.com/Blog/La%20Fontaine%20de%20La%20Pouyade/Artykul/Zwyciezcy.jpg

... się podłonczem ... do flaszek znaczitsja

Się Tobie Dochtór porobiło :) ... Wszystkiego :) ;)

ps - fajnie se preferencyje ribne poczytałem :)