Prababka 15.12.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Dziewczyny,dzięki:) DPS-iu,sorry,postanowiłam wszak poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.12.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 dziś powiesiliśmy lampki na choince zewnętrznej, to tyle z ozdóbek na ten rok. w przyszłym jak maly bialy będzie mądrzejszy to będzie w domu choinka z bombkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 15.12.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ja wracam jeszcze do suszonego schabu (tego koło grzejnika w skarpecie:D) - jak myślicie, czy tak można zrobić też polędwiczkę wieprzową? A szynkę? Jeśli ważny jest kształt to polędwiczka OK,a szynka... może ją przeciąć tak, żeby wyszły podłużne kawałki..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.12.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Gagata - ja się za bardzo nie znam, ale coś mi podpowiada, że może ścięgna są ważne.. i że może być sucha..bo jej te soki wylecą wszystkie.. Chociaż jakbyś tak cięła dokładnie wzdłuż ścięgien - to może się udać Prababko - gratuluję szybkich zakupów - to klucz do sukcesu i że uchroniłaś męża od galerianek Swoją drogą to ciężka praca wydaje się być - taka galerianka Ja rozbiłam dzisiaj przymiarkę do świątecznych różnych zwisów okiennych - ale okna są tak uroczo brudne po ostatnich śniegach i Ksawerych, że chyba lepiej zasłonić je kocem. Myć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 15.12.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Raz juz pisałam - i NIE MA MOJEGO POSTU . Jeszcze raz więc - tak własnie myślę, jak Zochna, że przekrojenie może wysuszyć szynkę nadmiernie, tego bym się bała. A z drugiej strony - przeciez to MA BYĆ suszone de facto mięso... Natomiast polędwiczki wp wydają się idealne.... chyba spróbuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.12.2013 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 No! Prababko, ani sie waż przepraszać mi tutaj, masz mówić, co masz w głowie i w sercu, narzekać też należy, bo wtedy zawsze znajdzie się rada i pomoc. Tarciu, na pewno z lampkami będzie ładnie! Co do lampek zewnętrznych - to ciekawe zjawisko jest. Jak nie odzywam się w tym roku, tytułem eksperymentu, to do tej pory Sołtys ani myśli zawieszać. A co roku wydziwiał głośno, że wieś ciemna taka, fuuuj, a w naszym ogrodzie to przynajmniej mnóstwo światełek i pięknie oświetlone, czy ci ludzie nie mogliby chociaż jednego marnego drzewka oświetlić, itede itepe. Ale jak nie gonię, to... Wychodzi, że trza będzie pogonić. Polędwiczki suszone będą bardzo smaczne, Gagatko, co do tego mam pewność, bo gdzieś kiedyś u kogoś jadłam i były bardzo dobre! Zosiu - co do tego mycia to ja nie wiem, ja nie myłam już teraz, bo jakieś 3 tygodnie temu umyłam, no to uznałam, że to absolutnie zapewnia kryształową czystość szyb i reszty. Przecież jak się coś zawiesi to i tak szyb nie widać. O matko, jak ja lubię tę czekoladę z orzechami, co to ją właśnie jem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.12.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 No właśnie. Wiadomo, że częste mycie skraca życie. Jesz tę czerwoną z okienkiem ? Pycha. Ja zjadam ciasteczka orzechowe, co je upiekłam na Święta Ale w Święta to już nie ma siły na słodkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.12.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Kurde, skąd wiedziałaś, że to ta...? Jak sie dosiadam, to od razu cała idzie, nie ma zmiłuj. Przepyszna jest! Żelko - ale jak już w końcu odkręciliście słoiczki (mam nadzieję), to jakie były w smaku, dobre wyszły? Ach, jeszcze genialna rada w temacie porządków świątecznych - koniecznie zobaczcie! Edytowane 15 Grudnia 2013 przez DPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.12.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Było zdecydowanie lepiej po rehabilitacji.. ale niestety dużo nie ćwiczę... tylko trochę głową pokiwam... i zaczęło boleć ciut mocniej tydzień temu... ... :mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.12.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Gagata, myślę, ze szynkę to trzeba by całą wieszać i to tak na pół roku tak się parmeńską robi... Okien nie myję, za zimno. Ja mam wazniejszy dylemat - czy uprać firanki? Nie chce mi się, ale palenie w kominku je przyszarza... Nie wiem, łamię się w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 15.12.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Moja ulubiona to wedlowska, granatowa, ale czerwoną też nie pogardzę Orzechy w czekoladzie Jutrzenki wciągam na raz, w dodatku sumienie mnie się nie odzywa. W końcu nikt nie jest doskonały. A w ramach świątecznych ruchów dziś dopiekłam pierniczków bo z pierwszej partii połowa wyjszła, z moją wydatną pomocą oczywiście. I polukrowałam i przyozdobiłam. I zrobiłam marynatę do sarniny według przepisu Chefa:D Planuję bogracz albo gulasz i kawałek pieczeni. Ale to dopiero za 2-3 dni, na razie mięsko zażywa kąpieli. I dokończyłam bigos. Ale ja pracowita jestem, no no, tego się po sobie nie spodziewałam;) Teraz siedzę sobie i winko sączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 15.12.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ja okien nie myję .....chyba?.....bo coraz bardziej mi się nie chce ...brudno, szaro i deszczowo , to kto zauważy ,że okna nie myte.....:wiggle:ale szyje sobie nowe kapotki na okna choć wieczora tego fustracji dostała , Mikołaj był w Liroju i kupił zasłony po 23 zł a w Obi ja dziś te same wypatrzyła z 22 na16 przecenione ...jak te magazyny wq...ją na święta poszłam do Euro i paczę a toster Zelmera który se tydzień temu w Tesco kupiła 20 zeta obtanili .......ile bym miała oszczędności na koncie ? no całkiem jak z tymi doktorami ........poszedł Hrabia prywatnie do ortopedy z kręgosłupem, a ten się pyta : czy często pan w nocy sika - no wstaję kilka razy ....a kto panu przepisał na noc proszki odwadniające ? ....- kardiolog .........dr wyśmiał kolegę - panie doktorze a byłem w szpitalnej przychodni z łokciem i ortopeda dwa razy mi zastrzyk w łokieć robił , ale to nie pomogło , boli ......- a gips panu założył.....-nie ! ........przy tych zastrzykach trzeba w gipsie unieruchomić , bo inaczej to na nic .......i dr wyśmiał drugiego kolegę a pacjent se zadał pytanie: no to u kogo się leczyć ? jutro idzie do ortopedy w szpitalu bo jakiś cudem dostał się na NFZeta w 4 dni .....to nie może tego zmarnować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ... wesz ... kurza twarz ... Ciemiężycielka " zaledowała" ... święta idą ... ps - szynka "w skarpecie" to nie najlepszy pomysł ...polędwica lub schab i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.12.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 o, chef... a co można zrobić z dużej gęsi, którą mam na święta w zamrażarce??? Tak ordynarnie wstawić w piekarnik w folii czy jakoś fikuśniej? Zaznaczam - jestem beztalencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Dzisiaj mieliśmy piersi z gęsi - mniam. Nie wiem jak Chef - ale ja bym w folii nie piekła. Gęś ma bardzo dużo tłuszczu - musi się gdzieś wytopić . I to jest podobno "dobry" tłuszcz Ja piekłam tradycyjnie - sól, pieprz, trochę czosnku ,majeranek i duuużo jabłek - na niskiej temp (170C) - termoobieg ok. 2 godz. Ale to tylko piersi - cała gęsia może potrzebować dłużej Ja tez do Chef'a zaszłam z uprzejmym pytaniem bo ja to mam schab jagnięcy z kością w zamrożony . I co ja mogę z tym zrobić ? Z wyłączeniem kotlecików niestety - bo na moim prądzie to ja nie osiągam temperatury do kotletów Chyba:rolleyes: Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Zochna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.12.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Właśnie pożarłam Ferrero Rocher .... całe pudełko ... i nie mam wyrzutów sumienia!!! U mnie światełka na zewnątrz wiszą juz od początku tygodnia: jedne na tawule drugie na płocie przy zielonym tarasie. Jak dla mnie to za mało, powiesiłam więc w oknach i dalej czuję niedosyt!! Niestety, nie mam więcej światełek .... Depsia, z poradnika skorzystam, zamiast wina wypije kawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 16.12.2013 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) o gęś! też ją mam w zamrażarce .....ostatnio piekłam z takim farszem : wątróbka z gęsi , bułka w kostkę , cebula w piórka , jabłka twarde, rodzynki , majeranek .............. a na święta to może będzie gęś z kasztanami i jabłkiem , bo mażłonek przechodził koło kasztanów ........ze skrzydełek , szyjki , żołądka , wołowiny - ugotuje rosół , którego połowę użyję do zrobienia flaków ( tak wiem , dla niektórych http://www.cosgan.de/images/smilie/ekelig/n015.gifale u nas schodzą , czernina nie idzie ) tłuszczyk zbiorę do słoiczka , potem się na nim fajne rzeczy smaży aaa i jeszcze zastanawiam sie nad pasztetem z gęsiną , bo jak taka tania to se można pozwolić na rozpustę Edytowane 16 Grudnia 2013 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.12.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Matko Relka, zaśliniłam się .... Lubię czerninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.12.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 mówiłam, że ja beztalencie.. Ile tych jabłek? Co mam z nimi zrobić? do środka pchać? czy do środka ten farsz z wątróbki i bułki a jabłkami obkładać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.12.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Osobiście do środka wepchałabym ten farsz z bułki i wątróbki a jabłka położyła wkoło - ale to ja, takie samo beztalencie w kwestii pieczenia drobiu jak i Ty:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.