Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gagata - ja się za bardzo nie znam, ale coś mi podpowiada, że może ścięgna są ważne.. i że może być sucha..bo jej te soki wylecą wszystkie..

Chociaż jakbyś tak cięła dokładnie wzdłuż ścięgien - to może się udać :)

Prababko - gratuluję szybkich zakupów - to klucz do sukcesu :) i że uchroniłaś męża od galerianek :)

Swoją drogą to ciężka praca wydaje się być - taka galerianka :rolleyes:

Ja rozbiłam dzisiaj przymiarkę do świątecznych różnych zwisów okiennych - ale okna są tak uroczo brudne po ostatnich śniegach i Ksawerych,

że chyba lepiej zasłonić je kocem. Myć ?

Raz juz pisałam - i NIE MA MOJEGO POSTU :mad:.

Jeszcze raz więc - tak własnie myślę, jak Zochna, że przekrojenie może wysuszyć szynkę nadmiernie, tego bym się bała. A z drugiej strony - przeciez to MA BYĆ suszone de facto mięso... Natomiast polędwiczki wp wydają się idealne.... chyba spróbuję..

No!

Prababko, ani sie waż przepraszać mi tutaj, masz mówić, co masz w głowie i w sercu, narzekać też należy, bo wtedy zawsze znajdzie się rada i pomoc. :yes:

:D

Tarciu, na pewno z lampkami będzie ładnie!

Co do lampek zewnętrznych - to ciekawe zjawisko jest.

Jak nie odzywam się w tym roku, tytułem eksperymentu, to do tej pory Sołtys ani myśli zawieszać.

A co roku wydziwiał głośno, że wieś ciemna taka, fuuuj, a w naszym ogrodzie to przynajmniej mnóstwo światełek i pięknie oświetlone, czy ci ludzie nie mogliby chociaż jednego marnego drzewka oświetlić, itede itepe.

Ale jak nie gonię, to... :mad:

Wychodzi, że trza będzie pogonić.

Polędwiczki suszone będą bardzo smaczne, Gagatko, co do tego mam pewność, bo gdzieś kiedyś u kogoś jadłam i były bardzo dobre! :yes:

Zosiu - co do tego mycia to ja nie wiem, ja nie myłam już teraz, bo jakieś 3 tygodnie temu umyłam, no to uznałam, że to absolutnie zapewnia kryształową czystość szyb i reszty.

Przecież jak się coś zawiesi to i tak szyb nie widać. :cool:

O matko, jak ja lubię tę czekoladę z orzechami, co to ją właśnie jem! :D

Kurde, skąd wiedziałaś, że to ta...? :o

Jak sie dosiadam, to od razu cała idzie, nie ma zmiłuj.

Przepyszna jest!

Żelko - ale jak już w końcu odkręciliście słoiczki (mam nadzieję), to jakie były w smaku, dobre wyszły? :rolleyes:

Ach, jeszcze genialna rada w temacie porządków świątecznych - koniecznie zobaczcie!

Edytowane przez DPS

Gagata, myślę, ze szynkę to trzeba by całą wieszać i to tak na pół roku :) tak się parmeńską robi...

Okien nie myję, za zimno. Ja mam wazniejszy dylemat - czy uprać firanki? Nie chce mi się, ale palenie w kominku je przyszarza... Nie wiem, łamię się w sobie.

Moja ulubiona to wedlowska, granatowa, ale czerwoną też nie pogardzę:lol2:

Orzechy w czekoladzie Jutrzenki wciągam na raz, w dodatku sumienie mnie się nie odzywa.

W końcu nikt nie jest doskonały.

A w ramach świątecznych ruchów dziś dopiekłam pierniczków bo z pierwszej partii połowa wyjszła, z moją wydatną pomocą oczywiście.

I polukrowałam i przyozdobiłam.

I zrobiłam marynatę do sarniny według przepisu Chefa:D

Planuję bogracz albo gulasz i kawałek pieczeni.

Ale to dopiero za 2-3 dni, na razie mięsko zażywa kąpieli.

I dokończyłam bigos.

Ale ja pracowita jestem, no no, tego się po sobie nie spodziewałam;)

Teraz siedzę sobie i winko sączę:D

ja okien nie myję .....chyba?.....bo coraz bardziej mi się nie chce :sleep: ...brudno, szaro i deszczowo , to kto zauważy ,że okna nie myte.....:wiggle:ale szyje sobie nowe kapotki na okna :)

choć wieczora tego fustracji dostała , Mikołaj był w Liroju i kupił zasłony po 23 zł a w Obi ja dziś te same wypatrzyła z 22 na16 przecenione :bash: ...jak te magazyny wq...ją na święta

poszłam do Euro i paczę a toster Zelmera który se tydzień temu w Tesco kupiła :eek: 20 zeta obtanili .......ile bym miała oszczędności na koncie ?

no całkiem jak z tymi doktorami ........poszedł Hrabia prywatnie do ortopedy z kręgosłupem, a ten się pyta : czy często pan w nocy sika - no wstaję kilka razy ....a kto panu przepisał na noc proszki odwadniające ? ....- kardiolog :eek: .........dr wyśmiał kolegę

- panie doktorze a byłem w szpitalnej przychodni z łokciem i ortopeda dwa razy mi zastrzyk w łokieć robił , ale to nie pomogło , boli ......- a gips panu założył.....-nie ! ........przy tych zastrzykach trzeba w gipsie unieruchomić , bo inaczej to na nic .......i dr wyśmiał drugiego kolegę

a pacjent se zadał pytanie: no to u kogo się leczyć ?

jutro idzie do ortopedy w szpitalu bo jakiś cudem dostał się na NFZeta w 4 dni :eek: .....to nie może tego zmarnować ;)

.

o, chef... a co można zrobić z dużej gęsi, którą mam na święta w zamrażarce??? Tak ordynarnie wstawić w piekarnik w folii czy jakoś fikuśniej? Zaznaczam - jestem beztalencie :)

Dzisiaj mieliśmy piersi z gęsi - mniam. Nie wiem jak Chef :) - ale ja bym w folii nie piekła.

Gęś ma bardzo dużo tłuszczu - musi się gdzieś wytopić :) . I to jest podobno "dobry" tłuszcz :)

Ja piekłam tradycyjnie - sól, pieprz, trochę czosnku ,majeranek i duuużo jabłek - na niskiej temp (170C) - termoobieg ok. 2 godz.

Ale to tylko piersi - cała gęsia może potrzebować dłużej :yes:

Ja tez do Chef'a zaszłam z uprzejmym pytaniem :) bo ja to mam schab jagnięcy z kością w zamrożony . I co ja mogę z tym zrobić ? Z wyłączeniem kotlecików niestety - bo na moim prądzie to ja nie osiągam temperatury do kotletów :( Chyba:rolleyes:

Edytowane przez Zochna

Właśnie pożarłam Ferrero Rocher .... całe pudełko ... i nie mam wyrzutów sumienia!!!

U mnie światełka na zewnątrz wiszą juz od początku tygodnia: jedne na tawule drugie na płocie przy zielonym tarasie. Jak dla mnie to za mało, powiesiłam więc w oknach i dalej czuję niedosyt!! Niestety, nie mam więcej światełek ....

Depsia, z poradnika skorzystam, zamiast wina wypije kawę:D

o gęś! :D też ją mam w zamrażarce .....ostatnio piekłam z takim farszem : wątróbka z gęsi , bułka w kostkę , cebula w piórka , jabłka twarde, rodzynki , majeranek :stirthepot:.............. a na święta to może będzie gęś z kasztanami i jabłkiem , bo mażłonek przechodził koło kasztanów :) ........ze skrzydełek , szyjki , żołądka , wołowiny - ugotuje rosół , którego połowę użyję do zrobienia flaków ( tak wiem , dla niektórych http://www.cosgan.de/images/smilie/ekelig/n015.gifale u nas schodzą :D, czernina nie idzie )

tłuszczyk zbiorę do słoiczka , potem się na nim fajne rzeczy smaży

aaa i jeszcze zastanawiam sie nad pasztetem z gęsiną , bo jak taka tania to se można pozwolić na rozpustę :p

Edytowane przez relek