Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się na gęsiach nie znam w ogóle.

Ale jak moja ciocia piekła kaczkę z jabłkami, to te jabłka były w środku, przepyszne były!

A nie może być bez farszu i z jabłkami w środku? :rolleyes:

Światełka w ogrodzie nadal się nie chcą powiesić samodzielnie.

Zdegustowany Sołtys właśnie się przebiera i chyba pójdzie powiedzieć tym światełkom, co on o nich myśli.

Pogoda u nas piękna, niebo błękitne, powietrze chłodne, acz nie mroźne - pięknie! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nio prosiem bardzio:D

gęś natrzeć pieprzem solą i majerankiem , na zewnątrz i we środku, zostawić na kilka godzin w chłodnym ....wątróbkę , pokroić w kosteczkę , podsmażyć na masełku , dodać do niej , cebulę surową pokrojoną w piórka, rodzynki umyte , bułkę czerstwą pokrojoną w większą kostkę, jabłka pokrojone w ósemki , pieprz , majeranek , kilka nieobranych z łupin ząbków czosnku ........przemieszać ten farsz i nadziewać nim gęś ( jabłek niech będzie 4-5 ....można tych jabłek dołożyć jakby jama nie była jeszcze wypełniona ) ja czasem kładę jabłka dookoła gęsi czy kaczki , bo te ptaki dają dużo tłuszczu , a trzeba w czasie pieczenia tuszkę oblewać co chwilę tym tłuszczem , więc jak są w nim jabłka , to mięsko dostaje fajniejszego aromatu , smaku :p spiąć wykałaczkami , związać nogi ...... gęś piekę ok 50 min na kg mięcha w temp 180 przez 40 min a potem w 160 ....najpierw układam ją na piersiach na kratce w brytfance i podlewam 2 szklankami wrzątku..... po 40 min odwracam na grzbiet ...a po dwóch godzinach jeszcze raz obracam , nakłuwając przy udach ,żeby tłuszcz dobrze ściekł

 

można same jabłka ....jabłka z czosnkiem....jabłka z dodatkiem śliwek suszonych...suszone śliwki z mandarynkami :D nio możliwości jest setki

, właśnie zastanawiam się czy nie zrezygnować z kasztanów i jabłek na rzecz borowików :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gagata, a rybę miałaś świeżą ??

Jeśli tak, to można mrozić, z tym,że przed upieczeniem będzie musiał samoczynnie się rozmrozić.

Bardzo szczelnie ja zawiń folią spożywczą i dokładnie wyciśnij spod niej powietrze.

 

Cześ Depeś i co ? światełka same z rozpaczy się powiesiły ?? ;) czy Sołtys im pomógł ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a można ptoka natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku, przegniecionego czosnku i troszku oleju coby taka pasta się zrobiła, nacierać ode środka i z wierzchu, ostawić w lodówie na noc a na drugi dzień do środka napchać wymiąchane jabłuszka z żurawinką, łyżką miodu, majeranku i trochą czosnku, pospinać nakłuć na piersiach i na kratce piec, a pod kratkę brytfannę z trochą wody dać ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malka - dzięki! Nie doczekałam i zrobiłam jednak inaczej.

Poczytałam trochę i wyszło mi, ze jeśli już są jaja (a są) to może być ciężko z tym mrożeniem. Lepiej upiec i zamrozić upieczony ale w woreczku foliowym (co by nie wysechł w zamrażarce i potem się nie rozpadał). Tak więc piekę niniejszym a POTEM zamrożę.

I zobaczymy......... :rolleyes:

Ryba był świeża :yes::yes:

 

Zdradzę jeszcze że to terrine z karpia (naszego z Doliny Baryczy) z prawdziwkami, przyrządzone przez niejakiego Mikołaja Reja ... kto oglądał przedostatnią edycję Master Chefa to wie o kogo chodzi..:cool: (nie mylimy z TYM Mikołajem Rejem..). Przepis jest z Francji (Mikołaj Rej, wbrew pozorom, też ;)) a u nas kręcili wigilijny odcinek Dzień Dobry TVN - można będzie obejrzeć 24 grudnia :yes::yes:. Zostawili mi przygotowaną terrinę - tylk upiec a ja muszę jutro do Wrocka i wracam w czwartek - cos musiałam z tym zrobic bo mielismy dla potrzeb programu drugą, gotową i jest to PRZEPYSZNE. Ryba może byc inna, nie musi być karp . W Wigilię będą pokazywać, w naszych siedliskowych wnętrzach, jak to zrobić :D:D.

 

Pokażę u siebie kilka fotek, jak wszystko ogarnę..

Tymczasem wyjadam resztki pozostałe po programie :popcorn: (trochę siara może..) - pyyychaaa :yes:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre Gosiek, dobreee - ja tu u nas mogę mieć różne rybki, świeżutkie, prosto z wody, ale własnie dziś, przy okazji, negocjowalam czy "po znajomości" będa mi sprzedawać juz obrobione...

 

Dzieki, DPSia :bye: - znaleźli nas przez Stawy Milickie - zawsze tu TV buszuje przed Wigilią bo to Kraina Karpia .. a szukali miejsca do gotowania w stylu wiejskim ale z pełnym wyposażeniem. Będzie w Dzień Dobry TVN, wydanie wigilijne, 24 grudnia (wtorek) ale o ktorej godzinie to juz nie mam pojęcia... Pewnie będzie potem w necie. Ja sobie na pewno nagram, bo może mi się potem przydac marketingowo.

 

Relka - ja nagram żeby na spokojnie sobie obejrzeć jak też "wypadła" w TV nasza "apartamentowa" kuchnia, czy aby fotogeniczna...? :cool::cool:

Nasz polsko-francuski Rej jest zwyczajny i bardzo sympatyczny ( a ja do tv i ludzi z tv mam generalnie duuży dystans.. może dlatego, że sama kiedys tam troszkę pracowałam). Ponadto wygląda na autentycznego pasjonata, więc wrażenie zrobił na mnie dobre a jego terrina mnie zachwyciła.... tam oprócz miksowanego fileta karpiowego sa też całe kawałki mięska (płat jest też włozony w całych kawałkach) no i grzyby, co daje taką wielowarstwowośc i wielofakturowośc (czy to jakoś jasno piszę?), po przekrojeniu plastry wyglądaja jak ... chałwa z pistacjami .. :D. A do tego była galaretka - rewelka - z wina gotowanego z warzywami, w której karpik w płatach marynował się 5 dni i dopiero portem częśc została usmażona a częśc poszła do terriny. Ta galeretka potem jest podawana z terriną (pokrojona w kosteczki - jest w czerwonym kolorze, w smaku winno-warzywna, pyszne razem) i do tego smietana ubita i wymieszana z chrzanem i skórką z cytryny.....Co nieco zilustruje jak tylko siądę do tych fotek.. No i w DDTVN będzie pokazane jak to się robi, ofkors.

Edytowane przez Gagata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o rany

dzięki za gęś, to sobie pracy narobiłam. SAMA ją kupiłam, chyba zaćmienie miałam.. czy ja to mogę upiec przed świętami a w święta zjeść???

 

a ta terrina to już absolutnie nie moje rejony kulinarne, obejrzeć mogę tylko dla wnętrz Gagaty ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na to pytanie , to mógłby Ci Chefuńcio odpowiedzieć , bo na w gastronomi ;) to wie jak się padluchy przetrzymuje coby przez tydzień klientom podawać :D

myślę że z tym obracaniem gęsi też można sobie darować , a tylko często polewać w czasie pieczenia i ją gdzieś przy udach nakłuć co by se z niej tłuszcz wyciekał ...były kiedyś takie naczynia zwane gęsiarki , kaczarki i w nie się wkładało droba i przykrywało i nikt nie polewał :)

a jak robią catering , to żarcie tydzień naprzód robią :lol2: ja mam zasadę ,że wszystko robię dzień przed wigilią , bo starego nie będę jadła :lol2: a ludzie robią rybe po grecku już na 4 dni przed wigilią :rolleyes::yes: w zyciu bym jej nie zjadła ....

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwane gęsiarki , kaczarki i w nie się wkładało droba i przykrywało i nikt nie polewał :)

a jak robią catering , to żarcie tydzień naprzód robią :lol2: ja mam zasadę ,że wszystko robię dzień przed wigilią , bo starego nie będę jadła :lol2: a ludzie ....

czekaj, mam taką wieką brytfannę po teściowej. Może nawet moja gęś wlezie??? Byłby z głowy problem polewania..

 

a co do ryby to 2 dni podobno w sam raz. też dziś robię na czwartek. Powiedział mi to nasz kucharz-hobbysta kliniczny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wszystko bede robic w poniedzialek, znowu powięź mi pojdzie, bo kolejny rok nie zakupilam stolka na kolkach do kuchni, ja to traba jednak jestem:rolleyes: co prawda moje matijaski w panierce powinnam robic wczesniej, bo liczy sie czas marynowania w oliwie ale w weekend ich nie dostane ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...