Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Zochna-śmieję się głośno:)Możesz DPS-iu schować pół wanny pod wersalkę w sypialni:)Przepraszam ,rozśmieszyła mnie ta wanna w szafce:)

Na poważnie ,najpiękniejsza wanna jaka widziałam byl;a cała wpuszczona w stop na i piętrze(nie wiem co było pod spodem) w domu koleżanki,w kamienicy.Do wanny schodziło się sckodkami wzdłuż wanny jak do basenu-podłoga i wanna z żółtego piaskowca.Jednym z boków były te schody:)

Byłam zajrzeć na zasłony prysznicowe,180x200cm ok 40zł można mieć:)

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prababko, najprawdziwsza to prawda :) Wanna robiła towarzyską furorę a koleżanka mogła nogi wyciągnąć :D

Znaczy w wannie, a nie tak na stałe.

No i komunikacja między domownikami dobra była :):)

Depsiu - zajrzałam do archiwum i moja mieszkaniowa łazienka miała 1,10m x 1,90m :) Oraz posiadała rurę-komin obudowany - coś jak u Ciebie.

Tylko długości ścian były odwrotnie niż u Ciebie - tzn drzwi (0,70 m) w dłuższej ścianie. I tam była wspomniana już wanna 1,05 m - z zasłonką prysznicową,

duża umywalka, kibelek i szafka nad kibelkiem. Biała cała była i pięknie było - wszędzie blisko :D I sprzątałam ją na błysk w max 15 minut :)

A może Depsiu - jak już remont - to zabrać kawałek z sypialni na prysznic, nawet z wejściem z sypialni - to może mieć dodatkowe uroki :)

Edytowane przez Zochna

Depsiu - przepraszam, że jestem taka męcząca w kwestii Twojej , w końcu, łazienki :lol2:

Poniżej pożyczyłam zdjęcie od Leia.O z wątku o łazienkach - śliczna mała łazienka, niecałe 4 m.kw..

Moja blokowa miała identyczny układ - ino bez bidetu - się nie mieścił, a wszystko pozostałe wlazło w 1,10m x1,90m :)

A może można drzwi wejściowe przenieść na inną ścianę - np. wejście bezpośrednio z sypialni ? Ekhm. Dobranoc.

lazienka_LeiaO.JPG

Zmiana układu drzwi niestety jest niemożliwa bez jakiejś dużej rewolucji, a tego nie chcę. W sypialni jest fatalnie, bo na każdej ścianie jest albo okno albo otwór drzwiowy, jedyna ściana bez niespodzianek sąsiaduje z pokojem Dziadków i przy niej stoi duża szafa z rzeczami.

Poza tym sypialnia ma jakieś 10m2, więc zabranie jakiejkolwiek przestrzeni uczyni ją jakąś już zupełnie mysią norą, a nie pomieszczeniem.

W sumie tu jest tak, że ja najchętniej, gdyby tylko stać nas było, zamówiłabym taką wielką gruchę na łańcuchu i z radością patrzyła, jak wali tę chałupę.

Rozkład jest fatalny, stan techniczny też, wszelkie remonty uniemożliwiają normalne funkcjonowanie na długi czas, a niewiele w sumie zmieniają.

I nie można zrobić niczego w rozsądny sposób bez generalnego rozwalania chałupy, a to niemożliwe, choćby ze względu na Dziadków.

Nie daliby rady nerwowo.

Zgrzytam więc zębami, staram się cieszyć, że przynajmniej miejsce jest piękne i - jakoś przetrwać.

Pewnie też dlatego pomysły wszelkie łączące się z zacieśnianiem przestrzeni są dla mnie nie do przejścia. :no:

Układ naszego domu jest fatalny, typowy dla starych domów w tej okolicy.

Wchodzi się do dużej sieni pośrodku domu.

Na lewo jeden pokój, na prawo drugi, na wprost - kuchnia.

I dopiero z kuchni znowu na prawo jeden pokój, na lewo drugi.

Ten na lewo z kuchni, poprzedzony dawną wędzarnią, zwaną przez nas kiszką, to nasza obecna sypialnia.

A w kiszce ma być łazienka.

Taka gruszka - jaka ona piękna byłaby... jedno bum!!! i można by zbudować normalny dom, z rozsądnym rozkładem pomieszczeń, bez marnowania przestrzeni i dzielenia jej na klitki. :sick:

No ale jest jak jest, inaczej już pewnie nie będzie, bo Dziadkowie są zbyt wiekowi, żeby kazać im mieszkać w środku budowy, zwłaszcza, że Dziadek ma poważną chorobę płuc, zapylenie byłby dla niego zabójcze.

A i środków płatniczych nie mamy na takie rzeczy.

Pozostaje dostosowywać powoli tę przestrzeń na tyle, na ile można.

I starać się zostawiać w niej jak najwięcej miejsca dla ludzi, nie zastawiać, nie dzielić, nie zagracać. ;)

o matko, gdzie jest mój schab??????????

Zrobiłam 2 tygodnie temu i gdzieś wisi! Gdzie???? A pies ostatnio żreć nie chce.... W pracy jestem. Pewnie zanim do domu dojadę, to zapomnę... Stąd ten wpis ;)

Depsia :rolleyes:w Paryżu moja znajoma mieszkająca w zabytkowej kamienicy wraz z mężem francuzem ma prysznic w kuchni ...koło pralki :p

Kobiety Haftujące proszę sobie zrobić przerwę w łamaniu głowy nad ustawieniem białej armatury w kiszce Depsinej :rolleyes:i poradzić mi czy ja to moje dzieło ;) Kafelek Holenderski na kuchenną ścianę DSC_0006.jpg mam zahaftować na biało czy zostawić gołą kanwę ? :sick: bo nie mogę się zdecydować :rolleyes: sama......

i jeszcze jedno pytanie ...czy to jest ważne w którą stronę się te krzyżyki robi ? bo poradniki mówią że z lewa na prawo a kryje z prawa na lewo :rolleyes: a znajome robią odwrotnie i na niektórych obrazach w necie czy projektach dopatruje się tyż tego odwrotnego :rolleyes:

acha!...donoszę że idą mrozy ...ciekawe czy -20 :jawdrop:

Edytowane przez relek

watpie czy takie, w Białymstoku, Warszawie i Lublinie ze srody na czwartek zapowiadaja -15, -16 st. na polnocy najnizsza ma byc -9. czyli niewiele nizsza niz dzis :D da sie przezyc

podobnie w centralnej Polsce a najlepiej bedzie jak zawsze u Depeski i okolice Krakowa - cieplej niz u nas

Edytowane przez TAR

będzie ładnie ? :D to muszę jeszcze takie druty na skrzydłach wyszyć ale ni wim jak :confused: będę improwizować :D .....i strasznie mi szkoda prać :(bo kanwę dostałam od psiółki , angielską:D ..... ona jest fajnie sztywna , fajnie się hafci a potem może być zeszmacona i to mnie się nie spodoba :mad: Edytowane przez relek

Juz o łazience nic nie będę pisać, zresztą bardzo dobrze wiesz co chcesz, więc co tu gadac.. :yes:

Wklejam tylko schemat naszej łazienki z Wrocka (na dole małego domku). Może coś Ci podsunie..?

Pomieszczenie wycięliśmy z poprzedniej starej kuchni, szerokośc miało to to ok. 1 m , dł. ok. 2 ...

Wejscie było w srodku szerszej ściany (na dole rysunku).

Naprawo całośc byłą "kabiną prosznicową" (nawet niezłej szerokości..) - widać mniej więcej na rysunku.

Wtedy faktycznie wstawilismy tam kabinę, teraz zrobiłabym tak jak mam w domu ( i u gości), czyli wiesz jak DPSia - ścianka luksfeowa. A na podłodze kafle ze spadkiem do środka..

Na przeciwległej ścianie WC i nad nim okno (szczęśliwe było tam własnie takie wąskie fajne okno jak w sam razik).

Na wprost wejścia umywaleczka.

Koniec.

Było wszystko bardzo sympatyczne w uzytkowaniu.

Jeszcze raz napiszę: 1 x 2 m. czyli razem 2 m.kw.

Laz dol.JPG

..ten rys. nie ma zachowanych proporcji.

No dokładnie. Niestety - drzwi są w krótszej ścianie,a do tego rura i bojler naprzeciw. :sick:

Wracając do haftu - wypełnij, bo będzie durono wyglądać, teraz szybko pójdzie, bo nie będzie liczenia, tylko wypełnianie.

Będzie od razu lepsze.

A z kierunkiem - jest tak, jak mówi Arctica.

Nie ma żadnego znaczenia, w która stronę to idzie, byle wszystkie szły jednakowo. :yes:

Ja bym nie wypełniała, szkoda czasu. Jutro pokażę parę swoich dłubanek z kanwowym tłem. Dzisiaj piszę z telefonu z wyrka... nie kce mi się zada ruszyć do lapka. Jak spierzesz kratki będzie ładnie. Po praniu i suszeniu kanwa się znów usztywni.

Jeżowa pokazała byś te swoje szydłowe harce...