Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aaaa, własnie.

Widzicie - mnie chodzi o to, że bardzo jest łatwo potępić i przyłączyć się do ogólnego chóru.

Ale jeśli się pomysli to czy naprawdę draniem jest ten myśliwy, który po szczęsliwym życiu na wolności zabija zwierzę jednym czy dwoma strzałami (i nie zostawia go, jeśli zwierzę było zdrowe staje się pokarmem) czy też może w takim razie warto byłoby się zastanowić nad jedzeniem mięsa?

Dziczyzna żyje na wolności, szczęśliwa.

I większość powie, że myśliwy to łobuz, bo zabił wolne zwierzę, nierówne siły itd.

A jak hoduje się brojlery czy trzodę lub bydło w nieludzkich warunkach, zwłaszcza brojlery, zabijane są po długiej drodze bez jedzenia i picia, nie ma tam mowy o żadnym humanitaryzmie - jest OK?

Przecież to my sami tworzymy popyt na takie mięso z rzeźni!

Nie chcę nikogo epatować filmami z rzeźni, pewnie niejeden miał okazję widzieć takie filmy.

Czy to znaczy, że jeśli ktoś jest rzeźnikiem, to powinno się powiesić go za jaja...?

Może nie jeść mięsa w takim razie, nie będzie popytu...?

Każdy ma prawo do swojego zdania i swojego spojrzenia, ale bądźmy sprawiedliwi, a nie jedźmy po kimś, bo tak teraz modnie.

Myśliwi są paskudni?

To czemu jemy dręczone kuraki???

A to, że wszędzie są ludzie i dranie, to... święta prawda. :yes:

Pozwolisz,że ja sobie poepatuję ??

Jakiś czas temu w mojej okolicy w markecie na literkę T, na produktach spożywczych ponaklejano kody QR, pod tytułem "włącz świadomość".

Kod odsyłał do tego filmu

Nie namawiam nikogo do diety wegańskiej czy wegetariańskiej, nie o to chodzi.

Chodzi o fakt wylewania łez nad biednym dzikiem czy innym bażantem stojąc w kolejce po zakup prosiaka lub kurczaka na obiad.

Mój ojciec ma przyjaciół myśliwych, z jednym z nich i ja się mocno zakumplowałam. Bywamy tam dość systematycznie, nie rzadko na obiedzie i zawsze podawana jest dziczyzna (na milion sposobów).

Po stokroć wolę zjeść mięso "ustrzelone za jednym strzałem" niż męczone godzinami, czy miesiącami.

Mięso, które wie co to powietrze, słońce i trawa.

Ps. Do Stefana myśliwego jeździmy głównie powętkować (ma kilka swoich stawów) i (wymiarowe) złowione ryby także zjadamy.

Straszne, nie??

nie wiesz :o

też nie wiem :no:

podobno jak krzyżówka sandacza z brojlerem ;)

na wodę ;)

W temacie myślistwa juz nic nie dodam, Malka tym filmem powiedziała wszystko!

Co do pokoju w stylu Wikingów .... mam wrażenie, że jak zawsze najlepszy będzie umiar. Tak jak Młody ma w tej chwili jest świetnie, dałabym tylko jakiś kolor na ścianach inny, jeśli może. Jeśli nie, można "zawiesić" ściany kilimami i "gadżetami" będącymi w Jego posiadaniu. Na parapetach nie dawałym nic, to juz byłby przerost formy nad treścią. No ewentualnie położyłabym deski ...

Jak oglądam takie filmy nie raz się zastanawiam nad przejściem na wegetarianizm, ale jak uzupełnić białko gdy nie można jeść warzyw w stylu groch fasola,bob , nie jedząc tez jajek ani nabiału? Myślę też, ze w filmach takich pokazane są na prawdę skrajne przypadki, nie wierzę no po prostu nie mogę dopuścić do siebie myśli, ze tak się dzieje w każdej hodowli zwierzą, że ludzie traktuje zwierzaki w taki okrutny sposób :( Staram się kupować jajka tylko z nr 1 , nie mam możliwości kupowania mięsa prosto od chłopa poza tym jaka gwarancja, że on to zwierzę traktuje lepiej?

Jak oglądam takie filmy nie raz się zastanawiam nad przejściem na wegetarianizm, ale jak uzupełnić białko gdy nie można jeść warzyw w stylu groch fasola,bob , nie jedząc tez jajek ani nabiału? Myślę też, ze w filmach takich pokazane są na prawdę skrajne przypadki, nie wierzę no po prostu nie mogę dopuścić do siebie myśli, ze tak się dzieje w każdej hodowli zwierzą, że ludzie traktuje zwierzaki w taki okrutny sposób :( Staram się kupować jajka tylko z nr 1 , nie mam możliwości kupowania mięsa prosto od chłopa poza tym jaka gwarancja, że on to zwierzę traktuje lepiej?

mam tak samo ale tez wiem, ze nie w kazdej hodowli tak sie dzieje. tu sa pokazane skrajne przypadki, choc ludzie ktorzy "wystepuja" w tym filmie to psychike na pewno maja spaczona, poplakalam sie przy malych swinkach i kurczaczkach, niepotrzebnie to obejrzalam, znowu bede przezywac :sick: :bash: czasem nieswiadomosc jest dla mnie lepsza

Temat konsumpcji aligatora omawialiśmy swego czasu. Tylko jakoś sprawa kiełbasy do końca uzgodniona nie została:D

Lepsze to od proponowanych przez UE insektów...

Edit: storczyk tak ma

Edytowane przez Mirek_Lewandowski

Depsia , a czyżby Twój drugi Syn opuścił progi ojczyste :eek:?

zapętliliście ten temat z myśliwym :rolleyes:

Depsia a wybierz sobie stąd co chcesz :p

a w OBI widziałam takie nogi jak na tym zdjęciu z12109921Q,W-przepieknym-domu-wybudowanym-na-poludniu-Gotlandii.jpg do tego blat z dech lub starych drzwi pobielone , bo skandynawskie ( bieli przeca dużo w tym stylu, a przodki wikingowe to za pamiątki na ścianach i nie musi być na ciemno :p) i takie krzesła ogrodowe indeks.jpg stół skrzynia ...a widziałaś ? teraz moda na meble z palet

stąd mnie się nie udało, bo za długi adres :D napisz sobie w google " skandynawskie wnętrza " i weź grafikę wyskoczy Ci tyla zdjęć do podglądania ,że jak z każdego weźmiesz jeden gadźet , to mieszkanie umeblujesz :)

a ostatnio modne meble z palet :cool: weź też w google grafikę "meble z palet ' zobacz jakie cuda do mieszkania i do ogrodu ...fiu fiu fiu zrobię se łóżko pod sosny :wave:

Edytowane przez relek

A jakoś to ciekawe, jak ktoś ma myśliwych znajomych, to już do nich lepiej podchodzi, no bo jak, ten Jacuś, Tadziu czy inny to taki swój chłop, on tak ładnie opowiada i krzywdy zwierzaczkom nie zrobi...

Aligatorów mi nie żal. Brzydkie są. A torebki z nich ładne ;)

Kiedyś ktoś już wstawiał film w podobnym klimacie.

Jeśli mogę mieć prośbę, to proszę o nie robienie tego.

Wszyscy tutaj jesteśmy wrażliwymi ludźmi i nie potrzeba tak drastycznych filmów pokazywać dla zaakcentowania własnych poglądów. Uważam, że jesteśmy na to zbyt inteligentni.

Wrażliwość nie polega na płakaniu na jutubowych filmikach lecz na zrobieniu wszystkiego co możliwe by takie filmiki nie miały szans powstawać.

Chyba jesteśmy na tyle inteligentni by to rozróżnić..

A jakoś to ciekawe, jak ktoś ma myśliwych znajomych, to już do nich lepiej podchodzi, no bo jak, ten Jacuś, Tadziu czy inny to taki swój chłop, on tak ładnie opowiada i krzywdy zwierzaczkom nie zrobi...

Aligatorów mi nie żal. Brzydkie są. A torebki z nich ładne ;)

A dziki są takie piękne i sarenki.... więc bardziej cierpią, niż feee brzydki aligator.

Gdyby Tadziu czy Zdzisiu, zabijali dla zabijania, dla frajdy powieszenia sobie poroża czy skóry na ścianie, to jest to takie samo barbarzyństwo jak hodowanie trzydziestu kur na metrze kwadratowym, czy wyrywanie genitaliów młodym prosiakom.

Jeśli jest to odstrzał regulowany, a mięso spożywane , wg mnie jest to bardziej humanitarne niźli hodowle przemysłowe.

Tak jak barbarzyństwem jest dla mnie hodowla zwierząt futerkowych dla zaspokojenia próżności jakichś damuś, jak i tuczenie gęsi dla zaspokojenia podniebień "koneserów" pasztetów.

Gdyby Tadziu czy Zdzisiu, zabijali dla zabijania, dla frajdy powieszenia sobie poroża czy skóry na ścianie, to jest to takie samo barbarzyństwo jak hodowanie trzydziestu kur na metrze kwadratowym, czy wyrywanie genitaliów młodym prosiakom.

Jeśli jest to odstrzał regulowany, a mięso spożywane , wg mnie jest to bardziej humanitarne niźli hodowle przemysłowe.

.

Fakt pozostaje faktem - liczy się adrenalina z pociągnięcia za spust. Znam ją, choć nie z polowań. Mało ludzi przyzna, jak ich to kręci.... wolą o reszcie czyli odstrzale regulowanym... panowie świata....

Ciekawe dlaczego tak mało kobiet chodzi na polowania? Zabawa dużych chłopców. A cudze życie? nie ważne, jest fun.

Fakt pozostaje faktem - liczy się adrenalina z pociągnięcia za spust. Znam ją, choć nie z polowań. Mało ludzi przyzna, jak ich to kręci.... wolą o reszcie czyli odstrzale regulowanym... panowie świata....

Ciekawe dlaczego tak mało kobiet chodzi na polowania? Zabawa dużych chłopców. A cudze życie? nie ważne, jest fun.

Nie wiem co czuje myśliwy mierząc do zwierzyny, co czuje pociągając za spust.

Ciekawe też co czuje rzeźnik podcinając szyje krowie, albo pani wrzucająca żywe kurczaki do maszynki do mielenia, albo pan wyrywający prosiakowi genitalia ??

Ciekawe??

Nie wiem co czuje myśliwy mierząc do zwierzyny, co czuje pociągając za spust.

Ciekawe też co czuje rzeźnik podcinając szyje krowie, albo pani wrzucająca żywe kurczaki do maszynki do mielenia, albo pan wyrywający prosiakowi genitalia ??

Ciekawe??

Dla myśliwego to zabawa, dla pracowników- życie....

Rozmawiałam kiedyś z "przemysłowym" rzeźnikiem. Ze łzami prosił mnie o zakaz pracy na tym stanowisku. Nie wytrzymywał psychicznie a sam zwolnić się nie mógł, bo nie miał gdzie iść. To był jedyny zakład w okolicy. Liczył, że ze względów zdrowotnych uda mu się załatwić inne stanowisko i go nie zwolnią przy okazji.

Jeden płaci by sobie postrzelać, drugiemu płacą za torturowanie.

Nie wiem co gorsze.

nie każdy może być rzeźnikiem, ale też nie każdy chirurgiem czy kierowcą, ale każdy może być człowiekiem.