Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zimie ptak ma kłopot ze znalezieniem wody,śniegu nie przerobi to może te wróbelki poszły bliżej zbiorników?Nie wiem co to kopciuszki,zerknę sobie:)ale ptaków u mnie nie brakuję,mają się...licznie:)

Moja uliczka i kilka prayległych to były sad.Bliziutko jak na drożdżach rosną noew ulczki z domkami-a to jest lase:)Porobione mamy piękne drogi dojazdowe do miasta,obwodnice-zwierzęta z tego lasku widzimy często przejechane ,na poboczu:(Wczoraj były u siebie w lesie,dziś sajuż na naszych drogach:(

mamy lotnisko aeroklubu-kiedyś był tu susełek perełkowy i wojna o lotnisko państwowe.Nie dla lotniska bo susły.A przeciwnicy mówili,że samolot to dla susła ochrona-broni przed ptakami drapieznymi.Obrońcy susła tak walczyli,że nie zauważyli ulewy,długiej ,obfitej.Susły im się potopiły.Uratowali niewieli.populacja zbyt bliskich sobie osobników zrobiła się chora.Zabrano resztę by mogły się mieszać z inną,obcą populacją.

Nagadałam się tyle ,bo obrona zwierząt tez musi być mądra:)

Widzę w swoim regionie hodowle śwń,świniodzików i dzików..Czy będą sobie żyły do samoistnego zgonu?

u nas dookola pola, troche dalej tereny lesne, ale jest tez spory zbiornik z woda. do tego latem na rabatach stawiamy pojniki dla ptakow. jedno dobre, ze nasze psy nie gonia ptakow a z kolei nie dopuszcaja na teren kotow, wiec od wiosny ptasi raj, rano tak sie dra ze spac nie daja :D

Ja mam Kopciuszki, sroki, sikorki i matko, jak się ucieszyłam: przedwczoraj ujrzałam przy drodze dojazdowej do domu zielonego dzięcioła!!!! W życiu bym go nie rozpoznała, gdybym nie widziała u Agduś na podwórku!!

Lisów od cholery!!! Zając jak się pokaże to cud, ostatnio Tyrion jednego lisa wściekle obszczekał ... Dopóki nie podbiegł bardzo blisko płotu lis miał w nosie, wyglądał na tylko trochę zainteresowanego.

Nie założyłabym żadnego naturalnego futra z dzikiego zwierzęcia, trudno i darmo. Utylizacja martwych zwierząt kosztuje, okey, ale koła łowieckie mają kasę, nie oszukujmy się, poza tym nadleśnictwa też w jakiś sposób mogą swój szmal rozdysponować, można sobie z tym poradzić, niech nie gadają! Po prostu tutaj w tym przypadku do głosu dochodzi chciwość - nie da się zarobić, no to po co strzelać!!!

Współczuję Sołtysowi, juz ja wiem, jaka Ty potrafisz być przeziębieniowo upierdliwa :lol2:

ja też dziś widziałam liska ....szedł sobie wzdłuż ekranów przy obwodnicy :rolleyes: a jaki śliczny był :p

Depsia , mówisz,że lis nie ma naturalnych wrogów ? ....a ma :yes: rolnik jest jego naturalnym wrogiem ...hodowałam sobie na działce liska , miał domek , plażę, piaseczek do wylegiwania , oczko wodne ...a przyszedł rolnik i zniszczył liskowi domek :eek: zakopał , przywalił ogromnymi bryłami ziemi :eek: nie wiem tylko ,czy lisek był w domu czy na polowaniu :(

dokarmiam ptaki co zimę , w te mrozy poszło mi juz ponad 10 kg ziarna różnego ( :sick:a one dalej głodne) do tej pory wróble nie korzystały z mojej stołówki a w tym roku jest ich całe stado :D karmik mam 10 m od tarasu i przychodzi pan bażant a czasem kurę przyprowadzi ...a jak on majestatycznie sie oddala jak się już naje ...aż miło popatrzeć ...stado jakiś ptaszysk mam w styropianie :lol2: i nikt nie ma serca ich pogonić , choć to dla mojej chałupy nie jest zdrowe:(

Lisy są cwane i sprytne, zazwyczaj wychodzą bez szwanku. Po części nie dziwię się gospodarzom ... moja sąsiadka, kobieta wspaniała, szanująca zwierzęta ma kury. Współczuje Jej tego dylematu, bo z jednej strony podziwia lisy a z drugiej ... psy biegają luzem, żeby nawet nie podszedł bliżej. Ot, życie!!

i jak wam sie podobala ceremonia otwarcia IO. Mnie bardzo, piekne widowisko mimo dosadnego pokaznia wielkosci "mateczki rosji" :D. A polscy sportowcy pieknie sie prezentowali, nieskromnie uwazam, ze mieli najladniejsze stroje :D

jedynie w ogladniu przeszkadzal mi belkot naszych komentatorow, juz lepiej by sie nie odzywali - przez nich nie cierpie ogladac jakichkolwiek zmagan sportowych belkot, belkot, belkot:sick:

Edytowane przez TAR

hmmm...

Miło się oglądało, ale szału to nie było. :no:

Baaardzo mi brakowało tradycyjnego obrazu matuszki Rosiji.

Tych dziewcząt w sukienkach długich, odcinanych pod stanem, sunących tak drobnym krokiem i płynnym, że ma się wrażenie, iź jadą na niewidzialnych platformach.

Kompletnie nie było zaznaczenia obecności Czerkiesów czy w ogóle ludów kaukaskich, dżygitów tańczących tak wspaniale, konnych cudotwórców.

Kaukaz zniknął, choć to bajkowa kraina, niezwykłej urody i z ogromnymi tradycjami.

Sam moment zapalnia znicza podobał mi się, choć biegli do niego... i biegli we dwójkę... i biegli....

Pokaz sztucznych ogni i same obiekty olimpijskie - imponujące, perfekcyjne, nowoczesne, wspaniałe.

Ale w samej ceremonii zabrakło mi temperamentu, lata 60-te przedstawiały ludzi w strojach z filmów o żandarmie z Saint Tropez, a nie takich, jacy wtedy byli w ZSRR!

Taki strój w tamtych czasach był nie do pomyslenia, trafiało się zań na komisariat!

Przyrody swojej niezwykłej - w ogóle nie pokazali.

Eeee... :confused:

A ja nie oglądałam. W zasadzie przez przypadek protestowałam przeciw mordowaniu psów na rozkaz Putina. Wiecie o tej jego akcji.... Straciłam zupełnie serce do tej olimpiady. A że przez przypadek, bo akurat i tak byłam zajęta i zapomniałam.

Dziki u nas wróciły! Mama i chyba z 6 dzieci, te co jesienią były w paski teraz już są całkiem dorodne :) Trzeba będzie psa pilnować i wolno jeździć, ale niech tam, i tak je lubię.

A co do ptaszków, to podobno na drobnicę sroki polują. I małe się wynoszą z zasięgu.

U mnie polować nie muszą, bo na słoneczniku żyją, więc w jednym karmniku i sroki siedzą i sikorki a ostatnio stado wróbli. Nie wiem tylko, jak długo dokarmiać, w końcu u mnie trawę już widać i z głodu nie umrą a żeby się nie rozleniwiły w tej stołówce :confused:

a ja pisałam ,że w zachwycie byłam :D .....pod wrażeniem technologii ,gdzie płyta stadionu była ekranem...... i te instalacje nad płytą np trojka :).i dynamiczny obraz, fajny scenariusz........i doszło do mnie że ta sowietyzacja głęboko we mnie osadzona:yes: i żaden upadek komunizmu, oderwanie się od okupanta, krecia robota Kaczyńskich nie zmyła poczucia jedności z narodem rosyjskim :rotfl:........a jestem homo sovieticus :D i pełna podziwu dla narodu rosyjskiego ( gdzie nam do jego kultury ) ...balet , chóry :yes: i nic mi nie było obce :lol2: ........... samo przedstawienie swojej historii dla mnie było już takie proeuropejskie, pozbawione etosu zwycięstwa w II wojnie światowej i wyzwolenia Europy od faszyzmu..... ale bardzo fajnie reżyser podsumował to sowieckie "inferno" w tej scenie, gdzie tancerze byli w barwach czerwono czarnych :)

i coś dla wielbicieli psów :Dz15386497K.jpg pies , to jednak najlepszy przyjaciel człowieka :D

.....i ku przestrodze http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,15413997,Uwaga__W_calej_Polsce_trwaja_masowe_ataki_na_routery.html

:lol2: przerwę w spaniu mam :D jakby się kto dziwił ......

aha....mnie bardzo zadziwił brak jakiejkolwiek persony na trybunie oficjeli z porąbanego kraju zwanego POLSZA ....nikt nie machał polskim sportowcom ? :o czy nie pokazali....?

hmm...ciekawe jakby Kraków wypadł w tej roli ? czym my możemy zrobić wrażenie na świecie ?

Edytowane przez relek