Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agduś, to jest rybitwa,

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Tern-KayEss-2.jpeg/240px-Tern-KayEss-2.jpega te wielkie france na dachach to zupełnie inaczej wyglądają, nie mają tych ciemnych plam na głowach - to są to ponoć zwykłe mewy :o

Agduś, to jest rybitwa,

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Tern-KayEss-2.jpeg/240px-Tern-KayEss-2.jpega te wielkie france na dachach to zupełnie inaczej wyglądają, nie mają tych ciemnych plam na głowach - to są to ponoć zwykłe mewy :o

Przyjadę w tym roku z atlasem ptaków. Pogrzebałam w internecie i już całkiem głupia jestem, bo i mew i rybitw jest multum gatunków. Mewa to zawsze było dla mnie takie lżejsze ptaszę latające nad odrą w Opolu (śmieszka zresztą). To dla kontrastu te wielkie rozdarte nad morzem unałam za rybitwy. Okazało się, że i mewy i rybitwy bywają różnego kalibru. Mogłabym zapytać kuzyna, bo on każde skrzydlate umie nazwać (ma hopla na ich punkcie), ale pewnie zabiłby mnie śmiechem. Postaram się sama rozstrzygnąć wątpliwości. Atlas i aparat w dłoń!

A tak w ogóle, to nad morzem najbardziej lubię ich wycie. Kiedy je słyszę, czuję, że jestem nad morzem. W zeszłym roku jakoś trafialiśmy na bezmewne i bezrybitwne plaże, a kwatera była za daleko od morza i brakowało mi ich wrzasków.

Ja mam ich wrzasku skolko ugodno, siedzą na dachu mojego i sąsiedniego budynku!!! Te ogromniaste france to nawet na gołębie czasami polują :o Wczoraj jedna taka przechadzała się po barierce MOJEGO balkonu i nawet szczekanie psuki jej nie przeszkadzało; psuka szału dostała, bo ktoś jej na terytorium wlazł :D

I nie mam pojęcia, co to za mewy :-?

Dokładnie tak, ale te młodziaki to niezłe gabaryty mają :-? :D

Nooo! I nieźle dziobami pracują. Kiedyś znaleźliśmy takiego nielota uszkodzonego trochę i chcieliśmy go do Zoo odstawić. Poważnie się zastanawiałam, czy po tej operacji będziemy mieć tyle samo oczu i palców, co przed nią. A było nas troje na jednego!

Hitchcocka się naoglądałaś za dużo?

:D :D :D

Dobrze Ci mówić. Nie miałaś chyba okazji poczuć się co najmniej dziwnie, gdy takie ptaszysko leci praktycznie prosto na Ciebie i w ostatniej chwili łaskawie Cię omija o paręnaście centymetrów :D