Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja jak idę do lekarza , to zawsze go wcurwiam i potem słyszę : pani jest trudnym pacjentem ......dobrze ,że rzadko chodzę :rotfl:

ale jak zaczynałam chorować na tarczycę to diagnozę sama se postawiłam , żaden lekarz na to nie wpadł ...ale ważne ,że się zgodzili ze mną i zaczęli leczyć :wiggle:

mnie osobiście najbardziej wcurwia jak lekarze np w liczbie 4 po kolei, mówią co innego a i często jest tak , że jeden naśmiewa się z decyzji drugiego :o .....bo wtedy biedny pacjent albo ma wyjście zagrać w rosyjską ruletkę albo przestać się leczyć ......wczorajszy przykład :rolleyes: alergolog przepisał 8-latkowi 5 ml Aeriusa a wczoraj pediatra powiedział ,że to za mało i zwiększył na 10 ml a w ulotce napisali - 10ml dla dorosłych powyżej 12 lat :o ........a najśmieszniejsze to pediatra wskazał na możliwość wystawienia zaświadczenia dla alergika , które pozawala drogie leki kupować za pół :jawdrop:ceny ....no komu mam przyfasolić ?

Obu??? No żeby było sprawiedliwie ...

Mnie dzisiaj Tyrion wcurwił, nic nowego w sumie ... ukradł mi z blatu, na moich oczach, kość!! Oberwał, niestety oberwał!!

Wieje, cholera... Depsia, a Ty przepraszam, jakąś powieść piszesz???

braza kości na blacie trzymasz - to czysta prowokacja :lol2:

relek sama też kilka diagnoz sobie postawiłam i tak uparcie dusiłam lekarza pierwszego kontaktu, by skierowanie na badania specjalistyczne dostać - potem było zdziwienie, że badania były nie ten teges i faktycznie coś jest nie tak :cool:

Ogólnie nie trzymam kości na blacie ta jednak wylądowała z zupy z przeznaczeniem dla niego, ale na później. Nie ważne co jest na blacie, on nie ma prawa wspinać się tak wysoko i kraść. Takie przynajmniej jest moje podejście.:yes:

ja alergolog przepisał 8-latkowi 5 ml Aeriusa a wczoraj pediatra powiedział ,że to za mało i zwiększył na 10 ml a w ulotce napisali - 10ml dla dorosłych powyżej 12 lat :o ........a najśmieszniejsze to pediatra wskazał na możliwość wystawienia zaświadczenia dla alergika , które pozawala drogie leki kupować za pół :jawdrop:ceny ....no komu mam przyfasolić ?

1. mógł być duży ośmiolatek i pediatra zamienił kryteria z wieku na wagę. Bywa. Alergolog nieprzyzwyczajony do leczenia dzieci nie ma we krwi przeliczania leków na wagę ciała, co znowu nagminnie robi pediatra.

2. Alergolog prywatny czy NFZ? Prywatny nie wystawia żadnej kartki do refundacji i nie musi mieć umowy z NFZ. Może ale nie musi. Alergolog na NFZ powinien napisać kartkę pediatrze o lekach i ich refundacji (bo inaczej pediatra nic na zniżkę nie wypisze). Zniżki są rózne, niekoniecznie 50%, czasem 30 a czasem ryczałt i zależą nie od leku ale od choroby rozpoznanej.

Nasz polska rzeczywistość bywa trudna...

no Ewcia dobrze pisze z tym rozpoznaniem i lekami:) mam takiego fajnego rodzinnego lekarza który zanim lek wypisze sprawdza refundację cenę i takie tam, kiedyś wypisywał mi lek na bolące plecy i mówi do siebie ze zniżką przy dyskopatii mówię że mam on że w karcie nie ma i czyta dalej przy czym zniżka się należy i następne były bolesne miesiączki, stwierdzam że dooobre bo kto sprawdzi, on mi na to pani mi teraz powie że ma bolesne ja wpiszę w kartę i wypisujemy ze zniżką padłam ze śmiechu :rotfl:

Brazula no trudno kara się należała u mnie cały dzień na ławie coś pysznego leżeć może, ruda sama w domu będzie, a z ławy to by posprzątała ot tak stojąc i nie ruszy, psu nie wolno kraść :(

Miałaś absolutną rację, Braza.

Pies nie ma prawa kraść czegokolwiek skądkolwiek. :yes:

Było przestępstwo, należy się kara.

Przy okazji była możliwośc przypomnienia mu, kto tu rządzi.

Też się przyda. ;)

Ewuniu, no niby 8latek był całe życie mizerny , bo nic nie jadł :Da w tym roku przytył do 30 kg , bo zaczyna jeść nawet zieleninę z Bietronki :lol2:

ale na ulotkach co se tu w necie wyszperuję piszę tylko o wieku a w jednym miejscu doczytałam "Nie przekraczaj zaleconych dawek ponieważ nie zwiększy to skuteczności działania leku a może zaszkodzić Twojemu zdrowiu i życiu." ...no to teraz się cykamy czy słuchać alergologa czy pediatry ( pediatra ma u nasz mega zaufanie , bo leczy pięknie tego wcześniaka od urodzenia :yes:)

a alergolog był na Medicover

sprawdziłam w farmindexie. Aerius faktycznie nie ma dawki w przeliczeniu na wagę. 30 kg ośmiolatka to znowu nie tak dużo. Dałabym na początek 5ml i popatrzyła na efekt. Jeżeli ma pokrzywki, to widać. Jeżeli katar, to .... ja akurat mało wierzę we wpływ aeriusa na katar, choć firmy dużo mówią o tym.

Dziewczyny :rolleyes: nadszedł czas by spojrzeć sobie głęboko w oczy i powiedzieć : teraz jest ten moment !!!

przyszły do mnie mrówki :bash:znaczy idzie wiosna ...zawsze przychodzą na święta wielkanocne :o nieważne ...dosypię im czegoś http://www.cosgan.de/images/midi/boese/s035.gif

otwieram wątek FIGURA NA WIOSNĘ :wiggle:

ułożymy sobie wespół zespół dietę nie niemęczącą :lol2: co by nadmiar zimowy zrzucić ......co?

ja zaczynam

pierwsza najważniejsza rzecz - woda

spotkałam się z zaleceniem , by wypijać 3 litry dziennie ....podobno pozwala to na schudnięcie i utrzymanie potem wagi , uspakaja żołądek i można pozbyć się pomarańczowej skórki (doświadczenia kobietek ) Lepszy sen, więcej energii, ładniejsza skóra , oczy przestają boleć (np od komputera .......to potwierdzam , bo od kilku dni zawzięłam się utopić i oczy mnie już mniej kłucia )

Wodę należy pić regularnie, najlepiej małymi łykami i w nie za dużych ilościach.Lepiej jest pić częściej a mniej niż dużo za jednym razem, by nie wypłukać potasu i sodu .......nie pić podczas jedzenia , najlepiej 10 minut przed i po.

ponoć człowiek powinien dostarczać 1 ml wody na 1 kcal spożywanego pokarmu lub 30 ml na 1 kg (albo 1litr na 30kg) masy ciała, co w praktyce przekłada się na około 1,5 – 3,5 litrów wody dziennie jeśli np ktoś waży 60 kg:30 = 2 litry wody dziennie ......z tym że rano zaraz po przebudzeniu powinniśmy wypić najwięcej , czyli te 2 litry dzielimy na 3 i wychodzi nam 0,7 litra do wypicia :rolleyes:

dzieciom liczy sie tak samo

odchudzanie bez picia odpowiedniej ilości wody zakwasza organizm ......

odwodnienie zwykle kończy się zatrzymaniem wody w organizmie.....kiedy pijemy za mało wody, robimy się spuchnięte, wzdęte, pojawiają się problemy z zaparciami, brzuch robi się duży i bolesny ( w końcu odkryłam ,że ja w ogóle nie piję , bo co to jest 2 szklanki herbaty ....to zależy czy chce mi sie robić :rolleyes:1 szklanka soku jabłkowego i mała kawa ...dlatego powinnam to zmienić :p}

co do jedzenia ...należy pamiętać ,że rozmiar żołądka to mniej więcej zaciśnięta nasz pięść i tyle powinno być na talerzu ,

Unikaj dużych porcji i produktów ciężkostrawnych, takich jak czerwone mięso, fasola.....

cdn :p

.

O matko kochana, omal zawału nie dostałam przy tym telewizorze i skokach!

Co za dzień, dwa złote medale dla Polski, yaaaaaayyy!!!

http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a080.gif

Pięknych, fantastycznych emocji dostarczają te igrzyska, jak żadne dotąd! :D :D :D

Co do odchudzania - woda bardzo ważna, ale sama nie odchudzi.

Jadać często, ale mało, ograniczyć tłuszcze i cukry, nie smażyć, tylko gotować, ew. grillować.

Wieprzowinka fe, wędlinki i wędzonki też.

I się spada. ;)

Z wagi ofkors. :p

Jak mam chcicę na słodkie to sobie pozwalam, ale wtedy słodkie jest ZAMIAST jednego posiłku, nie oprócz.

I nie ma problema!

Dekorują kwiatami Kamila! :D http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/g010.gif http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/g010.gif http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/g010.gif

Nie znam. :no:

Teraz w ogóle jakaś nowa moda weszła, mania powiedziałabym, głoszenia, że wszystko co złe to ze zboża pochodzi. :o

A te ileś tysięcy lat, kiedy zboża były podstawą żywienia, nie zabiły nas??? Dziwne... ;)