Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DPSia-ratunku.

Próbuję SAMA zrobić zakwas żytni. Mam mąkę razową typ2000. Robię wg przepisu, który podlinkowałas u siebie na blogu. I jakos taki smętny chyba ten mój zakwas... Ale stał te 5 dni, cos tam niby się działo (bąbelki..?), spróbowałm zrobić chleb - wymieszałam zakwas stosownie z mąką i wodą, odstawiłam - ani drgnął.. nawet na drugi dzień.. jakaś skorupa się z wierzchu zrobiła i koniec. Nie wstawiałm do pieca, nie wygłupiałam się (wcale nie urosło to to).

Co jest grane??

Mógł mieć za chłodno.

Spróbuj jeszcze raz, ale postaw go koło pieca/kominka/kaloryfera, żeby w nocy nie schładzał się zbytnio.

Po prostu zrób papkę z mąki i wody, codziennie dodawaj po łyżce mąki i wody.

Na czwarty dzień powinien być bardzo żwawy!

Jak nie jest, to wyjścia są tylko dwa: miał za zimno albo coś z mąką jest nie tak.

Ponieważ trudno jest znaleźć mąkę, która się nie zakwasi, obstawiam zimno. :yes:

Jesli zakwas jest ok, a chleb nie rośnie, to samo, ma za zimno.

Pamietaj, że chleb na zakwasie rośnie nawet 10 godzin w cieple.

Ja stawiam u nas w sypialni na noc i przykrywam papierem do pieczenia, żeby od góry nie obsychał i nie zrobił takiej własnie skorupki.

To ja za Gagatę odpowiem: Gagata myśli o bieganiu ... to naprawdę bardzo POWAŻNA rzecz, takie myślenie i może straszliwie zmęczyć, chyba bardziej nawet niż samo bieganie!!!

Dzięki Depsia, siadam i wieszczę!!! Mówię Ci, weźmiesz prysznic w tej łazience zanim Wigilia przyjdzie!!!!

Ja podobnie jak Mirek, teraz już tylko myślec mogę o bieganiu.

Nie mam czasu, bo... biegam między grządkami!

Kurde, deszczu chcę!

U nas już robi się sucho.

To jak to wszystko będzie wschodzić???

KONIECZNIE muszę dzisiaj posiać pietruszkę.

Jak Sołtys na polu warzywniak bronował przedwczoraj, to tuman kurzu już się za traktorem podnosił z tej suchości.

Oj, może być znowu trudny rok...

Relka - pamietaj, że u Ciebie może być spokojnie i tydzień później posiana, bo u Was jednak w centrali nieco chłodniej niż na zachodzie. :p

U nas ziemia już bardziej nagrzana. :yes:

Wyjaśnijmy: Relcia - ja MYŚLĘ o BIEGANIU (oraz o innych rzeczach też mi się zdarza...:jawdrop:)

Ale ale!! Oprócz MYŚLENIA okazuje się, że (DPSia mi podsunęła..) jednak przecież BIEGAM! Za Bazylią i kjiaszkiem! Nawet się nieźle można zmachać...:wiggle:Może to też się liczy..?:p Czyli dwa w jednym - WYMYŚLIŁAM, że BIEGAM (...czy ktoś jeszcze nadąża...?)

Jeszcze...? Myślałam, ze to juz absolutnie niemożliwe ale...;)

Łosia - wiesz jak jest, stare przysłowie pszczół mówi:- nie ma nigdy tak, co by nie mogło być gorzej... ja to MYŚLENIE chętnie spiracę i będę w necie rozdawać gratis z bonusem (mikser..? wkrętarka..? co by tu na zachętę...), byle tylko poszło.

Kary wysokiej może nie będzie za to piractwo - niska szkodliwość czynu... (chyba...?..c h y b a...??)

Łosia - wiesz jak jest, stare przysłowie pszczół mówi:- nie ma nigdy tak, co by nie mogło być gorzej... ja to MYŚLENIE chętnie spiracę i będę w necie rozdawać gratis z bonusem (mikser..? wkrętarka..? co by tu na zachętę...), byle tylko poszło.

Kary wysokiej może nie będzie za to piractwo - niska szkodliwość czynu... (chyba...?..c h y b a...??)

:rotfl:

Dla niektórych jednostek jedynym kuszącym bonusem byłby Jabol ( u nas na wsi na ten przykład ;) ), aliści nie wróżę po nim MYŚLENIA :bye:

czenia z okazji Dnia Kobiet przesyłam ...

...wraz ... z metalowym kwiatkiem .... trochę dziwnym ... ale od serca :)

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/mrjar_2008/dodatki/1798_zpsaf23655f.jpg

PS. ... Dziwność polega na tym, że jeżeli się "najedzie" kursorem na poszczególne "talerze" tego kwiatka ... to one grają jak talerze perkusyjne ...

No właśnie. :D

Od wczoraj rośnie, co z tego, że na razie pod ziemią! :p

Relcia - Tobie też za ten maleńki bukiecik dziękuję. :p

Śliczny jest, ale z tym feminizmem to się nie przechwalaj, bo feministki to na manify chadzają i gotować w domu nie chcą!

Taka z Ciebie feministka, jak ze mnie przystojny facet! :lol2: