Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co może wróżyć ... oczywiście wzrost zapotrzebowania na usługi firm zajmujących się montażem moskitier w oknach :D Cholera jasna, no nie wgrywają mi się emotki, muszę ręcznie wstawiać, czuję się osobiście dotknięta!!!!!

nio z oknem to prosta sprawa :rolleyes: ale ja uwielbiam mieć otwarte drzwi tarasowe a tym pcha się mucha , biedronka, mucha oblrzymia no i komar , który ma chyba większy mósg od mojego :jawdrop: bo mnie zawsze zrobi w konia http://www.cosgan.de/images/midi/boese/k035.gif

i co z tymi serami ? .....siedzi w kąciku cicho i szamie ? ni podzieli się.......? takie dobre?

wydaję mi się to nietypowym zjawiskiem w tem roku o tej porze :mad:

wczorajszego pięknego popołudnia miałem otwarte drzwi i nie zapraszałam a latały po domu stadami http://www.cosgan.de/images/midi/boese/s015.gif co to wróży?

Typowe... u mnie komary już od miesiąca są...

Oprysku nie robiliśmy tylko dlatego, że roślinki listków nie wypuściły ale jak tylko wypuszczą to zara opryski i ajkilhim :mad:

A co może wróżyć ... oczywiście wzrost zapotrzebowania na usługi firm zajmujących się montażem moskitier w oknach :D Cholera jasna, no nie wgrywają mi się emotki, muszę ręcznie wstawiać, czuję się osobiście dotknięta!!!!!

Ale mam farta... wykosztowałam się w zeszłym roku i jeśli chodzi o pomieszczenia to mnie to nie dotyczy :wiggle:

Ja się jeszcze nie wykosztowałam ale czeka mnie to niechybnie, mam dość siatek to jakas masakra jest!!!! Na drzwi tarasowe mozna takie siatkowe drzwi załozyc, jak w USA maja na południu, nawet fajnie to wygląda a wszystkie latające kanalie mogą się cmoknąć! Dlaczego nie wchodzą mi emotki, wie ktoś może???

Uff - wróciłach! :D

Fajnie było, mnóstwo się nauczyłam!

Braza - nie twarożki. :no:

Ricotta, mozzarella, gouda, handkejza...

Takie sery teraz umiem zrobić sama! :p

Fajnie było, intensywnie, miło, efektywnie.

Nowe znajomości się zawiązały, nowe mozliwości.

Ależ tam w centrali u Was wczoraj lało - jak z cebra!

jechało się paskudnie, woda szyby w aucie zalewała.

Dopiero za Poznaniem uspokoiło się trochę, a u nas już tylko normalnie kropiło.

Komary!

Proszę, nie straszcie mnie, to zmora, która bhyła nieuprzejma pojawić się nam w zeszłym roku i BARDZO nam się nie podobało! :sick:

Normalnie to u nas nigdy nie ma komarów, bo przecie u nas prawie zawsze susza jest.

Zniesmaczona i dotknięta jestem do żywego samą myślą, że mogłyby wrócić! :mad:

Takie sery zrobiliśmy między innymi:

100_8440.jpg

I to nie jest twarożek. :p

Pewnie wstyd się przyznać, ale próbowałam paru twarogów tzw. włsnej produkcji i ... nie smakowały mi za bardzo .... Jakiś defekt chyba mam ...

Ja też. Psińco mi wychodzi :mad:

Depsia jak się we frani śmietana na wierzchu nawiruje to spuszczasz szlaufikiem mliko... czy serwatkę (nie wiem co z tego się robi:rolleyes:) i zostaje sama śmietana:wiggle:

Chciałam napisać, że maślanka spływa, ale przeczytałam jeszcze raz że o śmietanie pisałaś a nie maśle :lol2:

wydaję mi się to nietypowym zjawiskiem w tem roku o tej porze :mad:

wczorajszego pięknego popołudnia miałem otwarte drzwi i nie zapraszałam a latały po domu stadami http://www.cosgan.de/images/midi/boese/s015.gif co to wróży?

wczesne, zgryźliwe lato :rolleyes::o:lol:

A w drzwiach tarasowych taki hamerykanski luxus posiadam i jestem zadowolona :wiggle:

Też się noszę z takim wynalazkiem, tylko kto mi go zbuduje ?:confused: Mój małż do takich wynalazków ma dwie lewe rączki. Woli kopać w ogródku :lol2:

DEPSIA by się podzieliła przepisem na mozarelkę. Uwielbiam do pomidorków z ogródka z bazylią. Może mi choć raz wyjdzie serek a nie khmmm :rolleyes:

Ha - i tu wiedźma ze mnie wylezie.

Ponieważ albowiem jeszcze przed wakacjami zamiarujem takie warsztaty dwudniowe w naszem agro urządzić!

Kto chce się uczyć - zapisywać się na warsztaty proszę i przyjeżdżać! :p

Oczywiście jeszcze nie mam dokładnego terminu, ale najbardziej prawdopodobny jest maj lub czerwiec.

Jak będziecie chciały - wszystko powiem i wszystkim dam znać.

A póki co jest nieco obszerniejsza relacja na blogu z tych teraz warsztatów.

Robiłysmy mozzarellę, ricottę, goudę i domowy handkase.

Już mam zamówioną mądrą książkę, będe się uczyć z niej i na kolejnych warsztatach, bo... bardzo mi się spodobało takie robienie sera! :cool: