Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ano własnie.

Kochani - jest sprawa. :cool:

Chcę zrobić u siebie warsztaty serowarsko-piekarnicze, dwudniowe.

Przyjazd jednego dnia, zajęcia, nocleg, drugiego dnia zajęcia do obiadu, wyjazd.

Koszt całości razem z materiałami i narzędziami to około 300 zł (oczywiście także razem z noclegiem i posiłkami).

Ktoś byłby chętny na termin 6-7 albo 12-13 czerwca?

Miejsc jest 8, więc niezbyt wiele, chcę sprawdzić, czy warto organizować.

Najchętniej na początek widziałabym własnie znajome dusze... :rolleyes:

Uprasza się więc o zgłoszenia. :D

Smaki pamiętam, szczególnie uwielbiałam wodę s sokiem z saturatora ... ten malinowy sok był po prostu pyszny!!! Ale stanie w kolejce od 2-ej w nocy po szynkę na święta tez pamiętam.

Może i nasze dzieciaki będą miały takie smakowe wspomnienia ... może ... oby!

Na rewelacyjne doniesienia co jakiś czas że coś szkodzi, a coś innego właśnie przestało szkodzić w ogóle nie zwracam uwagi. Jem to co lubię i mam w nosie!!!

Smaki pamiętam, szczególnie uwielbiałam wodę s sokiem z saturatora ... ten malinowy sok był po prostu pyszny!!! Ale stanie w kolejce od 2-ej w nocy po szynkę na święta tez pamiętam.

Może i nasze dzieciaki będą miały takie smakowe wspomnienia ... może ... oby!

Taaa u mnie kobiety to w lato siedziały całą noc na ławce niedaleko masarza. :yes:

Ano własnie.

Kochani - jest sprawa. :cool:

Chcę zrobić u siebie warsztaty serowarsko-piekarnicze, dwudniowe.

Przyjazd jednego dnia, zajęcia, nocleg, drugiego dnia zajęcia do obiadu, wyjazd.

Koszt całości razem z materiałami i narzędziami to około 300 zł (oczywiście także razem z noclegiem i posiłkami).

Ktoś byłby chętny na termin 6-7 albo 12-13 czerwca?

Miejsc jest 8, więc niezbyt wiele, chcę sprawdzić, czy warto organizować.

Najchętniej na początek widziałabym własnie znajome dusze... :rolleyes:

Uprasza się więc o zgłoszenia. :D

może to być fajne spotkanie, ale na spotkania trzeba mieć czas. A nawet jakby czas wydłubać, to potem trzeba mieć czas na te sery. I trzeba mieć mleko krowie a to już jest dla mnie nie do przeskoczenia - jeździ u nas jakiś dziadek z bańką ale nie mam pojęcia czy - mleko ma zdrowe (gruźlica), gdzie krowę hoduje (może pasie się przy autostradzie?) i ile w nim wody (ser nie wyjdzie). Więc po co mam się uczyć, jak i nic z tego?

może to być fajne spotkanie, ale na spotkania trzeba mieć czas. A nawet jakby czas wydłubać, to potem trzeba mieć czas na te sery. I trzeba mieć mleko krowie a to już jest dla mnie nie do przeskoczenia - jeździ u nas jakiś dziadek z bańką ale nie mam pojęcia czy - mleko ma zdrowe (gruźlica), gdzie krowę hoduje (może pasie się przy autostradzie?) i ile w nim wody (ser nie wyjdzie). Więc po co mam się uczyć, jak i nic z tego?

Zaskoczę Cię - mleko w plastikowych butelkach, sklepowe, tzw. świeże, doskonale się nadaje, sprawdziłam. :cool:

Serowar na tamtych warsztatach nam powiedział, teraz też chcę żeby własnie on przyjechał. :yes:

Depsiu jak tam u Was z doręczaniem przesyłek bo nie wiem jak Ci te bżdzinki wysłać - listem poleconym, priorytetem czy paczką ?

Kochana - jakkolwiek, u nas listonosz Józef dostarcza wszystko niezawodnie, nie ma problemu! :hug:

Wydaje mi sie, że list priorytetowy będzie najprostszą i najszybszą możliwością. :rolleyes:

Tak , pyszotka :p tyle ,że te ziemniaczki też nie mają tamtego smaku :rolleyes: które by nie kupił :o

tak sobie przedwczora myślałam ,że jak na Piątnicy w takiej śmisznej butelce, napisane świeże, to się może zsiądzie :rolleyes: ale jak Depsia mówi że tak :pto ja zara wyciągam z lodówki i czekam

mam tyle owoców zamrożonych, to by poszły w koktajlu :p

Fenix :rolleyes: a po co te kobiety siedziały na ławce całą noc ? ....miały mamrota ?

Zsiądzie się, a najlepiej jeszcze dać mu na początek "kopa" i dolać łyżkę kefiru, jogurtu naturalnego lub kupionego gotowego zsiadłego mleka, w ten sposób zaszczepimy je bakteriami, będzie dobre.

Nie robiłabym sobie wielkich nadziei na dobre mleko ze sklepu. mam wrażenie, ze to raczej jest preparat białkowo- tłuszczowy. Nawet jak się zsiądzie zaszczepione , to i tak nie to...

Melduję że orły wystartowały:)

Niech Wam pięknie rosną i bronią Waszych plonów jak Ordon Reduty;)

Między kolczakami zaplątałą się jedna trzmielinka i tak się do wyjazdu rwała, ze ją też zapakowałam.

Bronić co prawda nie będzie ale za złoty przerywnik robić i owszem może.

Maxi - dziękuję, kochana, będę bździnek bronic i je chronić, dopóki nie staną się wielkimi krzaczorami! :)

:hug:

Tarcia - szkoda... :(

Ewa - robilismy ser z tego świeżego sklepowego.

Pyszny był! :yes:

Wychodzi świetna ricotta, mniam! :D

noo szkoda a do tego w jeden z tych weekendow mam urodziny i wyprawiam je wspolnie z mezatym wiec cala chata gosci. chyba by lincz na nas popelnili jakbysmy sie urwali :D

i tralalala wyslali moje plakaty salonowe, po miesiecznym zastanawaianu sie nad wyborem wreszcie beda wisialy, o ile dotra na jutro:cool: