Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Woda... u mnie chmury na niebie a woda nie spada. Wyobrażam sobie, co zastanę po urlopie. Pustynię zapewne, bo nie ma chętnych do podlewania. Automatu też żadnego nie zostawię, bo jak jakaś złączka pójdzie, to będę przez następne pół roku na rachunki za wodę pracować.

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy nadzieję, że jeszcze w nocy lub jutro nam poleje, Amerykańce tak wieszczą i Niemce też...

Deszczu wszystkim jeszcze, tyle, żeby na długo wystarczyło!

Na polu jeszcze wilgoć u nas, ale na tym nieurodzajnym żywym piachu przy domu już susza znowu.

Holy crap, jak mawia Ahmed.

Czereśni sobie w powiecie kupiłam - matko, jakie dobre! :D

Też mam sucho. W tefauenie obiecywali deszcz ... kłamczuchy!!!!!

Braza a co ty wczoraj rodzona??? nie wiesz ze telewizja klamie ;) :D

pioruniło, lało... i się już wylało wszystko :lol2:

u nas chmury, burza i prawie nic nie popadalo, a marzylo mi sie ze cala noc bedzie padac. Tarkowiec kosi trawnik a ja ciasto rabarbarowe chyba zrobie jak jakis zacny prosty przepisik znajde :) moze ktos ma pod reka?

4jaja,1szkl. cukru pudru kostka tłuszczu(ja na Kasi),1cukier wan.,1.5 szkl mąki pszennej.3/4 szkl. mąki ziemn. 2 łyżeczki proszku d/p :)wszystko mikserem,masz gotowe do pieczenia w 5 min:)Smacznego-nadaje się do wszystkich owoców:)surowe na posmarowaną i posypaną bułką tartą formę,na ciasto surowe kładziesz owoce jakie chceszTo taka półpiaskowa babka,my lubimy:)

zrobilam cos podobnego tylko zamiast kasi - olej , plus pare lyzek smietanki by bylo bardziej kruche, mialam za malo barabararu do dolozylam swiezej porzeczki czerwonej. owoce pomizialam w brązowym cukrze i polalam kilkoma lyzkami nieugotowanego budyniu. zobaczymy co wyjdzie mi z tego misz-maszu. z doswiadczenia wiem, ze takie ciasta sa najlepsze :D tzn. mnie najlepiej wychodza ;)

juz sie piecze:wiggle: potem kawusia i zasiadziemy w mezowatym na tarasiku a dwa białe "sępy" beda nam w gardla patrzec ;)

Jeszcze wczoraj późnym popołudniem nam trochę dopadało deszczu - super!

Mniej super jest to, że właśnie mi się przypomniało, że dziś ostatni dzień, kiedy mogę zrobić i oddać do skarbówki bilans stowarzyszenia. :sick:

Nie mam wyjścia, muszę się zaraz za to wziąć.

Nie znoszę, nie znoszę, nie znoszę!

no pewnie, przeciez ty nie kura ;)

:rotfl::rotfl::rotfl:

Swoją drogą dzięki DEPSIU bo mi przypomniałaś że wreszcie zaległe rozliczenie za remonty muszę donieść do US, w grudniu mi nie przyjęli bo nie zabrałam ze sobą ksero dowodu własności (po raz trzeci zresztą :mad: , biurokraci psia ich mać, co nie wiedzą skąd się papier bierze, ale pod drzewkiem w cieniu odpoczywać by chcieli).

4jaja,1szkl. cukru pudru kostka tłuszczu(ja na Kasi),1cukier wan.,1.5 szkl mąki pszennej.3/4 szkl. mąki ziemn. 2 łyżeczki proszku d/p :)wszystko mikserem,masz gotowe do pieczenia w 5 min:)Smacznego-nadaje się do wszystkich owoców:)surowe na posmarowaną i posypaną bułką tartą formę,na ciasto surowe kładziesz owoce jakie chceszTo taka półpiaskowa babka,my lubimy:)

Mam przepis na baaaardzo dobre ciasto z rabarbarem. Ja ciasto robię w wolnej chwili i zamrażam, potem to już pikuś.

4jajka ,2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki , 1 łyżeczka proszku ,kostka Kasi , 1 1/5 szklaki cukru, szczypta soli ,bułka do wysypania formy

1 kg. rabarbaru 3i 1/2 łyżki mąki ziemniacznej ,ok. 50 g płatków migdałowych.

Żółtka oddzielić od białek . Mąkę posiekać z margaryną, dodać połowę cukru , proszek , żółtka i szybko zagnieść.

Rabarbar oczyścić , przekroić wzdłuż na pół i na małe kawałki.

Formę do pieczenia

wysmarować tłuszczem, wysypać bułą . Ciasto rozwałkować i wylepić dno oraz boki. Następnie w kilku miejscach nakłuj

spód widelcem.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczytą soli, stopniowo dosypywać pozostały cukier. Pokrojony rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do piany i delikatnie wymieszać. Całość ostrożnie rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp.175 około 75 minut. Na 10 minut przed końcem przykryć ciasto pergaminem, aby beza zanadto się nie zarumienia.

Może w opisie wygląda na skomplikowane, ale tak nie jest.