Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iście cud, skoroś wreszcie przyszedł, niecnoto! :D

Jagoda - witaj po długim niewidzeniu, jak miło! :hug:

Prababko, Jagodo - przepisy skrzętnie zapisałam, tylko CZY JA JE KIEDY WYKORZYSTAM... :oops:

Nie uwierzycie, jaki eksperyment rolniczy właśnie przeprowadzamy...

Dostaliśmy w prezencie dzisiaj (!) 4 wielkie wory cebuli dymki!

Sołtys zaprzągł czerwonego rumaka, wypłużkował kawałek pola i pojechał wrzucić te dymki jak nasiona w rowki, bez ładu i składu, a potem je przysypać.

Ciekawiśmy czy w ogóle cokolwiek z tego urośnie, bo termin sadzenia... hm... MOCNO przeciągnięty, powiedzmy.

Dlatego bez wielkiego przejęcia wrzucił te cebulki w rowki (posiał w sumie) i zobaczymy, czy będa rosły, czy też staną się tylko nawozem organicznym. :lol2:

Cebula to roślina, która w porze długiego dnia (czyli teraz) powinna być całkiem wyrośnięta i wykształcać porządne duże cebule.

Ot, zagadka, co zrobi teraz dymka...

A ja mam do Was prośbę.

Planujemy sprzedawać zioła pod własną marką, lokalną, wiejską.

Jakie elementy zawarlibyście na etykiecie, jak powinna wyglądać?

Nazwy marki nie chcę na razie zdradzać z wiadomych względów ;), powiedzmy, że to będą ZIOŁA (nazwa w końcu b. adekwatna).

Napiszemy oczywiście jakie to zioła, że mają certyfikat eko, umieścimy znaczek produktu eko:

certyfikat.JPG

Ale co jeszcze, jaki układ etykiety, jakie symbole graficzne?

Jaka czcionka...?

Głowę mam już kwadratową, pomocy!

:rotfl:

przed chwilunią wymyślałam swoje logo

ten znaczek eko mi się z unią kojarzy... jak dla mnie nie za dobrze... wiem, że musi być

Po mojemu logo musi być proste i czytelne, zioła są mało graficzne, nie wiem... marchewka, pietruszka i cebula??? to warzywa niby ale jakoś się kojarzą... nie dasz lubczyka i bazylii bo to większości ludzi niewiele mówi...

a może sam liść pietruchy???

Mirek,możesz Sobie pochodzić po kałuży,innej już może nie będzie:)U mnie leje,pozalewa pewnie dolinki.

Ja DPSiu nie plastyczna,ale ogonek bym przesunęła w Twój "punkt graniczny".bo w listku "widzę" prawie Poskę:)

Napisz eco zioła:)Do mnie to przemawia:)Popatrzyłam co mam w domu,na opakowaniach są fotki :)Ale ja muszę mieć wyraźnie napisane wołami ,co biorę do ręki:)

Rozumiem, że ten znak certyfikatu eko jest stały i narzucony , czy tak? Jesli tak, to kolejny "obrazek" na etykiecie moim zdaniem może wprowadzić chaos. Osobiście wybrałabym opcję pisaną z nazwą firmy i produktu. Ale ja nie mam artystycznej duszy, zaznaczam.

U mnie też polało, fajnie!!!!

Dymka zapewne cieszy się z takiego wsparcia, zobaczymy, czy da z siebie wszystko. :lol2:

Tiaaa... Etykietka...

No to co mam napisać?

U góry nazwę marki, niżej np. HYZOP EKOLOGICZNY i to wsio?

No oczywiście poza wymaganymi przepisami formułami, adresem producenta, numerem certyfikatu...

A ja bym zrobiła prostą jednokolorową etykietę z czcionką taką, jakby ręką pisane, ale nie za ozdobną.

Nazwę ziela dałabym pogrubioną i dużymi literami a resztę już drobniej i małymi, ale to trzeba zobaczyć w całości, bo może wersja tylko pogrubiona nazwa ziółka i tylko z pierwszą literką wielką.

A torebkę zrobiłabym w ekologicznym kolorze beżyko-szarawym (jak tam Ci bardziej pasuje) z nadrukiem zdjęć różnych ziółek (w empiku czasem widuję takie okładki na zeszytach i notesach).

Po drugiej stronie torebki dałabym ten znaczek eko. Albo w dolnym rogu torebki, żeby nie zakłócał wizytówki ziela.

Pamiętaj tylko, żeby dobrze szło napis albo podpis nie może być skierowany w dół. Zawsze zawijasik w górę.