DPS 21.08.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Relka - a czego zazdraszczasz...? Dłubania? Wydłubałam 30 kg, reszta jutro. Musiałam jeszcze zakwaterować gości i dać im obiad, nie zdążyłam... Potem ogarnąć kuchnię po dłubaniu i obiedzie. No i jak zwykle się zmęczyłam. Machnęłam ręką nawet na podlewanie pojemnikowych, jutro podleję, pierniczę. W ramach rozrywki jako przerwa przy dłubaniu pozostałych 20 kg pomidorów. Pulpa na ketchup domowy już się dziś gotowała, reszta jutro się będzie gotowała w słoiki na zimowe pyszne zupy pomidorowe. A pomidorki na siatkach będą sobie schły. Tylko nie wiem, czy nie za mało oleju do nich kupiłam, dwa duże mogą nie wystarczyć. No nic, najwyżej się dokupi. Ziół jutro namieszam, przypraw, będzie dobra zalewa do pomidorków! No i naszło mnie i kazałam Sołtysowi papryki kupić. O ja głoopia, teraz oprócz własnych pomidorów mam do obrobienia 20 kg kupionej papryki! To trwa, ale chyba zrobię pieczoną, jest pyszna. Przepisu nie dam, proszę nie pytać. Jakieś tajemnice kulinarne muszę mieć! Chociażem kuchenna niedojda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 21.08.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 :p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 21.08.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Niedojda... a kto te wszystkie rzeczy przetwarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 22.08.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 DEPSiu a powiedz mi, bo to chyba nie będzie zdradą wielkiej tajemnicy, co robisz jak już zalejesz ususzone pomidory olejem? Gotujesz te słoiki, pieczesz czy co innego żeby się nie psuły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 22.08.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Tyle to wiem... NIC nie robi, nie psują się a zamiast małych języczków miały być takie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.08.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 wklejam z prośbą o kliknięcie - Moni się to zdecydowanie należy Jeśli ktoś tu zagląda i ma konto na Facebooku, to proszę nieśmiało o głosiki na mój ogród w konkursie zgłosiłam się 8 tygodni za późno,wię szanse żadne na nagrodę, ale może chociaż na jakiś florowit www.mojpieknyogrod.pl/ogrod/ogrod-ozdobny/marzenie-o-angielskim-ogrodzie?contestGuid=53809 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.08.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 He he, a właśnie, że krótko gotuję... Zdrzaźniłam się, Babcuia też i zamówiłam w necie taki zwykły mały przecierak ręczny. Inaczej obie się zajedziemy, przecierając dziesiątki kilogramów pomidorów ręcznie przez sita! Tak schnie moje 50 kg pomidorów na siatkach nad kuchnią: Jeszcze tylko 20 kg papryki i będzie można zacząć dynie przerabiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.08.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 O rany Julek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.08.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 to chyba dla całego pułku ręcznie przez sitka i stawy Wam wytrzymują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 22.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 DPS-iu,powiem jak Mirek:rany Julek:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 22.08.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 o rany Julek Depsiu - a jaką Ty masz odmianę do suszenia ? Ja suszyłam w zeszłym roku na kozie - połowa mi się na czarno ususzyła. Chrzanię - więcej nie suszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 23.08.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Na czarno to może upiokła:rolleyes: Pieczoną to Depsia paprykę kce robić... ale przepisa nie da:P a mówiłaś, że nie trzeba pasteryzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.08.2014 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Ja to mam dobre jpomidory do suszenia eszcze od Housa w prezencie, nasionka mi kiedyś podarował. Ale nazwy odmianowej nie znam, są w typie pomidorów Lima, podłużne, bardzo mięsiste, z malutką ilością tej galaretki z nasionami. Jak suszymy nad kuchnią to palimy bardzo ostrożnie, żeby właśnie nie wyszły na czarno. Trzeba manewrować siatkami, przekładać kolejność często, na bieżąco ściągać każdy podeschnięty pomidorek. Jest tego... sporo no ale co robić, skoro obrodziły... Przecie nie wyrzucę! A w tym roku pojadamy zeszłoroczne, wyszły naprawdę pysznie, więc... apetyt nam rośnie. Bardzo często robię taką sałatkę, że wrzucam do miseczki rukolę z portulaką (wysiewam na bieżąco), na to zwykły niekwaśny twarożek pokrojony w kostkę i posolony, na to świeże pomidory w kostkę i wierzchem parę suszonych. Skrapiam (niezbyt skąpo) tą zalewą olejową od suszonych. Przepyszne to jest, a proste jak... Tylko, że powiem nieskromnie: nie równać się sklepowym suszonym z naszymi! Co z tego, że w sklepie można nabyć tanio pomidory suszone w zalewie, skoro kwaśne jakieś i niepodobne w smaku do prawdziwych suszonych...? Zosiu - nie rezygnuj, po prostu ostrożnie palić, po jednym malutkim patyczku, uda się! Wusia - no żeby nie te stawy to my z Babcią by dla całej wsi przetarły, a tak... tylko dla siebie starcza! Arctisia - no bo zasadniczo nie trzeba, olejowa zalewa nie powinna psuć się, bo kto widział, żeby olej spleśniał na ten przykład. Ale... jakoś pewniej się czuję, jak krótko zagotuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 23.08.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Depesia , czy taki ? http://allegro.pl/maszynka-wyciskania-soku-wyciskarka-sokow-zeliwna-i4468334157.html bo ta jest genialna ...z jednej strony leci pulpa a z drugiej wiór z pestkami i skórką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.08.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Na wyciskarkę do soków nie wpadłam, wpisałam przecierak do warzyw i zamówiłam taki. Mam nadzieję, że zda egzamin, bo przed nami jeszcze duuuużo pracy, pomidory wciąż rosną i dojrzewają. Sama nie wiem, czy się tym cieszyć, czy powoli zacząć się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.08.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Anetko, absolutnie nie gotuj ... podgrzej same dekle w piekarniku, dokładnie zamknij słoje i wynieś w chłodne miejsce. ps - do oliwy dodaję suszone w całości liście bazylii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.08.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ja to mam dobre jpomidory do suszenia eszcze od Housa w prezencie, nasionka mi kiedyś podarował. Ale nazwy odmianowej nie znam .... Amisze moim zdaniem mają jedną wadę, pierwsze łapią zarazę, no chyba, że się je uprawia tam gdzie się deszczu naprosić nie mogą Największa zaleta .... SMAK suszyć to ja jeszcze w życiu pomidorów nie suszyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2014 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 No amisze, amisze... U nas wiecznie sucho, więc dajemy radę z tą zarazą, ostatnio coraz rzadziej nas dotyka. Jamlesik, a po co Ci suszyć, starczy do nas na gotowe zajechać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Na bloga zapraszam, na pisanie mnie wzięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 24.08.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Idę o ile interneta mnie na takie fanaberie pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.