Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas niby jeszcze ciepło, ale boso już nie chodzę... :(

Ziemia już zimna, zwłaszcza rano.

I mgły jesienne, piękne, już się snują porannie.

I coraz ciszej się robi.

BARDZO lubię jesień! :D

...

Ty mnie lepiej powiedz czy wiadomo Ci coś na temat męskiej papryki i żeńskiej papryki w kuchni ? bo mnie się o uszy coś obiło alem jako staruszka nie zapisała i zapomniała :( czy to robi różnicę w garze ?

:)

rozumiem, że chodzi Tobie o słodką paprykę (pękata, wielkości jabłka, zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona - zależnie od stopnia dojrzałości - Bell Pepper)

- odmiana "żeńska" bardziej nadaje się do sałatek gdyż jest nieco słodsza (rozpoznać ją można po czterech sekcjach)

- odmiana "męska" natomiast nadaje się bardziej do pieczenia gdyż jest bardziej "wyrazista" w smaku (trzy sekcyjny)

Płciowość papryki :) jest jednakże kwestią umowną (przydatną jedynie w kulinariach w celu stosowania odmian trzy lub cztero sekcyjnych), papryka bowiem jest hermafrodytą :)

pozdrowionka cieplutkie :)

Ty mnie wyraźniej pisz :D ....cztery doopy ma kobieca a trzi męska? ale to się dotyczy też naszej rodzimej z bazarka ? czy tej którą raczył Pan nazwać Bell Pepper ? czyli jakaś ichnia wasza? :p;)

no dobra :D.....zapytałam u ciotki W i wychodzi na to , że taka sama i się natchnęłam i idę na śniadanie :pdscn2600.jpg

widzisz nawet przyroda potwierdza , że kobiety górą :lol2:nad męskim szorstkim światem:rolleyes:...ale dziękuję Ci Pawełku za pomocną dłoń , teraz wiem ,że na bazarku musze w d...zaglądać papryce

Edytowane przez relek

no za mało się cieszycie :mad:miałam wrażenie ,że przemilczycie :mad:

jeżdżę na mecze siatkówki ....widziałam Niemców , Grozera ...wzdychałam do Giby ...mierzyłam wzrost Musorskiemu ;) ale najpiękniejsza w tym wszystkim jest atmosfera na trybunach, kiedy kadra wygrywa :pjak ja im wszystkim zazdrościłam, że mogli śpiewać Mazurka, że mieli te ciary :rolleyes: