Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Ano dużo racji w tym co mówią Dochtór i Depsia jest, bez wątpienia. Ja lubię święta, nawet mi za bardzo nie przeszkadza ta kołomyja od listopada - u mnie w domu święta zaczynają się od 6-go czyli powolne strojenie domu i nie zwracam uwagi na przedświąteczny szał ciał na zewnątrz. Powolne, bo najczęściej dopiero na tydzień przed mam ozdoby w mieszkaniu i zaczynam się psychiczne nastawiać. A tych wieczornych posiedzeń przy kominku to bym nie oddała za żadne skarby, uwielbiam (bez względu na święta czy bez świąt) no i blask lampek choinkowych - to jedyne światło w swoim rodzaju, kochane i czułe i ja to uwielbiam i nie odmówię sobie. A im więcej kolorów tym lepiej, takie jednokolorowe stroiki to dobre są w biurach, urzędach czy sklepach. U mnie w domu ma być kolorowo!!!!

Kasa dla różnych producentów jest ważna, niech tam sobie pierdolca dostają, ja się przed tym spokojnie obronię, nie ma strachu!

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie, cieszę się, że nie jestem jedyna.

Dochtór - :lol:

A przedświąteczny "szał" - pewnie różnie to każdy z nas odbiera.

Ja uwielbiam, mam wrażenie, jakby wydłużało mi to świeta, cudownym urokliwym czasem są same przygotowania, kiedy włączam na cały regulator pastorałki, piosenki świąteczne, kolędy i w takt sobie przystrajam, robimy z Babcią ciasta i inne smaczności, sprzątam czy robię cokolwiek innego.

Ale przedświąteczny czas to już nie jest "mus", żeby koniecznie celebrować, tutaj panuje pełna dowolność.

Pamiętajmy tylko, że to jest święto religijne, jego najgłębsza istota i sens to celebracja narodzin Pana.

Hipokryzją jest głosić ateizm i równocześnie brać się za obchodzenie Bożego Narodzenia...

...

...

Hipokryzją jest głosić ateizm i równocześnie brać się za obchodzenie Bożego Narodzenia...

Pozwolę sobie być odmiennego zdania :) ... to nie tylko święto religijnę (to prawda, że wywodzi się z obrządków religijnych) ... dziś jęst to święto obchodzone nie tylko przez katolików ... (pomijając obchodzenie również przez ortodoksyjnych katolików, tradycyjnych obrządków "pogańskich")

....i golonka na Wigilię :)

jadasz golonkę w tym dniu ? ... zresztą to indywidualne wybory i nic komu do tego ... może nawet smakować lepiej niż nieumiejętnie przygotowany karp (śmierdzący mułem) przez napierdolonego Pana Domu, obchodzącego "Willię" z samego rana

... może troche więcej tolerancji ? ... może pozwólmy, by każdy obchodził te i wszystkie inne święta tak jak lubi ? ... a nie by "moje" były "najmojsze"

... czego wszystkim w nadchodzące święta serdecznie życzę

Ewa , a jak noworodkowi każą doktory odstawić mleko matki , bo mu laktoza szkodzi, to on się już urodził bez tego enzyma ?

mam wrażenie, że trafiłaś, bo przecież daje się dziecku Nutramigen, który jest hydrolizatem białka. Czyli już jest przetrawiony :)

Ależ ja toleruję, a nawet się cieszę!

Ostatnio zaczęłam przemyśliwać, czy by nie obchodzić Thanksgiving... :p :lol:

giving nie giving

Guy Favkes day mogę przytulić. Takich fajerwerków w życiu nie widziałam. I najpiękniejsze- lecący tuż nad nimi samolot :)

Cheffie, czy ja już mówiłam, że Cię kocham???? No to mówię!!!!!!

Niech każdy robi jak chce swoje wymarzone święta, nawet gdyby miała to być golonka w piwie,, ważny jest nastrój i to, czy chcemy je obchodzić czy to po prostu kolejne wolne dni w roku, jakich dziesiątki w kalendarzu polskim!!!!

Takiego dziękczynnego indyka chętnie bym kiedyś spróbowała, musze poczytać, jakie wariacje robią w amerykańskich domach z tym indykiem, bo pewnie co rodzina, to inny przepis!!!

golonkę zapamiętałam z "Misia" :)

przechodziła wczoraj koło karpia po 7 zł za kg i nabrałam smaka już , ale on był żywy , akurat starsza pani pytała- a czy pan mi go zabije ? ......no i przeszło mi

święta to ja zrobię :rolleyes:...jak zwykle , bo ja matka polka :) już gęś mrożę i ciasto na pierniki kiszę ( ale akurat tych świąt nie lubię - tak już mam ) choć uwielbiam choinkę , światełka i te wszystkie bzdetki czerwone i prezenty dla dzieci :).... i sobie pomyślałam , że w tym roku zacznę już 6 grudnia od Mikołajów , skarpet , choinek z drewna i czegoś tam , serwetek , stroika adwentowego wcześniej ....a choinka zielona w Wigilię

Edytowane przez relek

... może troche więcej tolerancji ? ... może pozwólmy, by każdy obchodził te i wszystkie inne święta tak jak lubi ? ... a nie by "moje" były "najmojsze"

... czego wszystkim w nadchodzące święta serdecznie życzę

Cheffie, czy ja już mówiłam, że Cię kocham???? No to mówię!!!!!!

!

Też Was kocham!!!:bye:

A ja coś Wam podsunę.

ABSOLUTNIE nie namawiam i nikogo nie nawracam, ale kto po prostu ciekaw wiedzy, to TUTAJ ciekawy artykuł wyjaśniający, co to jest adwent i jaka jest jego symbolika, dlaczego księża czasem noszą różowe szaty i co to są roraty. :)