Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Z Tatą jakoś nam zeszło w rozmowie na łowiectwo w Polsce.

Ogromnie zmartwiony prawie całkowitym zanikiem etyki wśród młodych majętnych ludzi, napływających do kół łowieckich.

Bezceremonialni, z łokciami, bez zasad, bez szacunku dla lasu i dla życia zwierząt.

Martwi go to bardzo. :confused:

Proszę przekazać pozdrowienia serdeczne, ... całkowicie się zgadzam ... niestety :(

... a Tobie Anetko ... cóż ... sama wiesz najlepiej

ps - poluję już bardzo rzadko (nigdy dla trofeum a tylko dla mięsa) ...

Mam wrażenie, że łowiectwo po prostu nie oparło się powszechnemu pędowi do kasy. Przyjmowani są wszyscy, bez względu na cokolwiek, byle kasę mieli lub umieli coś załatwić. A że przy okazji są psychopatami i debilami to już nikogo nie obchodzi. Czytając, słuchając doniesień o poczynaniach tzw. "myśliwych" nóż mi się w kieszeni otwiera i mam ochotę zrobić z nimi dokłądnie to, co oni robię zwierzętom - strzelać!!! Nie zrobię tego, wiadomo, zatłukłabym mendę a sądziliby jak za człowieka ale trudno nie zaciskać pięści!!!!!

Relcia, żadne Elninie nam nie dadzą rady:D

Świat zwariował,przestanę wlączać tv;tam na tacy widać jak już mało kto szanuje drugiego:(

DPSiu,dzięki za oferowaną pomoc:)Skorzystam,tylko mój telefon przekłamuje strasznie kolory:(Powiedz mi,czy krochmalic teraz i niech doczeka gotowa (może się uszkodzić) czy zostawić niekrochmalone tylko z balonikiem w środku?

Na razie, Prababko, zostawiłabym a przed wysyłką uzgodniła z beneficjentem, jak woli.

Jak wybierze, tak niechaj ma. ;)

Najgorsze jest to, że uogólnia się, bo ci "nowi" są niestety bardziej charakterystyczni i widoczni.

I potem serce boli, kiedy się czyta dyskusje w prasie i internecie o myśliwych, a wiem, że prawdziwi myśliwi to nie są, tylko psują im dobre imię.

Mamy piękny śnieg!

I dalej pada!

Poodśnieżałam sobie i może jeszcze pójdę! :D :D :D

a wiecie :D u mnie łopata do śniega na początku grudnia ze strycha zdjęta , stoi na ganku ....i stoi :lol2: ani razu do ręki nie wzięta :lol2:

Brazunia :yes: tego się trzymam ....żadna Nina mnie nie złamie :D ( właśnie spotkałam taki tajfun o tym imieniu w alejce cmentarnej )

85 letnia ciotka zaraziła mnie serialem " Wspaniałe stulecie " :D mam nadzieję ,że nie umrę na to :lol2:.......ale temat państwa osmańskiego mnie pociągnął historycznie i myszkuję :) se tu , se tam .........na razie odkryłam , że polska krew w kobiecie to może być gorzej niż jadowita :D:lol2:

Mamy piękny śnieg!

I dalej pada!

Poodśnieżałam sobie i może jeszcze pójdę! :D :D :D

I to jest porządek w świecie.

A na naszym biegunie zimna,

wyszłam na taras, żeby przesadzić kwiatki doniczkowe,

potem ten taras zamiotłam (będąc jedynie w bluzie polarowej),

tak się rozpędziłam, że ulicę wzdłuż krawężnika też machnęłam z resztek liści i piasku.

No i co to jest?

Depsia, Ty chcesz przez dwa tygodnie pomidorówkę jeść????? Ja tam moge gotować, co mi, to najszybsza zupa świata :D

Następna nadgorliwa ... Tola, możesz się zgrać z Depsią i też przyjechac, mój taras czeka a i przed bramą znajdzie się dużo do ogarnięcia :yes:

Brazunia, tyo Cię będzie więcej kosztowało niż pomidorówka, kochana... :cool:

A "Wspaniałe stulecie wciągnęło i mnie jakiś czas temu, też po necie myszkowałam za wiadomościami z historii.

Fascynująca odmienność obyczajów, ale za to jakie równe traktowanie ludów podbitych!

Najważniejszy i najpotężniejszy wezyr to dawny niewolnik porwany za młodu, najukochańsza (wbrew wszystkim na dworze) żona to branka z jasyru.

A kupcy żydowscy i chrześcijańscy żyli jak u Pana Boga za piecem.

Razem z tym - zapisany w prawie obowiązek zabicia swoich braci po dojściu do władzy, aby nie było walki o to.

Naprawdę fascynujące. :yes:

Depesiu :Dnie dopowiedziałaś ,że ta żona , branka z jasyru, to Roksolana inaczej Anastazja lub Aleksandra Lisowska - była ona córką ukraińskiego popa z Rohatyna, leżącego na Rusi Czerwonej (ówcześnie terytorium Księstwa Polskiego, współcześnie Ukrainy ).....bóstwo Lechistanu swoimi intrygami doprowadziło do upadku Sulejmana Wspaniałego :D tak w skrócie

Powalający sen nad ranem miałam ....chyba el nina szalała .....od dziś nie śpię by nie śnić :mad:

No chyba żartować raczysz, Pawełku!

Nie wmówisz mi tego - jedynie wtedy, jak przyjedziesz i zrobisz takie, że o dokładkę będę wołać! :p

Roksolana to wredna baba była, intrygami doprowadziła do śmierci i upadku wiele osób, a Sulejman, cóż... zakochany dureń...

No ale w Turcji znają ją jako Hurrem, jedyną, której trumna stoi obok sułtańskiej, cała reszta bab duuużo dalej.

Dołek jeszcze mnie męczy, idę...