Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I był dobry, słoneczny, piękny!

Niesamowite dokumenty miałam dziś do skopiowania.

Odpisy aktów urodzeń, zgonów, ślubów...

Wszystkie wystawione przez archiwum w Berlinie w październiku 1941 roku.

Nie wiem, po co mojej Babci te wszystkie dokumenty były wtedy potrzebne, dlaczego je załatwiała.

Tak czy siak, jest nas sporo w rodzinie, każdy chce mieć ślad swojej przeszłości, więc trzeba było dokumenty skopiować.

Niesamowite...

Pieczęcie z gapą hitlerowską, ze swastyką, odbite wyraźnie i starannie, jakby wczoraj.

I to wszystko w moich rękach...

Tak......jak się odkrywa kawałek własnej historii to fascynujące jest :yes:

jakich terenów to dotyczy ? 41 to wojna a papiery z Berlina ......może musiała coś szkopom udowodnić ......

człowiek jak miał ich wszystkich na wyciągnięcie ręki , to miał mnóstwo ważniejszych spraw na głowie ...a dziś jak już nie ma wielu , to nagle ta wiedza staje się ważna i tylko pozostaje żal do siebie - no czemu ja nie spytałam .......

np ja :rolleyes: postawiłam dom we wsi do której uciekła moja babci z synem, jak wkraczali do miasta wojska wroga .....a ojciec mi opowiadał jak niemiecki samolot gonił za nim dookoła sterty słomy ....dziś nie dojdzie w którym domu się skrywali, a gdybym zapytała wtedy :(......

A ja właśnie kilka dni temu stwierdziłąm, że powinnam zapytac Tatę o powód przyjazdu z Kujaw do Kołobrzegu po wojnie. Tata przyjechał z rodzicami jakieś pół roku po wyzwoleniu miasta. Co jakiś czas takie mnie dziwne myśli nachodzą, że mogę z czymś nie zdążyć ....

Brazunia :rolleyes: moja Babcia przyjechała z Kujaw pod Warszawę :) ale ja to wiem ,że za dziadkiem , który był stąd .......ale Kujawy są w moim sercu głęboko ...tacy pogodni ludzie tam mieszkają ( oprócz Bydgoszczy ;) tam ludzie jacyś zniemczeni , nawet niemieckie słówka niektórzy w rozmowie wtrącają , mówię o tych starszych, Choć nie jestem pewna czy Bydzia do Kujaw należy ....) i tyla dobrego żarełka :p i olej Kujawski i Śnieżka :D bardzo lubię Włocławek, Bydgoszcz też jest piękna ze swoją Wyspą Młyńską ... na Kujawach jest tyle do oglądania, zwiedzania ...przyroda nieożywiona i przepiękne krajobrazy i jeziora i dużo lasów .....ostatnio sobie maszerowałam po ziemi kujawskiej za pomocą street view:) duuuże przeżycie Edytowane przez relek

relek, z Bydgoszy i Torunia stanowczo wolę Torun ;)

Pomijam oczywiście ojca generała...

Ostatnio odwiedził mnie pacjent z Włocławka, który nie chciał jechać na badanie do Bydgoszczy (a jest tam dobry ośrodek) - wolał do Łodzi. Dziwy :rolleyes:

U nas większość rzeczy mamy spisaną, na szczęście.

Czasem właśnie tylko takie - niby drobne - pytania powstają. Co musiała udowodnić, dlaczego zbierała dokumenty...?

W tym czasie mieszkała w Wejherowie, była wdową z piątką dzieci, do czego był jej np. akt ślubu jej rodziców...?

Nie wiemy.

Tak czy siak, mamy wciąż te dokumenty, niesamowite.

KONIECZNIE pytajcie i zapisujcie, jak najszybciej.

Bo potem nie będzie kogo zapytać.

Mój mąż ma takie hobby. Już spisał i zeskanował wszystko, co się dało :) Po czym się okazało, że fotografia pani, bardzo ładnej i foto piekne, która wisi u nas na klatce schodowej, to nie jest żadna ciotka ale koleżanka babci. Szkoda, taka piękność i nie w rodzinie!!

Piękności (moja ciocia, była niewiarygodnie piękna) nie mam w wersji elektronicznej, tylko czarno-białej w staroświeckim albumie, ale mam np. takie fajne:

Emilia Marianna von Pobłocka.jpg

To moja praprababcia ze swoimi dziećmi.

Emilia Marianna von Pobłocka.jpg

Arctisiu - a dlaczegóż miałabym się gniewać?!

Wręcz przeciwnie, bardzo przyjemnie! :D

No i właśnie, takie to ważne rzeczy teraz głowę mi zaprzątają. ;)

To jeszcze się Wam pochwalę: mam też adamaszkową serwetę z monogramem jednej z dziewczynek ze zdjęcia powyżej.

Dziewczynka była moją prababcią, miała inicjały AP.

Napatrzeć się nie mogę na ten monogram, jakże on jest precyzyjnie wyściubiony!

103_1679a.jpg

dodam tylko , że kiedyś takich robótek panny uczyła matka , potem szkoła ( sama pamiętam jak w szkole , haftowałyśmy krzyżykiem :rolleyes: szyłyśmy proste bluzki , fartuchy ....) a teraz co druga panna nie umie igły w ręku utrzymać, guzika mężowi przyszyć , spodni załatać ...już nie mówię o skróceniu ......a uczyli też cerowania skarpet , na szczęście przyszła do nas chińska tanizna i mamy odpuszczone :rotfl:

potem będę smutać

Edytowane przez relek

Ładny ten haft ale najbardziej mnie przeraża, że one, te panny, musiały ich wykonać kilkadziesiąt. Bo to i serwety i chusteczki i często bielizna miały monogramy. Taki posag przygotować to ciężka praca ;)

relek, nie wiem, czy matki uczyły. Prędzej bony. Przypuszczam, ze matki po wyhaftowaniu paru tuzinów serwet i podobnych i szczęśliwym zamążpójściu w większości nie mogły patrzeć na igłę :DPrzynajmniej z moją ciotką tak było. Mówiła, że na pensji dość się nahaftowała i - choć jej hafty były cudne- nie wzięła igły do ręki w całym dorosłym życiu. Stwierdziła, że ma słabe oczy :lol2: