Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie śnieg, JEDEN grzmot, deszcz, słońce, wiatr i co jeszcze wymyślicie. Nad pracą padał snieg a nad domem było słońce. Zwariować.

Chefie, mam kaczkę. Znajomy wyjmie z niej kości a ja chcę nadziać. Czymś dobrym. Czym się nadziewa kaczkę? Nie na słodko... ?

Prąd nam popsuło i dziurę w dachu zrobiło koło komina, Sołtys dzisiaj w tym wietrze naprawiał.

Prądu nie było prawie 24 h, dziadek nam się popsuł, bo nie miał koncentratora tlenu, dopiero strażacy dowieźli agregat i jakoś dziadka próbujemy dotlenić teraz.

Przepraszam, lecę, mamy naprawdę urwanie głowy, choć wszyscyśmy zdrowi i cali poza dziadkiem.

Ale że co - butlę z tlenem???

Rozpatrywaliśmy, to nie jest dobre rozwiązanie do domu.

Po prostu trza się sprężyć i jak najszybciej kupić agregat, wtedy problem będzie załatwiony.

U nas dzisiaj dla odmiany śliczna zima, wiosenna dekoracja krzyża we wsi występuje w takim entourage:

103_1973.jpg

Dzisiaj rano z okna taki mamy widok. :lol2:

Przez to wszystko musiałam dokończyć odświeżanie sypialni, bo już ściany o farbę wołały i wczoraj miałam tylko jeden kawałek pomalować, ale... jakoś całość sypialni się na biało znowu odświeżyła.

Kolor się nie zmienił, ale jak świeżo teraz! :D

Przez noc już było spokojnie, więc i my spokojni, że dziadek natleniony.

Mamy teraz 3 dni na pieczenie i takie tam...

Damy radę! ;)

Dziękuję Wam za wsparcie! :hug: :hug: :hug:

jestem (niestety) też na etapie wynajmowania separatora tlenu dla ojca. Dziś mam odebrać. Rozważałam butlę z tlenem. Zrezygnowałam bo: -u rodziców nie brakuje prądu, -ojciec potrzebuje na kilka godzin na razie, - póki co mu wystarczy, -butlę jest trudniej "zdobyć". Wzięłam z wypożyczalni separator , jak mu się spodoba, to kupimy.

Ale gdyby miał ciężką niewydolność, to bym chyba poszła w butlę, bo - na pewno jest to tlen (a przy separatorze czasem, te starsze już nie są wydajne), można dać większy przepływ. Zależność od prądu u nas nie ma takiego znaczenia.

Ewciu z doświadczenia niestety smutnego wiem że przy ciężkiej niewydolności butla się nie sprawdza no chyba że masz super blisko i łatwą możliwość wymiany bo kończy się niesamowicie szybko:( w koncentratorze też możesz zwiększać przepływ żeby podawać szybciej i więcej tlenu tylko pomieszczenie częściej wietrzyć trzeba, ale poza tym to super urządzenie bo nawet 24 na dobę można podawać tlen jak taka potrzeba i nie braknie co najważniejsze

No właśnie - Wusia podała jedną z [podstawowych przyczyn, dlaczego w domach nie stosuje się butli.

Maja ograniczoną pojemność, ze dwie godziny może by był tlen, a potem niestety.

Koncentrator tlenu sprawdzi się znacznie lepiej.

A w ogólności - raczej warto unikać podawania zbyt dużych dawek tlenu, dziadkowi zalecano po 15 h/dobę, ale po tym straszliwie cierpiała głowa.

Tracił orientację, był śnięty, prawie bez kontaktu.

Tlen bywa też trucizną, niestety.

Teraz to po prostu obserwujemy dziadka, jak oddycha, jaki ma kolor ust i paznokci i w zależności od tego dawkujemy mu tlen.

Szlag, znowu wieje jak cholera i śniegiem wali.

Tfu.