EZS 02.04.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ale to bardzo proste= pulsksymetr kosztuje koło stówy. I nie musisz obserwować, po prostu wiesz, że trzeba podać tlen. Oczywiście u osoby przewlekle niedotlenionej i zaadaptowanej nie uzyskamy (i nie potrzebujemy) saturacji 98% ale znając parametry pozwalające na jakie takie funkcjonowanie można do nich wyrównywać. Faktycznie, jeżeli trzeba tlen dawać ciągle, to butla może być za mało. Chyba żeby zapas "na wszelki wypadek" . Widziałam w necie tlen w spraju. Na 70 wdechów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.04.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ano burczy, ale to już taka jego uroda... Trzeba zazwyczaj trochę się przeorganizować, bo chory raczej powinien mieć osobną sypialnię, trudno się śpi przy odgłosach pracującej maszyny. U nas jednak babcia uparła się, że jest dziadkowi potrzebna w dzień i w nocy i twardo kładzie się spać w jednej sypialni, "żeby pomóc, jakby czegoś chciał". Skutkuje to jej paskudnym przemęczeniem i permanentnym niedospaniem oraz naszym ciągłym waleniem głową w mur "ale mama powinna spać osobno!!!". Machnęliśmy w końcu ręką, bo to walka z wiatrakami. Ale stanowczo i głośno odmówiłam w związku z tym wysłuchiwania jakichkolwiek skarg na niewyspanie i przemęczenie, bo to na własne życzenie jest. Mamy już pyszny sernik, baby wielkanocne i mazurek! A Sołtys pojechał do kościoła, coby ksiądz mu nogi obmył. Tak sobie pomyślałam - lepiej by każdy ksiądz zrobił, jakby ten jeden raz w roku obmył nogi i zaprosił do ołtarza tych najbiedniejszych, tych oberwańców, z ławeczki pod sklepem, najbiedniejszych i najbardziej menelowatych. Bo mnie się zdaje, że taką ideę chciał Chrystus przekazać, kiedy nogi biednym mył... To nie znaczy, że potępiam księży za to, że jest dzisiaj jak jest, że zaprasza się tych, których uważa się za godnych takiego zaszczytu. To też dobrze, to jakiś sposób docenienia. Ale tak mi się zdaje, że może można jeszcze lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 02.04.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Też duje zdrowo, co chwila albo deszcz, albo grad albo śnieg naprzemiennie ze słońcem! Koszmar absolutny więc rozpalamy w kominku i jeśli już trzeba gdzieś ruszyć tyłki to 5 razy się zastanawiamy czy aby na pewno trzeba!!! Trzmajcie się Depsiu, oby więcej szkód nie było!!! I sił Dziadkowi życzę!!!! Na temat uporu osób starszych to chyba wszyscy coś wiemy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.04.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Do tego można zamontować ładnych kilka metrów wężyka. Nie ma opcji żeby maszynerię postawić gdzie za drzwiami... w korytarzu, łazience. Kółka ma, na kopach można przepchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Można, też mi facet mówił, że do 10 m nawet. Wtedy buczy sobie w łazience. Tylko wężyk 10m musi mieć skraplacz podobno. Nie za wcześnie na sernik? Nie zepsuje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.04.2015 04:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 O, dzięki za podpowiedź, muszę się rozejrzeć za takim wężykiem! No pewnie, że się nie zepsuje! U nas w ganku zimno, często zimniej niż na dworze, a wszystkie tego typu "zapasy" tam trzymamy. Dobrych kilka dni może spokojnie stać. Synek dzisiaj przyjeżdża ze stolycy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Owszem, skraplacz być powinien. Ot, szumnie się nazywa... plastykowy słoik;) Wieczorkiem sfocę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 03.04.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 na parapecie rzeżucha a za oknem śnieg:0 Szykuję mięcho i myślę sobie-kto z nas ma w domu nagle 2 żoładki? Myślę sobie tez ,że Chef to ma dobrze jak musi robić żarcie-lubi to i Jemu zawsze wszystko sie "samo" uda:),Ja zawsze o czymś zapomne i w ostatniej chwili jakoś to musze "ratować" Pamiętacie,że kiedyś w naszych domach Triduum było ciche,bez radia nawet?A ja lubię słuchac Requiem Mozarta.Wszyscy u mnie lubimy:) Mój Ojciec tak pielęgnował tradyję i religijnośc świąt,a sam nam dość młodo odszedł w Wielką Sobotę-dawno,już 40lat.Ale pozmieniał nam te tradycje. Świętujmy,jak lubimy! Dpsiu-spokojnych ,zdrowych wesołych Siwąt!Dla Ciebie,Rodziny i odwiedzających Twój wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.04.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Osiem metrów szlaucha i skraplacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 03.04.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) jakby co , to ja te święta odwołałam już dawno temu ......sernik mam czekoladowy która tyle przygotowała wedle tradycji ? „Na samym środku był baranek wyobrażający Agnus Dei z chorągiewką, calutki z pistacyjami (…) Stało czterech przeogromnych dzików, to jest tyle, ile części roku. Każdy dzik miał w sobie wieprzowinę, alias szynki, kiełbasy, prosiątka. (…) Stało tandem 12 jeleni także całkowicie pieczonych ze złocistemi rogami, całe do admirowania, nadziane były rozmaitą zwierzyną. Te jelenie wyrażały 12 miesięcy. Naokoło były ciasta sążniste tyle, ile tygodni w roku to jest 52, całe cudne placki, mazury, żmudzkie pierogi a wszystko wysadzane bakaliami. Za niemi było 365 babek, to fest tyle, ile dni w roku". Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.04.2015 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Aaaa, gdzieś to ostatnio czytałam, opis stołu z ucztą dawną. Kochani - wszystkim chcę złożyć życzenia, podczytywaczom, pisaczom, zaglądaczom, wszystkim! Zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych świąt Wam życzymy razem z Sołtysem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 A i wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 05.04.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Wstałam a tu zima :sick:biało Pogodnych Świąt Radosnej wiosny !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.04.2015 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Święta fajne były, dużo słońca, tylko... Już pojechał synek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 06.04.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Depsia, pierś do przodu, poślady spięte i nie mazgaić się!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 06.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Mój też i to w tę samą stronę a moje odwołane święta ....masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.04.2015 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Relcia - poślady spięte i nie mazgaić się... W pole sobie dzisiaj pójdę, a co! Wezmę i marchew posieję, bo idzie dużo ciepła, u nas zaraz będzie wysychać ziemia, trzeba szybko posiać, żeby ziarna zdążyły wilgoci złapać i zacząć kiełkować. Na Sołtysa pole bardzo już też czeka. I plantacja na oboje. I trzeba zacząć myśleć o uruchomieniu części agro na sezon, ogarnąć tam, włączyć wodę, uładzić po zimie, ponaprawiać płoty. Roboty jest po prostu huk już teraz. A jeszcze wyjazdy, zawsze wiosną wszystkie urzędy się budzą robią spotkania-niezmiernie-ważne i inne takie, wyjazdy studyjne i temu podobne. Jak żyć, panie premierze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.04.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A skąd wiesz o tych ilościach (dużych ) ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.04.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A stąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.04.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 ło matko, w Łodzi do 19 st.. Tylko, ze ja w pracy siedzę to co mi z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts