relek 29.10.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 niekoniecznie Desia , niekoniecznie raz fortepian , raz ...butelczyna :cool:wszak nasz ojczyźniany przemysł gorzelniany zadbał, by sztuka się mieszała z brukiem park zjawiskowy , rzec można monumentalny ...a Ty tam pojechała z aparatem , czy z georadarem , bo w Waszych stronach teraz modna profesja ....poszukiwaczy skarbów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.10.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 piekny park, az mam ochoe wyskoczyc do naszego oliwskiego malenstwa albo zrobic wycieczke po trojmiejskim krajobrazowym. tylko kiedy w sobote to nie wiem jak mam ze wszystkim zdazyc, rano psie spa, potem lecimy na groby w jednym koncu wojewodztwa, potem znowu wracamy do pakowania i w niedziele rano obskoczymy 3 city cmentarnie a potem na drugi koniec wojewodztwa. ale tak trzeba, chcemy wszystkie rodzinne groby odwiedzic. choc raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 30.10.2015 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Fakt, ale może chociaż przy wizytach na cmentarzach złapiecie trochę jesiennych klimatów.Ostatni moment chyba, zaraz liście spadną i tyle je widzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.10.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Na cmentarzach to nie widoki ale ciężka walka o byt - czyli o zaparkowanie samochodu, doniesienie kwiatków na miejsce. Na spokojnie to ja chodzę wieczorem. Wtedy już bez objuczenia, pogadać sobie ze zmarłymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 z parkowaniem akurat nigdy nie mamy problemu, jakos sie uda. na najwiekszym cmentarzu w 3 city na okres 1 listopada robia dodatkowe parkingi. a tam gdzie jedziemy to male wiejskie cmentarze wiec i z parkowaniem biedy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.10.2015 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Też zawsze jedziemy wieczorem. Tylko wtedy wiem, że pojechałam właśnie po to, po co istnieje to święto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.10.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Otóż to, taki ogólnonarodowy spęd to nie dla mnie, jadę na cmentarz wtedy, gdy tego chcę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 31.10.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Dokładnie Brazuniu Byłam w zeszłym tygodniu, uporządkowałam groby, położyłam kwiatki i zapaliłam znicze a ten łykend poświęcam włóczeniu się po partyzanckich leśnych mogiłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.10.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Ja może w przyszłym tygodniu do Perły pojadę. Pójdę do Rodziców i na Cmentarz Wojenny. Partyzanckich mogił nigdzie w pobliżu nie mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.11.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Poszliśmy na nasz cmentarzyk wiejski - pięknie tam zawsze w listopadzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.11.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Braza, w Polityce Perłą nazywają Sopot. Coś się podszywasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 03.11.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 To Sopot się podszywa albo Polityka ma złe dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 03.11.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Poszliśmy na nasz cmentarzyk wiejski - pięknie tam zawsze w listopadzie! Bo na cmentarzach w listopadzie zawsze pięknie Szkoda, ze w innym czasie ludzie mniej dbają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 03.11.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) o przesadzasz kilkadziesiąt lat temu ( tj do lat 90 tych XX wieku ) ludzie nie dbali , co druga mogiła w zielsku , pokrzywach i konopiach niektórzy pojawiali się tylko na 1 listopada......ale teraz groby są zadbane i kolorowo w zimę czy w lato ......w listopadzie zaś pojawia się Magia Wszystkich Świętych te cmentarze rozświetlone tysiącami lampek Edytowane 3 Listopada 2015 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.11.2015 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 O nie wiem, jak w Polsce centralnej, ale w Świnoujściu zawsze było wszystko zadbane - zwyczaj taki był, że jeśli obok swojego grobu miało się jakieś opuszczone mogiły - zawsze się je też porządkowało, coś sadzało, świeczkę stawiało. Brazuniu - nieważne pod co podszywa się Sopot i wszystko inne. Diamentem koronnym i tak jest zawsze Świnoujście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.11.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 wszystkie przesadzacie diamentem koronnym zawsze jest to miejsce, ktore jest najbardziej ukochane:D jesli chodzi o dbanie na grobach zgodze sie i z Depsia i z Relka. bywaly miejsca gdze bylo zaniedbane i bywaly takie gdzie wszystko az lsnilo. nie wiem czemu mnie bardziej "kreca" te zaniedbane, tajemnicze. swoich dziadkow odwiedzam kilka razy do roku a przy okazji jak juz jestem to i innym dalszym z rodziny juz bez rodziny kwiaty złoze i swieczke zapale. tak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prababka 04.11.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Jak relek-lubię łunę:)Tłumy mi sie wręcz podobają:)Mam tylko kłopot z parkowaniem-miejskie cmentarze nie mają szans pomieścić aut-muszę łazić z daleka:(Tłumy są już i na wiejskich.Ale dawno temu na wiejskim przecierałam oczy-paliło się kilka światełek i stały pozostawione,nie zapalone-ktoś zapali po wygaśnięciu wypalonej.Wtedy na miejskich wszystko co sie dało ukraść,było kradzione.Zdarzało się ze wieczorem nie było nawet siwaka postawionego rano. Dziś na szczęscie już chyba nie kradną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.11.2015 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Na naszym cmentarzyku gminnym normą jest zostawianie niezapalonych wkładów zniczowych na później, kto przyjdzie, ten wymieni wypalone na nowe, ewentualnie dołoży następne. Drobne narzędzia też często zostawia się przy mogiłach gdzieś z boku albo z tyłu, pod krzewami czy pod drzewem. Małe grabki, łopatka, wiaderko na wodę, czasem szmatka i rękawice gumowe.Stroiki czy kwiaty czasem znikają, takie rzeczy na szczęście nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.11.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Nie wiem, czy na miejskich cmentarzach nie kradną, chyba mam inne doświadczenia. Ciągle cos niestety ginie, a już postawienie jakiegoś naprawdę ładnego znicza nie wchodzi w rachubę - zmieni miejsce pobytu bardzo szybko! Moim zdaniem - buractwo i chamstwo to jest!!! Nie znosze tłumów więc na cmentarz idę wtedy kiedy jest tych ludzi mniej. Teraz to już w ogóle chodzę tylko wtedy, gdy jestem w Perle. C'est la vie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.11.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 a ja wychodze z zalozenia, ze jak jest Wszystkich Świetych to trzeba byc na cmentarzu (oczywiscie inne terminy tez jak najbardziej) mimo tłumow, niewygody, braku parkingu, brzydkiej pogody, niechcenia itp. bo po to wlasnie jest ten dzien, by byc, nie przed, nie po, bo nam wygodniej tylko własnie 1 listopada. to tak samo jakbysmy nie obchodzili wigilii czy swiąt, bo tłumy nam przeszkadzaja i nie ma sniegu. jest wigilia i tyle i ją w tym konkretnym dniu 24 grudnia obchodzimy a nie 22 czy 28 grudnia, bo mamy taki nastroj.nie wiem czy to zrozumiele ale chyba lapiecie sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts