Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Depesiu ja poproszę jeśli mozna o przepisik na te w curry i te słupki na pw :oops: Mam ochote na coś ciekawego w słoikach :wink: :lol:

Robiłaś ogórki z chili? Ja robię korniszone. Zalewa 1:5, lekko dosłodzona i posolona i duzo chili do tego i troche gorczycy. Potem ogórki są ostre, dobre do wódki :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depesiu ja poproszę jeśli mozna o przepisik na te w curry i te słupki na pw :oops: Mam ochote na coś ciekawego w słoikach :wink: :lol:

Robiłaś ogórki z chili? Ja robię korniszone. Zalewa 1:5, lekko dosłodzona i posolona i duzo chili do tego i troche gorczycy. Potem ogórki są ostre, dobre do wódki :wink: :lol:

Maylandziu, te curry to przepis Froschki, jest w wątku z przetworami, ale proszę:

currowa salatka ogorkowa

 

 

2,5 kg ogorkow (obranych i pokrojonych w plasterki)

1 szkl. cukru

1 szkl. octu 10 % (moja mama daje 3/4 szkl.)

1 szkl. wody

2 lyzki stolowe soli

2 lyzeczki posiekanego kopru (mama daje wiecej)

2 lyzeczki gorczycy

1 paczka przyprawy curry

5 duzych cebul (pokrojonych w polplasterki)

 

wszystko razem wymieszac zostawic na 2h

nalozyc do sloiczkow

pasteryzowac ok.10 min

 

 

A słupki...

zaraz... jest. Proszę:

 

 

OGÓRKI "SŁUPKI"

 

4 kg ogórków > pokrojone w ćwiartki (nie obierane)

3 szt. papryki (mieszana czerwona i żółta) > pokrojona w kostkę

4 cebule > pokrojona w piórka (ale nie małe)

wszystkie składniki wkładam w solankę: 9 szklanek wody + szklanka grubej soli kamiennej - zostawiam na 4 godziny, mieszam od czasu do czasu.

 

Po 4 godzinach odlewam sok. Robię zalewę:

1 szklanka octu + 6 szklanek wody + 2,5 szklanek cukru + liście laurowe (połamane)+ ziele angielskie.

Napełniam słoiki ogórkami i wlewam gotującą się zalewę, staram się żeby w każdym słoiku było wszystko, zamykam słoiki.

Pasteryzuję 10 minut w kociołku, wyjmuję odwracam do góry dnem, a jak wystygną do spiżarki.

 

Wg tych przepisów robię cukinię - świetna, naprawdę. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogórki i pomidory mamy swoje, z tunelu :lol:

My prawie tez .Sasiedzi maja duuuuze tunele i mozna kupowac :D

 

Dobrze , ze ja nie mam co podlewac.

Chociazw sumie to lubilam w poprzednim domu podlewanie.

Nawet myslalam , zeby nie robic tego systemu do podlewania.

Prawde mowiac dobrze mi sie mysli jak podlewam.

:oops:

Kazdy ma jakies zboczenia :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...