DPS 15.11.2007 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jak to miło, że Ci się podoba. Dziękuję za miłe słowa. A jak robisz grzybki? Tradycyjnie, w occie, czy masz może jakiś ciekawy przepis? Chętnie bym wypróbowała jakiś nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 no właśnie tylko w occie i nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś innego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.11.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 W "Kuchni Polskiej" znalazłam właśnie przepis na grzyby lekkozakwaszane w wekach. Jeśli Was interesuje, to przepiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 dawaj, dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.11.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 No to lecę, podaję jak w przepisie, nigdy tego nie robiłam, ale kiedyś, w zamierzchłych czasach u kogoś jadłam 1 kg grzybów 3 i pół dag soli pieprz ziele angielskie liście laurowe Zdrowe, świeże grzyby oczyściś, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, obgotować jakieś 3 minuty. Wyjąc, odcedzić i ostudzić. Układać warstwami w słojach (lub kamiennych pojemnikach) kapeluszami do góry, przesypując każdą warstwę solą i dodając przyprawy. Powierzchnia grzybów powinna być przykryta solą. Można też grzyby osolić i przekładać warstwami pokrojonej w plastry cebuli w ilości 10 dag cebuli na 1 kg grzybów. Przykryć płótnem lub gazą, nałożyć drewniane lub szklane denko (może być talerz) i obciążyć np. czystym kamieniem. Naczynie przenieść do chłodnego i suchego pomieszczenia. W ciągu kilku dni wydzielony z grzybów sok powinien przykryć grzyby, jeżeli nie to dolać zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem 4 dag soli na każdy litr wody. Jeśli podczas przechowywania pojawi się pleśń należy ją zebrać, płótno lub gazę wygotować a denko wyczyścić. Grzybów można używać do sałatek, jako zakąski lub dodatek do drugich dań. Trochę uciążliwe, ale może Wam się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.11.2007 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ja je potem jeszcze obgotowuję w kąpieli wodnej, doprawiam i zmiksowane daję do słoików. Znakomity koncentrat grzybowy. W maleńkich słoiczkach np. porcyjka na sosik, w takich po koncentracie pomidorowym - porcyjka na zupę. Przepis podawałam w przetworach na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.11.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 No proszę, a ja myślałam, ze taka oryginalna będę Nigdy nie bawiłam się w takie przetwarzanie grzybów. Zawsze sprowadza się to po prostu do zasuszenia, lub zamrożenia, oczywiście jak jest co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 15.11.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Editta, witaj! Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś, a tutaj jeszcze takie miłe słowa. Dziękuję bardzo!!! Staraliśmy się stworzyć miejsce z duszą, mam nadzieję, że przynajmniej w jakimś stopniu się to udało. oczywiście, że się udało Do końca jeszcze bardzo daleko, ale mam nadzieję, że uda się dociągnąć. Będzie mi bardzo miło, jeżeli będziesz do mnie zaglądać! już masz we mnie stałego kibica życzę powodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.11.2007 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 No to ja się bardzo cieszę, że będziesz ze mną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 17.11.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Domeczku w takim miejscu to ja bym mogła imprezować i ze 3 tygodnie, nie tylko jedną 'osiemnastkę"!!!! Ta ściana z belek jest po prostu przecudnej urody, nastrój świetny - ja naprawdę uważam za skandal, że Synek nie chciał Ciebie za gwiazdę wieczoru Ale i tak nią jesteś!!!!!! We are the champions!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 17.11.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dps podaj koniecznie menu! Co przygotowałaś? Jestem bardzo ciekawa Ja myślę, że jeszcze się rozruszają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.11.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Jestem w sprawie tych zdjec z imprezy Dobrze popatrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 18.11.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Dps a sylwka organizujesz dla gości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.11.2007 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Domeczku w takim miejscu to ja bym mogła imprezować i ze 3 tygodnie, nie tylko jedną 'osiemnastkę"!!!! Ta ściana z belek jest po prostu przecudnej urody, nastrój świetny - ja naprawdę uważam za skandal, że Synek nie chciał Ciebie za gwiazdę wieczoru Ale i tak nią jesteś!!!!!! We are the champions!!!!!!! Brazunia - nie omieszkam mu powtórzyć, z tym, że nie wiadomo czy zechce przyznać się do kardynalnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.11.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Dps podaj koniecznie menu! Co przygotowałaś? Jestem bardzo ciekawa Ja myślę, że jeszcze się rozruszają Na ciepło dostali barszcz z pasztecikami, bigos, pizzę i ziemniaki księżnej (takie puree wyciśnięte na blaszkę szprycką ozdobną i zapieczone na złoto z ziołami), oprócz tego pomidory po hawajsku, sałatka grecka z fetą i oliwkami, koreczki, sałatka owocowa, blanszowane różyczki kalafiora z 3 dipami (czosnkowy, pomidorowy, twarogowo - jajeczny), ciasto i poncz typu sangria. Wszystkiemu nie dali rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 18.11.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Spakuj resztę i mi przyslij bo umieram z głodu Chyba czas na sniadanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.11.2007 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Jestem w sprawie tych zdjec z imprezy Dobrze popatrzec Miło poczytać, że dobrze popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.11.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Aha, Mayland - sylwka nie robię, bo wyjeżdżam na sylwka z wątku agro, spotykamy się w kilka par. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.11.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Spakuj resztę i mi przyslij bo umieram z głodu Chyba czas na sniadanie... Czekaj, zaraz Ci coś przyniosę... Może sałatka grecka? Albo pomidory po hawajsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 18.11.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Oooooo cokolwiek Wszystko pewnie pyszne bo i super wyglądało Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.