Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

Jak to miło, że Ci się podoba. :D Dziękuję za miłe słowa.

A jak robisz grzybki? Tradycyjnie, w occie, czy masz może jakiś ciekawy przepis? Chętnie bym wypróbowała jakiś nowy. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to lecę, podaję jak w przepisie, nigdy tego nie robiłam, ale kiedyś, w zamierzchłych czasach u kogoś jadłam :D

1 kg grzybów

3 i pół dag soli

pieprz

ziele angielskie

liście laurowe

 

Zdrowe, świeże grzyby oczyściś, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, obgotować jakieś 3 minuty. Wyjąc, odcedzić i ostudzić. Układać warstwami w słojach (lub kamiennych pojemnikach) kapeluszami do góry, przesypując każdą warstwę solą i dodając przyprawy. Powierzchnia grzybów powinna być przykryta solą. Można też grzyby osolić i przekładać warstwami pokrojonej w plastry cebuli w ilości 10 dag cebuli na 1 kg grzybów.

Przykryć płótnem lub gazą, nałożyć drewniane lub szklane denko (może być talerz) i obciążyć np. czystym kamieniem. Naczynie przenieść do chłodnego i suchego pomieszczenia. W ciągu kilku dni wydzielony z grzybów sok powinien przykryć grzyby, jeżeli nie to dolać zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem 4 dag soli na każdy litr wody. Jeśli podczas przechowywania pojawi się pleśń należy ją zebrać, płótno lub gazę wygotować a denko wyczyścić.

Grzybów można używać do sałatek, jako zakąski lub dodatek do drugich dań.

 

Trochę uciążliwe, ale może Wam się przyda :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja je potem jeszcze obgotowuję w kąpieli wodnej, doprawiam i zmiksowane daję do słoików. Znakomity koncentrat grzybowy. W maleńkich słoiczkach np. porcyjka na sosik, w takich po koncentracie pomidorowym - porcyjka na zupę. Przepis podawałam w przetworach na zimę. :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Editta, witaj! :D Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś, a tutaj jeszcze takie miłe słowa. Dziękuję bardzo!!! :D

Staraliśmy się stworzyć miejsce z duszą, mam nadzieję, że przynajmniej w jakimś stopniu się to udało.

oczywiście, że się udało

 

Do końca jeszcze bardzo daleko, ale mam nadzieję, że uda się dociągnąć. :lol:

Będzie mi bardzo miło, jeżeli będziesz do mnie zaglądać! :D :D :D

już masz we mnie stałego kibica :wink: życzę powodzenie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Domeczku w takim miejscu to ja bym mogła imprezować i ze 3 tygodnie, nie tylko jedną 'osiemnastkę"!!!! Ta ściana z belek jest po prostu przecudnej urody, nastrój świetny - ja naprawdę uważam za skandal, że Synek nie chciał Ciebie za gwiazdę wieczoru :evil: :wink:

Ale i tak nią jesteś!!!!!! :D

 

We are the champions!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Domeczku w takim miejscu to ja bym mogła imprezować i ze 3 tygodnie, nie tylko jedną 'osiemnastkę"!!!! Ta ściana z belek jest po prostu przecudnej urody, nastrój świetny - ja naprawdę uważam za skandal, że Synek nie chciał Ciebie za gwiazdę wieczoru :evil: :wink:

Ale i tak nią jesteś!!!!!! :D

 

We are the champions!!!!!!!

 

Brazunia - nie omieszkam mu powtórzyć, z tym, że nie wiadomo czy zechce przyznać się do kardynalnego błędu. :lol: 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dps podaj koniecznie menu! :lol: Co przygotowałaś? Jestem bardzo ciekawa 8) :lol: :oops:

Ja myślę, że jeszcze się rozruszają :wink: :lol:

 

Na ciepło dostali barszcz z pasztecikami, bigos, pizzę i ziemniaki księżnej (takie puree wyciśnięte na blaszkę szprycką ozdobną i zapieczone na złoto z ziołami), oprócz tego pomidory po hawajsku, sałatka grecka z fetą i oliwkami, koreczki, sałatka owocowa, blanszowane różyczki kalafiora z 3 dipami (czosnkowy, pomidorowy, twarogowo - jajeczny), ciasto i poncz typu sangria. :D

Wszystkiemu nie dali rady! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...