Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zostają Ci Velkie Losiny w Czechach. Reumatyzmem się raczej nie zarazisz.

Właśnie mi dzisiaj w nocy moje kolanko dość obcesowo potraktowane kopytem przez konia, a potem skręcone na nartach (poniekąd) wypomniało niewłaściwe traktowanie (a co, miałam wakacje tracić na siedzenie w gipsie z pękniętą rzepką albo zabierać dzień nart całej rodzinie, zeby jechac do lekarza z tym głupim skręceniem? Zresztą w gipsie trudno by było jeździć. No fakt, że bez gipsu też nie dałam rady, ale przynajmniej próbowałam.) I tak sobie wspomniałam tęsknie ten basen w Losinach... Wymoczyłabym je i by było jak nowe!

Czechy tak!!!! Reumatyzm to coś zupełnie normalnego dla mieszkanki Wybrzeża :D

Czyżbyś na codzienne zakupy wyskakiwała wpław na najbliżej przepływający prom ze sklepem bezcłowym?

Ciesz się, że nie jesteś syrenką - te dopiero muszą mieć reumatyzm!

Czechy tak!!!! Reumatyzm to coś zupełnie normalnego dla mieszkanki Wybrzeża :D

Czyżbyś na codzienne zakupy wyskakiwała wpław na najbliżej przepływający prom ze sklepem bezcłowym?

Ciesz się, że nie jesteś syrenką - te dopiero muszą mieć reumatyzm!

Sklepy wolnocłowe na promach to już niestety zamierzchła przeszłość :( Chyba że trafi się na taki co to do "spozaUnii" pływa!

Cieszę się, że nie jestem syrenką, właśnie z podanego przez Ciebie względu!!!

Milutkie małe miasteczko uzdrowiskowe z ładnym parkiem, domem zdrojowym i basenami - krytym właściwie tylko do leczniczego pomoczenia tyłka i odkryty do popływania slalomem między ludźmi. Pyszne lody za grosze. Jedzenie zresztą też wtedy było tanie. Papiernia do zwiedzania.

My byliśmy tam z Wero i dwumiesięczną Madzią, ale mieszkaliśmy w sąsiedniej miejscowości - Loucznej. Spędziliśmy tam dwa tygodnie i nie nudziliśmy się. Albo moczyliśmy się w basenie, albo łaziliśmy po górach (Jeseniki), albo zwiedzaliśmy pobliskie miasta. Najciekawsza była elektrownia szczytowo-pompowa, którą można zwiedać, ale to zrobiliśmy ze dwa lata później. Za to wtedy wspięliśmy się do górnego zbiornika tej elektrowni. Czysta abstrakcja - na szczycie bardzo wysokiej góry jest potężny sztuczny zbiornik wodny! Wycieczka miała około 35 km z czego połowa stromo pod górę, połowa z powrotem (Madzia w wózku). Weronika przeszła prawie całą drogę na nogach (pojechała w wózku Madzi jakieś dwa kilometry, kiedy Andrzej wziął Madzię do nosidełka). Ja padłam. Weronika zjadła obiadokolację i była gotowa do dalszych wyczynów.

Stamtąd pojechaliśmy na dwa kolejne tygodnie do Karlova pod Pradziadem. Też było fajnie - górki, górki, górki do łażenia!

Milutkie małe miasteczko uzdrowiskowe z ładnym parkiem, domem zdrojowym i basenami - krytym właściwie tylko do leczniczego pomoczenia tyłka i odkryty do popływania slalomem między ludźmi. Pyszne lody za grosze. Jedzenie zresztą też wtedy było tanie. Papiernia do zwiedzania.

My byliśmy tam z Wero i dwumiesięczną Madzią, ale mieszkaliśmy w sąsiedniej miejscowości - Loucznej. Spędziliśmy tam dwa tygodnie i nie nudziliśmy się. Albo moczyliśmy się w basenie, albo łaziliśmy po górach (Jeseniki), albo zwiedzaliśmy pobliskie miasta. Najciekawsza była elektrownia szczytowo-pompowa, którą można zwiedać, ale to zrobiliśmy ze dwa lata później. Za to wtedy wspięliśmy się do górnego zbiornika tej elektrowni. Czysta abstrakcja - na szczycie bardzo wysokiej góry jest potężny sztuczny zbiornik wodny! Wycieczka miała około 35 km z czego połowa stromo pod górę, połowa z powrotem (Madzia w wózku). Weronika przeszła prawie całą drogę na nogach (pojechała w wózku Madzi jakieś dwa kilometry, kiedy Andrzej wziął Madzię do nosidełka). Ja padłam. Weronika zjadła obiadokolację i była gotowa do dalszych wyczynów.

Stamtąd pojechaliśmy na dwa kolejne tygodnie do Karlova pod Pradziadem. Też było fajnie - górki, górki, górki do łażenia!

Taką elektrownię mam koło siebie, góra Żar, jeszcze samochód wciąga pod górę, taki ma myk. 8) :lol:

Na Słowacji, niedaleko Habovki, gdzie całe dwa tygodnie przebąblowaliśmy za śmiesznie małe pieniądze były właśnie takie baseny z tym śmierdzącym na kilomentry czymś!! Jest też cudowna Jaskinia Lodowa - temperatura na zewnątrz +20, w jaskini +1 a miejscami i 0 lub poniżej!!!!

Można też z niedźwiadkiem się przywitać, tabunami chodzą po górach!

Fundamenty w grudniu, powiadasz... No, no, jestem bardzo ciekawa. :roll:

Mam nadzieję, że dobrze się bawiłeś w swoje imieninki, skoro odsypiać trzeba! :D

Ja to ciągle walczę, żeby mieć koncepcję - skąd zdobyć kasę na inwestycje. Nic mądrego do tej pory nie wymyśliliśmy, ale jestem dobrej myśli. :lol: 8)

Jest jeden plus takiej dłuższej nieobecności na forum. Tyle się pozmieniało, tyle jest do czytania, tak Wam się budowy podciągnęły, widać różnicę, nie ma co.

domku: Piękna Ci ta stodoła wyszła. Teraz dopiero widać jaki tam jest klimat. Oglądając zdjęcia czuję się jak w skansenie, fajnie, że tyle mebelków i dekoracji udało Wam się zachować w takim dobrym stanie. A teraz co, odpoczynek zimowy?

Teraz to trwa "przerwa techniczna", jak u Brazy - kaski brak i budowa będzie na pewno bardzo wolno posuwać się naprzód. :roll:

Ale cały czas jestem na forum i na pewno będę Ci kibicowała, bo pomysł i samo siedlisko - idealne! :D