Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te grillowane smaczniejsze bez wątpienia, ale gotowane jednak zdrowsze*...

...

Ja tam jednak uważam, że grillowane zdrowsze - tłuszcz wycieka* :D

...

...

Gotowane. Tłuszcz się wygotowuje*. I brak substancji smolistych (tego, co najsmaczniejsze). :lol:

...

* wytłuszczenie i pogrubienie moje

1. Gotowane zdrowsze bez wątpienia, ale ile można jeść gotowanego mięsa (chyba, że ktoś jest na jakiejś diecie). Mówimy tutaj o potrawach pieczonych, gdzie pieczenie na grillu lub w BBQ jest zdrowsze od pieczenia np w piekarniku czy brytwannie.

2. Z pieczystego nic nie powinno "wyciekać". Jeżeli "wyciekną" soczki z wnętrza naszego pieczystego otrzymamy potrawę niezdatną do jedzenia. Nic również nie powinno się przypalać, substancje smoliste są oczywiście szkodliwe dla zdrowia, (nie wspominając o mięsach peklowanych, gdzie temperatura obróbki cieplnej nie powinna przekraczać 110-120*C, gdyż powyżej tej temperatury zaczynają się dodatkowo wydzielać niezdrowe nitrozaminy). Możemy wytopić nadmiar tłuszczy miękkich zawartych w mięsie, ale przecież jeżeli chcemy możemy przyrządzać na grillu kawałki mniej tłuste, ... osobiście uwielbiam jednak "niezdrowy" wieprzowy, grillowany boczek lub pieczone golonki (były wczoraj) :) Zasadą przygotowywania jakichkolwiek pieczeni jest poddanie kawałka mięsiwa, dość wysokiej temperaturze (opieczeniu z wszystkich stron) w celu ścięciu się białka, poprzez co zapobiegniemy "wyciekaniu" smakowitych soczków z wnętrza, a nasze pieczyste będzie smaczne i nie wysuszone na wiór. Ogólnie, najlepsze efekty pieczenia całych kawałków mięsa, przynosi pieczenie ich w drugiej fazie metodą pośrednią.

3. ... tłuszcz się wygotowuje ... i pozostaje w zupie, a z naszego kawałeczka mięska, pozostaje ... może to "coś" ktoś lubi :o :( ... gotowana polędwiczka wołowa, karkóweczka wieprzowa ... brrrr :roll:

pozdróweczka grillowe z buziaczkamy :)

, ... osobiście uwielbiam jednak "niezdrowy" wieprzowy, grillowany boczek lub pieczone golonki (były wczoraj)

... cała gwoździkowa rodzina uwielbia "niezdrowy" boczek........... mniam :D

..Chefie - a pisząc o pieczonych golonkach (które też uwielbiam), to masz na myśli pieczenie na grillu ???

Jeśli tak, to czy mógłbyś podesłać jakiegoś linka ...( bo nie wierzę, że wcześniej tego gdzieś nie opisałeś) :wink:

...dzięki :oops: :oops: :oops:

... i wzajemnie ... bez buziaczków

Depsia - przyznaję, że podoba mi się Twój blog ... :D

... dopiero teraz zauważyłem taki WIELKI SŁOIK z prawdziwkiem z Waszej wystawy ...

... jak on tam wlazł ??? ( na bloga to wiem jak wlazł ... chodzi o to jak ..... do słoika)

PS. Piszę tutaj, bo (przynajmniej na razie) nie leży mi komentowanie czyjegoś bloga

A pisz sobie, gdzie chcesz. :D

Prawdziwek wlazł za sprawą gospodyni oczywiście, czyli moją. 8)

Opis i demonstracja wyłącznie osobiste, na miejscu. :D

I fajnie, że podoba Ci się blog. :wink:

Chefie - jak mówiłam, grillowane są bezdyskusyjnie smaczniejsze. Jakbym miała cały czas gotowane jeść... :o Bleeeeee... :lol:

Tylko się zastanawiam, kiedy Ty wreszcie u mnie zgrillujesz - Sołtys już w ubiegłym roku grilla wymurował i ten grill czeka do tej pory. :roll: :wink:

Oby w tym roku się udało! :roll: :D

Gwoździk - przepisy masz przecież na stronie Chefa! 8) :D

Proszę: http://www.chefpaul.net/index.html :p

A bardzo proszę, na zdrowie. :D

Dzień doberek wszystkim! :D

Może jeszcze popada dzisiaj, coooo?

Bo w nocy tak jakoś słabieńko, jakby rosa, a nie deszcz... :roll:

To ja dodam, że nie uznaję chudych mięs - owszem jadam od czasu do czasu, ale bez szczególnej przyjemności :wink: Cała brazowa rodzina kocha boczek, golonkę i szyneczkę z tłuszczykiem :D I uwielbia wędliny dojrzewające (tylko czemu one są tak pioruńsko drogie :o )

Miłego dzionka życzę wszystkim :D

No to ładnie, już z dolnej strefy drugiej strony wydobywać się muszę. :o

Anetina - i Tobie miłego dnia i całego tygodnia, oby ten deszcz wreszcie spadł na nasze ogrody i pola....

Braza - te dojrzewające drogie, bo "dochodzą", tak jak ich ceny... :lol:

Słuchajcie, rewelacyjny środek do czyszczenia se z Warszawy z targów przywiezłam.

Nazywa się Kamień uniwersalny, taka biała pasta w zielonym sporym pudełku - no rewelacja! :o

Zaraz lecę łyżki sobie poczyścić, po czyszczeniu wyglądają jak nówki z fabryki! :o

I miedź pięknie czyści, i krany chromowane, porcelanę, szyby. lakier samochodowy taki po nim, że jak nowy wygląda!

Polecam - firma prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Tutaj jest opis:

http://www.swistak.pl/a2482056,Kamien-Uniwersalny-antyalergiczny-.html#

Kurczę - wszystko prawda! :o

Re-we-la-cja!

Kupić można tutaj:

http://green.whad.pl/sklep_czys.htm

Podobno jedno opakowanie powinno wystarczyć na jakiś rok.

A przepraszam, a Ty sam to zdjątko machnąłeś? :o

Musi to być spora dwaka adrenaliny - takiego koło siebie zobaczyć, brrrrr... :roll:

No, no, podziwiać, podziwiać! :D

Czy to oznacza, że Ty teraz się wczasujesz, Pawełku? :o

No to dzień doberek - znowu to cholerne słońce świeci... :-? :lol:

...

Chefie - jak mówiłam, grillowane są bezdyskusyjnie smaczniejsze. Jakbym miała cały czas gotowane jeść... :o Bleeeeee... :lol:

Tylko się zastanawiam, kiedy Ty wreszcie u mnie zgrillujesz - Sołtys już w ubiegłym roku grilla wymurował i ten grill czeka do tej pory. :roll: :wink:

Oby w tym roku się udało! :roll: :D

...

... jak to "wymurował i czeka" :o ? ... musisz go raz po raz "przepalić" :) :wink: ... sądzę, że być może w przepalaniu Pawłowi w tym roku pomogę ... chciałbym :roll:

A przepraszam, a Ty sam to zdjątko machnąłeś? :o

Musi to być spora dwaka adrenaliny - takiego koło siebie zobaczyć, brrrrr... :roll:

No, no, podziwiać, podziwiać! :D

Czy to oznacza, że Ty teraz się wczasujesz, Pawełku? :o

No to dzień doberek - znowu to cholerne słońce świeci... :-? :lol:

wczasujesz :o hammerhead shark :wink:

... słońce zajszło, księżyc świeci :lol: :wink:

doberek (a ja za chwilę dobranocek :wink: )