Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

dzień dobry :D

zawitałam wreszcie tutaj ;-)

super klimaty w Twoim domku są :D :D :D

pozwoliłam sobie skopiować przepisy z Twojego blogu 8)

i mam pytanie - z 250 kwiatków mniszka ile słoików wyjdzie?

 

pozdrawiam serdecznie

No ja to myślę, że nie za wiele, bo te 250 kwiatków zalewam ledwie litrem wody. :roll: Do tego pójdzie 1 cytryna i 1 kg cukru. I trzeba odgotować, żeby nie był rzadki. A jeszcze lepszy na miodzie albo na miodzie i karmelu. 8)

No to kilka chyba takich dżemowych małych, nie...?

Prawdę powiedziawszy to nie wiem za dobrze, bo ja hurtowe ilości raczej przerabiam, w tym roku zrobiłam... czekaj... około 40 litrów! :lol:

 

No i zaglądaj częściej, albo napisz na blogu jak Ci smakowały słoiczki, kiedy jakieś zrobisz. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ambercia, dawaj na maila zamówienie, coś Ci podeślę, co się będziesz po sklepach ciągać! :lol:

Braza - pewnie nauczysz się coś więcej robić, jak na wsi będziesz, tutaj nie ma sklepu na dole... :wink: :lol:

 

Dzień dobry! :D

Synkowi samolot na wakacje do mamusi zabukowałam już. :lol:

Wczoraj patrzyłam na grządki w polu - warzywka to tak niesporo i powoli wschodzą, właściwie to tylko rzodkiewka i szpinak sobie powschodziły, ale za to chwasty to już pięknie powschodziły! :-?

Trzeba dzisiaj iść je tępić już. :roll:

 

Ale za to nie trzeba podlewać. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzień dobry :D

zawitałam wreszcie tutaj ;-)

super klimaty w Twoim domku są :D :D :D

pozwoliłam sobie skopiować przepisy z Twojego blogu 8)

i mam pytanie - z 250 kwiatków mniszka ile słoików wyjdzie?

 

pozdrawiam serdecznie

No ja to myślę, że nie za wiele, bo te 250 kwiatków zalewam ledwie litrem wody. :roll: Do tego pójdzie 1 cytryna i 1 kg cukru. I trzeba odgotować, żeby nie był rzadki. A jeszcze lepszy na miodzie albo na miodzie i karmelu. 8)

No to kilka chyba takich dżemowych małych, nie...?

Prawdę powiedziawszy to nie wiem za dobrze, bo ja hurtowe ilości raczej przerabiam, w tym roku zrobiłam... czekaj... około 40 litrów! :lol:

 

No i zaglądaj częściej, albo napisz na blogu jak Ci smakowały słoiczki, kiedy jakieś zrobisz. :wink:

 

w tym roku to już niestety mniszek przekwitł :-(

ale inne słoiki popełniam ;-) - dżemy z truskawek, z malin, z brzoskwini, z wiśni, ze śliwek, ogórki i paprykę...i tyle by chyba było ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wciornastku - i u nas zimno się zrobiło, poza tym nasze gospodarstwo to pikuś koło tego! :o :lol:

Muszą mieć maszyny dobre, żeby to ekologicznie uprawiać, nas nie stać na kupno maszyn rolniczych, bo tragicznie drogie są - nie wiem, kogo na to stać. :-?

Żal mi, że nic nie mówisz, że może byś z Panią Jolą zajechała. :roll:

Zobaczyłybyśmy się, pogadały i w ogóle.

A tak to tylko pozostaje mi zazdrościć tej nalewki... :wink: :lol:

 

Chetnie bysmy do Ciebie wpadły ale u nas tez nawał prac doświadczalnych. Jak nie w jednym miejscu to w drugim. Jutro jedziemy walczyć z wisniami. A w poniedzałek ja musze byc na doświadczenaich z roślinami energetycznymi i tak na okrągło.

Co do maszyn to w rolnictwie ekologicznym podobno najpopularniejsze są babocydy i dziadocydy :wink: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amber ja tym razem zrobilam bardzo prosto. Aby moj stefek mogl zjesc to wzielam i zmielilam kawalek miesa.

Nie powiem szlo zle, bo maszynka reczna a to mieso ma w sobie takie blonki ktore zapychaja i co jakis czas musialam to zdejmowac, potem na nowo wszystko montowac i tak chyba z trzy razy na malym kawalku miesa. :-?

Balam sie tez czy nie bedzie za suche, wiec dodalam troche mielonego wieprzowego, chyba tyle ile weszlo mi w dlon, tak zagarnelam reka w misce, wiec nie wiem jakie proporcje byly.

Doprawilam przyprawa na giros. Kupuje taka, chyba Kamis, gotowa. Dodalam czerwona slodka papryke, posiekanej cebulki, natki pietruszki i czosnku. Doprawilam sola i pieprzem, bo ta przyprawa do girosu jest juz slona, ale ja nie daje duzo aby smak nie byl za mocny, wiec potem doprawiam. Aha, no i jajko i bulka tarta.

Mysle, ze jesli tak zrobisz z sama jagniecina tez bedzie ok.

Mam fajne przpisy w ksiazce to przepisze i dam tutaj, za chwile.

Zdrowka dla mamy.

Smazylam na patelni do grillowania, mocno z obu stron a potem do piekarnika w misce zaroodpornej pod przykryciem.

Ja tak jak gotuje to wszystko robie "na oko", nie wiem ile czego i jak dlugo pieke, po prostu smakuje i patrze jak wyglada, ewentualnie jak pieczen to sprawdzam czy miekkie, polewam sosem i obracam... A czy tak sie robi to nie wiem.., mi chodzi zawsze o to aby smakowalo, aby bylo miekkie i nie suche, bo moj Stefek wtedy juz nie zje, bo on nie gryzie, tylko memla i lyka. :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JAGNIECINA PO TURECKU

1,5 kg udzca bez kosci

80dag pomidorow

3 duze cebule

5-7 zabek czosnku

2 lyzki musztardy

lyzka soku z cytryny

2-3 lyzki oliwy

lyzka tluszczu

szklanka czerw. wytraw. wina

sol, pieprz

 

Z miesa usunac nadmiar tluszczu, umyc je, osuszyc, mocno wygniesc reka, naszpikowac czosnkiem(3-4zabki), natrzec musztarda wymieszana z 1-2 lyzkami oliwy, pieprzem i sokiem z cytryny, wlozyc do salaterki, przykryc zostawic na noc w lodowce.

Nastepnego dnia uformowac pieczen, zawiazac nitka (jak jest takie mieso w kawalku to ja nie ruszam nic) wlozyc do rondla, zarumienic ze wszystkich stron na silnie rozgrzanej oliwie, posolic, oblozyc pokrojona w plastry cebula i cwiartkami pomidorow, dodac drobno posiekany pozostaly czosnek, polac stopionym tluszczem, lekko skropic woda, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 90min, czesto skraplajac winem i wytworzonym sosem.

miekkie mieso wyjac, pokroic w plastry, ulozyc na ogrzanym polmisku.

Przetarty przez sitko sos podac w sosjerce.

Ja robie tez tak, ze mieso obsmazam ze wszystkich stron na patelni, potem daje na blache (bo rondla nie mam duzego :lol: ) razem z tym tluszczem od smazenia i przykrywam folia Al. Tak pieke prawie do miekkosci, wciaz polewajac, a pod koniec pieczenia zabieram ta folie i pieke bez.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROLADA NOWOZELANDZKA

 

1,5kg udzca baranego bez kosci

2-3 zabki czosnku

sok i skorka otarta z pol cytryny

lyzka tluszczu

4 lyzki oliwy

2-3 lyzki bialego wytrawnego wina, sol

 

Farsz:

2 szklanki bulki tartej

duza drobno posiekana cebula

po lyzce posiekanych listkow pietruszki, szalwii i tymianku, jajo, lyzka masla, po lyzce soli i pieprzu

 

Oczyszczonez blon i tluszczu mieso przekroic wzdluz do polowy, lekko rozbic tluczkiem, uformowac rowny prostokat.

Roztarty z sola czosnek u trzec z oliwa, sokiem i skorka z cytryny. Ta pasta posmarowac plat miesa z obu stron, wlozyc do salaretki, przykryc i na noc do lodowki.

Przygotowac farsz;

Bulke tarta zalac stopionym maslem, dodac sol, pieprz drobna posiekana cebule, zielone warzywka, jajo, dokladnie wymieszac.

Przygotowanym farszem posmarowac plat miesa, ciasno zawinac w rulon, owiazac nitka, ulozyc na blasze, polac stopionym tluszczem i wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika. piec na silnym ogniu 10-12 min, po czym skropic woda, zmniejszyc ogien i piec jeszcze ok. 80 min, polewajac winem i wytworzonym sosem.

Podawac na zimno lub garaco z ostrymi sosami.

 

Oba podane tutaj przepisy pochodza z Biblioteczki poradnika domowego - Soczyste pieczenie, aut. Hanna Szymanderska.

 

Jesli ktos nie moze cytryny, bo uczulony na cytrusy, to mysle, ze dobrze bedzie pasowal ocet balsamiczny. bialy tam gdzie wino biale wytrawne sie dodaje a ciemny tam gdzie czerwone.

Moze niech Chef to skomentuje, bo mi sie moze tylko wydawac. :wink: Choc robie tak tez i dobrze wychodzi a ocet chyba sprawia, ze mieso jest potem bardziej kruhe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... a i sąsiadka obok pewnikiem słoiczki robi :wink:

...

Brazka ... Ty się nie turbuj i na sąsiadkę nie patrz :wink: ... zacznij od rzeczy prostych oliwa, małosolne, smalczyk, pomidory pasteryzowane a póżniej już tylko z górki :wink:

 

...

Co do maszyn to w rolnictwie ekologicznym podobno najpopularniejsze są babocydy i dziadocydy :wink: :lol: :lol:

... no i te, ten tego ...

http://img18.imageshack.us/img18/6571/4da5fd1443.jpg

(to nie moje :lol: to amalfi :lol: )

 

...

Smazylam na patelni do grillowania, mocno z obu stron a potem do piekarnika w misce zaroodpornej pod przykryciem.

Ja tak jak gotuje to wszystko robie "na oko", nie wiem ile czego i jak dlugo pieke, po prostu smakuje i patrze jak wyglada, ewentualnie jak pieczen to sprawdzam czy miekkie, polewam sosem i obracam... A czy tak sie robi to nie wiem.., mi chodzi zawsze o to aby smakowalo, aby bylo miekkie i nie suche, ...

... właśnie TAK się "to robi" :D ... obsmażając mnięsko w wysokiej temp. we wstepnej fazie na patelni, ścina się białko na powierzchni, w następnej fazie pieczenia soczki "uwięzione" w mięsku nadają mu stosowny smak i soczystość (pod żadnym pozorem nie należy sprwadzać "czy już jest miękkie" molestując naszą pieczeń widelcem i dziurawiąc ją niemiłośiernie - można nakłuć w jednym miejscu wykałaczką, ... jeżeli wypływa sok o zabarwieniu różowym lub krwistym nasza pieczeń jest jeszcze nie gotowa /chyba, że ktoś takie 'rare' lubi/, jeżeli wypływa o barwie złocistej, jest gotowe, ... dla mniej wprawionych, polecam termometr gastronomiczny)

 

...

Jesli ktos nie moze cytryny, bo uczulony na cytrusy, to mysle, ze dobrze bedzie pasowal ocet balsamiczny. bialy tam gdzie wino biale wytrawne sie dodaje a ciemny tam gdzie czerwone.

Moze niech Chef to skomentuje, bo mi sie moze tylko wydawac. :wink: Choc robie tak tez i dobrze wychodzi a ocet chyba sprawia, ze mieso jest potem bardziej kruhe.

... balsamicznego bym raczej nie dawał, proponuję użycie winnego (biały ocet winny, najlepszy jest z szampana - choć trochę droższy, ale warto)

Przepisy troszeczkę bym zmodyfikował (pod własny smak):

ROLADA NOWOZELANDZKA

... na półtora kg mięsa dał bym jeszcze raz taką ilość czosnku (baranina czosnek uwielbia), ... tłuszcz to tylko i wyłącznie masło (w połączeniu z oliwą nada piekny kolor pieczeni, masła nie dawać nigdy więcej niż 1:1 z oliwą lub olejem, samo masło w wyższej temp. zaczyna się palić), ... wina jeszcze raz tyle ... soli i pieprzu w farszu za duzo - zapewne powinno być zamiast "łyżki" "łyżeczka" /co i tak jest sporą ilością i będzie "słonawe"/ ... przed włożeniem pieczeni do piekarnika obsmażyć "na rumiano" ze wszystkich stron

oraz

JAGNIECINA PO TURECKU

... tłuszcz jak wyżej - masło, ... wina połowę (zbyt duża ilość bardzo wytrawnego np Merlot ... zdominuje zbyt smak mięsa, lepiej użyć Cabernet Sauvignon lub jeszcze lepiej - do jagnięciny - różowego White Merlot) ... jagnięcina nie miewa "nadmiaru tłoszczu", ta ilość która jest, jest dokładnie "w sam raz", ... do podlewania pieczeni wino można zmieszać w stosunku 1:1 z czystym bulionem warzywnym (może być z kostki)

 

... to by było na tyle wtykania się w Wasze garnuszki :oops: :wink:

 

smakowicie Wszystkich pozdrawiam

 

ps - fajne "rzadkie" teksty w "słoiczkowym" wewontku :lol: :wink:

buziaczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oooo, jakie ładne przepisy i do tego jaki fachowy komentarz! :o :wink:

 

Wciornastku - ja i tak na Panią Jolę czekam, obiecała się, więc wierzę, że przyjedzie. :D

 

I jeszcze chciałam powiedzieć, że to wyczucie kulinarne Zeljki to mnie bardzo odpowiada, w życiu nie myślałam, że między "cywilnymi" mielonymi będę gmerać, żeby te jagnięce wydłubać i zjeść... :oops: :p

 

Amber, jak masz jagnięcinę, to rób, pyszności, naprawdę! Tylko nie wiem, czy dla Plusza starczy, jak już zrobisz i spróbujecie. :wink: :lol:

 

Jakie znowu "rzadkie" teksty? :o :evil: :lol:

Zaraz sprawdzić tam idę, coś Ty znowu narozrabiał. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chefie dzieki za poprawki. A czemu nie dal bys balsamycznego do miesa, ja daje (na przyklad do karkowki jak w kawalku robie) i dobry ma smak. A ja myslalam, ze balsamyczny to tez rodzaj octu winnego. :roll: 8)

Depsia czy mialas tych gosci?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...