Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, zamiast jakąś kulturą się wykazać, dzień dobry powiedzieć, to tylko krzyk podnoszą. :p :lol:

Dzień dobry! :lol:

Słonko już u nas świeci, trzeba w pole lecieć, dzisiaj Sołtys po południu będzie robił gładzie pod płytki w stodolnej kuchni (tralalalala!!! 8) ), a po południu i wieczorem to od kilku dni mogę sobie zapomnieć o necie. :evil:

Na allegro fajne nowe łóżka kupiłam dla Gości i nową kuchenkę - mniejszą, niepotrzebne im aż 4 palniki i piekarnik, a Babci - bardzo potrzebne, bo stara się zepsuła. No to Babcia dostanie tę ceramiczną, a Goście tę małą, doskonale im wystarczy. :wink:

Z nowości to chyba tyle...

No to pędzę na to pole...

Czesik, pal cześc z kuchenka dla gości przecie u Depesi smaczniej niz samemu pichcić :wink: :D Zalogowawszy się na DEPEsiowym blogu. :D :D

Depesiu dzisiaj u nas ciekawa konferencja o zmianach prawnych w Polsce i Unii i ich konsekwencjach dla ochrony upraw ekologicznych. Jak dadzą ciekawe materiały to zeskanuje i prześlę.

No właśnie Wciornastku, Ty to mnie przynajmniej rozumiesz.

Słuchajcie, wyłączyłam Wam przysyłanie powiadomień o nowych wpisach na blogu (to jest domyślna opcja, inaczej się nie da), bo nie chcę zapychac Wam skrzynek mailowych. Jakby ktoś jednak chciał te powiadomienia to mówcie, włączę, żaden problem. :D

Co to ja chciałam...

Aha! Wciornastku, bardzo będę wdzięczna za ewentualne materiały, dla nas to ogromnie ważne! :D

Kapusta po 3 tygodniach zaczęła wschodzić! :o

Jak my nabraliśmy flanców od sąsiadki, bo ona we foliaku ma i dużo za dużo miała i nam oddała! :-?

My do sadzenia na pole, a tam takie centymetrowe siewki wyłażą!

A sąsiadkowa kapucha aż poprzerastała, wysoka prawie na dwie dłonie!

Śmiesznie to teraz wygląda, te wielkie sadzonki powtykane w zagon siewek jak rodzynki w ciasto... :lol:

Idę szykować kuchnię do robienia poziomej wylewki pod płytki (teraz ma jakieś garby w podłodze, nierówno wylane).

Boszszsz, jak mi się spać chce... :-?

Gościom kuchenki żałuje, też mi Gospodyni :-? :wink: :D

... doberek :D

... ja tam mogę na "babciowej" coś upichcić :lol: :wink: (jeżeli Babcia się zgodzi) :roll: :wink:

...

...

... prawie las :wink: ... dla http://www.chefpaul.net/smiles/krasnalR.gif

:lol: :wink:

Śmiesznie to teraz wygląda, te wielkie sadzonki powtykane w zagon siewek jak rodzynki w ciasto... :lol:

Jezusiku, czym Wy karmicie te plony, ze Wam tam wyrasta ... ale trza uwazac ... kleska urodzaju nie spi ... Podobno tak jest w tym roku ze szparagami :roll: My juz takimi ilosciami sie opychamy, ze chyba czas skonczyc i rzucic sie na truskawki. W sprawie truskawek to sprawa dosc intrygujaca ;) U mojej Mamy sa po 7,00 zeta (piekne i slodkie), w Krakowie kupowalam trzy dni temu po 15,00, a dzisiaj w Wawie po 21,00 8) :roll:

W sumie to sie ciesze, ze jezdzac to tu to tam dywersyfikuje koszty utrzymania ;) :lol:

Aaaa ... zapomnialabym ... dzien dobry Rybenki :-) Musze sie oprac, przepakowac i za trzy dni Lublin, a potem znowu do Mamy 8)

Dzisiaj jedlim do obiadu. 8)

Najbardziej lubimy takie po polsku - ugotowane (po obraniu oczywiście :lol: ) i potem jak kalafiorki, z tartą bułeczką. Mniam! :D

Dobre są też z sosem czosnkowym.

Generalnie - obierasz, gotujesz w osolonej wodzie (krótko, około 10 minut absolutnie wystarczy, czasem mniej - trzeba próbować), wyciągasz cedzakiem i potem jakiś dressing dodajesz. Są jeszcze przepisy na zupy (po ugotowaniu miksujesz, dodajesz serki topione do smaku, zielona pietruszka, trochę soli jesli trzeba i gotowe), nie mówiąc o takich, co to Chef umi - z wymysłami, szynką i takimi tam. :wink:

Ambercia, rajzujesz naprawdę jak szalona. :lol:

Podziwiam Cię, że sprawdzasz się w takim trybie życia, ja wysiadłabym najdalej po dwóch tygodniach. :oops:

No kapustka sąsiadkowa urosła, bo wcześnie wysiana była pod folią, ciepło miała to i rosła bez pamięci... :lol:

A nasza w gruncie siana to i klajniak taki. :lol:

Ale ona jeszcze urośnie i jeszcze wszystkim pokaże! :lol:

Lecę, bo kurier nowe łóżka dla Gości przywiózł. :D :D :D

Ambercia, rajzujesz naprawdę jak szalona. :lol:

Podziwiam Cię, że sprawdzasz się w takim trybie życia, ja wysiadłabym najdalej po dwóch tygodniach. :oops:

wyjscia nie ma ... taki lajf, ale juz za 6 tygodni wakacje :D :D :D

brazuniu, mozesz tez takie obgotowane szparagi zawinac w szynke i zapiec z ulubionym sosem np. beszamelowy, a jak nie straszne Ci kalorie :wink: , to nawet pokombinowac z tartym serem :-)

U nas je sie wersje light ;), czyli albo z wody (lekko poslodzonej), albo zawiniete w plastry parmenskiej szynki i zapieczone bez innych dodatkow na patelni. Do tego sos z jogurtu balkanskiego, sporej ilosci czosnku i szypiorku :-)

brazuniu, nie ma sie co wzdrygac :lol: Szparagi pyszne som :-) Najpyszniejsze na maselku, z deliktanymi sosami, koperkiem, czosnkiem i inna zielenina :-) Rownie dobrze smakuja gotowane, co zapiekane w piekarniku. Najbardziej lubie z lososiem, albo wlasnie szynka parmenska.

Koniecznie je musisz obrac, a gotowac najlepiej w takich wysokich, waskich garnkach, aby im glowki wystawaly, ktore "dochodza" najszybciej 8) Albo w parowarze, bo tak rownie pysznie i najzdrowiej :-)

No, Amber dobrze gada, trza jej wódki dać. :D

Fajne łóżeczka dla gości przyjechały, będą mieli teraz wygody, że ho ho. :D

Sołtys w stodole siedzi i kuchnię szykuje na płytki. 8)

I w ogóle, fajnie jest. :lol: