Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja właśnie skończyłam pierwszą kawę. :D

Chłodno jakos się zrobiło. :roll:

Muszę poszukać przepisów na potrawy ze szpinakiem, już mi urósł. :D

I w ogóle, jak się mrozi szpinak? :roll:

Szpinak dobry jest, byle go porządnie czosnkiem potraktować. Najbardziej go lubię w potrawach ze słonecznej Italii - spagetti, i pizza ze szpinakeim - to je to! Nie znoszę w postaci polskiej - zielona rozgotowana albo rozsmażona papka kojarząca mi się natrętnie z kurzym dżównem.

Są dwie wersje. W pierwszej korzystam z gotowego mrożonego sosu :oops: ,bo mrożony szpinak dostępny w sklepach jest w postaci zbyt rozdrobionej (nadaje się do wersji drugiej i do pizzy), ale wprowadzam ulepszenia. Ty będziesz miała zamrozone całe listki, więc się nadadzą. Sos składa się z ... mrożonego sosu w postaci kostki złożonej ze szpinaku, śmietanki i czasem sera, ja dodaję do tego jeszcze słodkiej śmietanki, duuużo czosnku i utarty ser. Bez tej kostki też się można obejść, ale trzeba mieć szpinak mrożony w listkach.

Wersja, którą jadłaś, jest autorstwa Andrzeja. Do gara wrzuca na rozgrzany olej ryżowy pokrojone jarzynki (wedle gustu i uznania, u nas marchewka, groszek, kukurydza), w tym szpinak - oczywiście i duuużo drobno pokrojonego pora (i/lub cebuli). Przyprawia, wlewa wodę i wrzuca makaron (surowy, oczywista). Makaron gotuje się, wypija wodę i gotowe.

...

Muszę poszukać przepisów na potrawy ze szpinakiem, już mi urósł. :D

I w ogóle, jak się mrozi szpinak? :roll:

... przepis na jeden ze "szpinakowców" ... fusilli con spinaci :)

Jako dodatek do innych potraw, najprostszy sposób to:

Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy, dodać rozkrojone na połowę ząbki czosnku (ile kto lubi) wrzucić szpinak, posolić, po 2 - 3 minutach szpinak gotowy, - nie trzymać go na patelni zbyt długo, zbyt odparowany straci jędrność i za bardzo "sflaczeje" :)

Szpinaku w domowych warunkach raczej nie da się zamrozić, potrzebna jest bowiem komora głębokiego mrożenia (-30*C). Szpinak mrożony to raczej tylko na zupę się nadaje ... po rozmrożeniu przypomina "krowi placek" :wink:

... pojawiły się na obrzeżach mojego ogrodu pierwsze jeżyny :) ... nawet nie wiedziałem, że te "dzikusy" tam rosna :lol:

http://www.chefpaul.net/Florida/jerzyny01.jpg

... no i następne "łajzy" :lol:

http://www.chefpaul.net/Florida/kr%f3lik01b.jpg

... mam nadzieję, że jeżyn nie obeżrą :D ... ananasów nie ruszają :wink:

pozdróweczka

Depesia taras Chefa jest dobrym pomysłem ale wszystko, tylko nie niebieska plandeka 8)

Plandeka w kolorze zieleni tych drzew. Dookola zrobic drewniana kratke i obsadzic bluszczem. Po czasie plandeki nie bedzie widac wcale.

A swoja droga to Chef ma racje. Gdzie jest napisane, ze taras musi byc przy scianie domu. Zrob sobie przy grillu albo przy basenie.

A tak w ogole dzien dobry wszystkim.

Chefie, szczęśliwcu!!!! Ananasy w ogródku!!!! No żal mi tylną część ciała ściska :-? :oops:
... może się udać w doniczce zasadzić (musi mieć dość ciepło).

... tego "łosia" tuczę obierkami z jabłek i sałatą na zupkę :lol:

http://www.chefpaul.net/Florida/zupkaZ01.jpg

... kiedy tylko uslyszał wypowiedziane magiczne słowo "zupka", natychmiast zaczął spierdzielać do "dziury" :lol:

buziaczki

Się witam i od razu dziękuję Chefowi i Agduś za przepisy, na pewno wypróbuję! :D

Te ananasy, jeżynki, mandarynki i inne pomarańczki u Chefa to normalka, on zawsze tak szczuje. Człowiekowi tylko na klawiaturę kapie, a on się śmieje. :wink:

Z tym tarasem nie przy domu to ja nie chcę. Na co mi trawkę zieloną i drzewka w ogrodzie zastępować jakimis konstrukcjami? Przy ogrodowym grillu jest trawka, rozkłada się krzesełka i stolik i gotowe...

Ja to bym kciała taki przy domu, że rano z kawą, nie wychodzę, a jednak jestem na zewnątrz, no wiecie...

Doniczków bym sobie na nim nastawiała, kfiatów nasadziła w nich... Jakieś mebelki ogrodowe postawiła, żeby tak bardziej miastowo... :roll:

A, może kiedyś, jakoś, nie wiem... :roll:

U nas pogoda już znowu całkiem letnia, ciepło jest i słonecznie, goście będą mieli fajną pogodę. :D

Rzodkiewki już ładnie porosły, na dniach na pewno będę zrywała i w curry robiła. :D

Wciornastku - ja o Tobie pamiętam, w najbliższym czasie zakwas do Ciebie juz wyślę. :D

I Sołtys juz na młodych łętach ziemniaczanych pierwsze jajeczka stonki zauważył. :o

Na cholerę taka stonka żyje? :o :-?

Ambercia - jak Twoja Mama? Pozdrowienia od nas przekaż, proszę! :D

Bry dzien dobry :-)

Depsia, jak sie ma internet? Moze przy slonecznej pogodzie bedzie mniej zaklocen? :roll:

Ale pewnie teraz internet mniej wazny, skoro tyle pracy i wyglodzeni Goscie :-) Ale dziwic nie ma sie co ... taki domowy chlebek kusi juz samym zapachem nie wspomne o smaku :-)

Co do Mamy jest na tyle dobrze, ze moglam na spokojnie wrocic do siebie i nadrabiac zaleglosci w pracy 8) Mama smiga o jedej kuli, jezdzi na stacjonarnym rowerze i cwiczy z coraz wiekszym rozmachem i ... wymachem :lol: Do tego wszystkiego zdecydowanie mniej odczuwa bol i w sobote skonczyly sie znienawidzone zastrzyki przeciwzakrzepowe podawane w brzuch :roll: Jestem dobrej mysli i bardzo dziekuje Wszystkim za wsparcie :-)