Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

To ja może poproszę o jakieś sugestie co do tych sprytnych maszyn ... kto wie... kto wie ...

brazunia, jak na wsi juz zamieszkasz to stwierdzisz, ze takie ustrojstwo to profana 8) Ja uzywam i sobie chwale, bo bestia ze mnie leniwa i zapracowana ... 8) Ale tradycyjne wypiekaczki tylko pieca uzywaja i tradycyjnych metod wyrabiania :roll:

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nooo, Ambercia, dumna jestem z Ciebie, wszystkie moje nauki cenne nie poszły u Ciebie w las! :lol: :wink:

Braza - jak już będę miała tyle zakwasu, żeby Ci wysłać, to masz jak w banku, a pieczenie jest naprawdę proste - trzeba tylko postawić ciasto chlebowe w ciepłym miejscu i dać mu czas na wyrośnięcie.

Agduś - a na co Tobie będzie robić następny zakwas? :o

Przecie jak zrobisz chlebek, to część ciasta odkładasz do słoika, trzymasz w lodówce i to jest Tój nowy zakwas. :D

To takie perpetuum mobile trochę jest - im więcej ciasta zrobisz, tym więcej masz nowego zakwasu... :wink: :lol:

A chleb na zakwasie jest naprawdę lepszy od drożdżowego.

I ten zapach, niepowtarzalny absolutnie...

I właściwości! Zjadasz dwie kromki i jesteś najedzona jak bąk, a tego sklepowego zjadasz trzy i dalej coś byś zjadła... :o :-?

Jednym słowem, same korzyści to są. :D

Piąteczko, a Ty robisz domowy jogurt?

Masz jakiś fajny patent na to?

Bo jak masz, to ja chętnie skorzystam... :D

Kuffa, chyba się dzisiaj załatwiłam na parę ładnych dni.

Poszłam na pole, chciałam grządki hakać.

No i wyhakałam całkiem sporo, koło 1 ara, mimo, że w krzyżu od pierwszego haknięcia łupało i piekło jak diabli. :oops:

I potem to już wyprostowac się nie mogłam i ledwie do domu wróciłam...

A w domu... :oops:

No, o lasce normalnie chodzę! :o

Bez laski kroku nie zrobię, tak rżnie w tych plecach i w biodrze, że szok. :o :(

Całe szczęście, że w górach się bywało to i ciupagi solidne się ma i za laskę mogą robić. :lol:

Sołtys już chce mnie wieźć do kręgarza, dobrze, że wynegocjowałam trzydniowe zawieszenie wyroku. :-?

By to szlag nagły trafił i kurtka na wacie!!!

Depsia, no masz qurna za swoje :evil: Zapigalasz jak motorynka, nie zważasz na nic i się doczekałaś, nożesz!!!! Zdrowiej Kobieto, odpoczywaj - współczuję serdecznie, moją ś.p. Mamę tak kiedyś złamało, że tez o ciupażce chodziła - a bywało się w górach, bywało :wink: Oby Ci przeszło jak najszybciej!!!!

Ambercia - Ty chyba nie wiesz co mówisz w tym momencie :o

brazunia, jak na wsi juz zamieszkasz to stwierdzisz, ze takie ustrojstwo to profana ... Ale tradycyjne wypiekaczki tylko pieca uzywaja i tradycyjnych metod wyrabiania

Taka ze mnie tradycyjna wypiekaczka, jak z hipopotama prima balerina :D Jestem straszliwie i bezwstydnie leniwa bestia :D Dawaj namiar na to ustrojstwo!!!

Nooo, Ambercia, dumna jestem z Ciebie, wszystkie moje nauki cenne nie poszły u Ciebie w las! :lol: :wink:

Staram sie jak moge :D 8)

Ale brazuni podpowiem sposob "dla mieszczuchow" ;) Slonko, ja mam prosty Severin 3989. Na poczatku kierowalam sie tym, ze byl w wersji Inox i pasuje mi do kuchni :lol: Okazalo sie jednak, ze w wypieku chleba, drozdzowek i mieszaniu ciasta na pizze jest niezawodny. Programow ma tylko 12 i to w zupelnosci mi wystarcza ... i tak uzywam chyba tylko 3 - 4. Wypieka bochenki 750 i 900 g, o trzech poziomach zarumienienia.

Jednym slowem wrzucasz wszystko, nastawiasz timer i na sniadanie masz aromatycznego gotowca :D

Ech Wy... :lol:

Mieszczuchy... :lol:

A co Wy możecie o życiu wiedzieć... :wink: :lol:

No, kurna, z tymi plecami to załatwiłam się na ament.

Niech to gęś kopnie. :x

I jeszcze dzisiaj MUSIAŁAM zrobic pierwszą partię rzodkiewek w curry, bo zerwaliśmy z Sołtysem na polu i zwiędłyby... :-?

Robiłyście kiedyś słoiczki w pozycji półleżacej na kanapie? Bo ja tak, dzisiaj. :o :lol:

cześć :) oj współczuję Ci ogromnie w tych połamaniach..grzej sie kochana i nacieraj..

jogurt - tak, robię, bo lubie i jem dużo na okrągło..sam, z platkami gorskimi, z kaszą jaglaną i ścieram jablko lub daje banana..dziś truskawki

robie tak jak kiedyś gdzieś znalazłam..

Mleko zwykłe 3,2 % gotuję i studzę..

Jogurt poprzedni albo kupny bakom/bałk mieszam w kubku po tym jogurcie z cieplym dobrze mlekiem i wleam do reszty mleka, dobrze mieszam, przykrywam pokrywą, owijam kocem i stawiam w ciepłe miejsce na min.8 godz. jak za długo stał był bardziej kwaśny :-? Potem do lodówki i mniam. zostawiam trochę na następny zaczyn :wink:

dobranocki, pa

Depsia, teraz bedzie o Twoim kregoslupie ... nie chce Cie martwic, ale nawet jak minie, to takie sprawy lubia powracac :roll:

Niech Soltys odpali sprzet zmechanizowany i zawiezie Cie do dobrego lekarza. Dostaniesz leki przeciwzapalne np. Difloclenac (moze zastrzyki :roll: ), cos mocnego przeciwbolowego (np. Ketanol) i leki ktore zmniejsza napiecie miesni. Do smarowania dobry jest Naproxen. Po co masz sie meczyc i cierpiec, jak mozesz sobie szybciej pomoc ...

No i jeszcze jedno ... to nie mija jak bol glowy czyli po paru godzinach. Taki bol lubi utrzymywac sie przez kilka a nawet wiecej dni ... :roll:

Zdrowka i odpoczynku zycze ... :roll:

Oooo, to, to, to!

Tak mi mów, kochana, ja Ci dziękuję za ten przepisik, na pewno go czym prędzej wypróbuję. :D

A te ogórki chili też na kanapie robiłaś? :o :wink: :lol:

jak ja wam zazdroszcze tych ogorkow :oops:

depeesia smaruj sie jakimis cudami , masc konska jest dobra (dostepna bez problemu w De) albo jaka rozgrzewajaca , plastry tez nienajgorsze (te rozgrzewajace) i ABSOLUTNY bezruch az do wyzdrowienia !!!!! :evil:

i nie probuj niczego dzwigac !!!

doigralas sie ...

mnie poucza a sama lekcewazy swoje zdrowie :roll: :p

jak ci nie przejdzie to do kreglarza marsz

wiem co mowie , frosch co jakis czas ma te same problemy

zycze szybkiego powrotu do zdrowka kochana :D

przytulam i cmokam

matko . znaczy Depsiu :roll:

nie wolno takich rzeczy z kręgosłupem robić :roll:

Niech Cię Sołtys jakoś nasmaruje albo wymasuje. albo coś tam innego :)

A jak Cie na robotę bierze, to usiądź i przeczekaj.

Na mój kawałek lędzwiowy basen dobrze robi :)

I podobno mięśnie brzucha trzeba ćwiczyć - bo one wtedy odciążają tę partię kręgosłupa. Tzn - ja to znam głównie z teorii :wink:

A z tej cudonej maszyny to chleb w jakim kształcie wychodzi ? :)

Aaaa ... i jeszcze jedno ... jak juz dotrzesz do lekarza to nie daj sobie zapisac niczego steroidowego. Majamil tez jest dobry, ale na traktor wtedy nie wsiadaj ... ;) Ja mialam po nim zawroty i zwidy jakies, wiec lepiej byc ostroznym ...

A tak na marginesie, to raz jedyny dysfunkcja kregoslupa wylaczyla mnie z zycia na prawie miesiac ... Powod byl tak trywialny, ze az trudno mi o tym pisac ;) Wszystko przez ... kichniecie ... a wlasciwie wstrzymanie kichniecia ;) Tak spiely mi sie przyczepy miesni na kregoslupie, ze musialy spowodowac mikrouraz miedzy 3 a 4 kregiem ledzwiowym. Po tej akcji zostalam w pozycji pochylonej i juz sie wyprostowac nie moglam :roll: Jakos tak pod katem prawie 90 st. wtoczylam sie do duzej taksowki i na tomograf ... potem do chirurga, a potem to juz byly jakies 4 tygodnie zastrzykow, masazy, laserow i kolejne 4 - 6 tygodni zabawy na basenie ... koszmaros ... :roll: