mayland 08.06.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Depesia to wyczytaj w tej ksiażce, moze przepis bedzie na nalewkę z kwiatu czarnego bzu. Podobno bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.06.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ambercia, syrop z czarnego bzu to ja też od dawna robię i nawet mam dla gości do nabycia w szafie, a jakże. ciekawe czemu o tym nie wiedzialam BTW a co jeszcze mozna z bzu oprocz syropkow i nalewek uczynic? Chef, generalnie nie stronie od zadnego smakolyku ... no psa bym na pewno nie zjadla, ale np. suszona szarancza, to w Chinach tak samo popularna na spotkaniach biznesowych, jak u nas krakersy i paluszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 08.06.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witaj Depesiu, jak dawno mnie tu nie było.Fajne te Twoje kurki i kogucik...no i nie ma to jak jajka od swojej kury.A syropek z czarnego bzu pyszny.Częściej muszę do Ciebie zaglądać może załapię się przepisy przetworw z czarnego bzu pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.06.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ambercia, hm... No nie wiem, czemu nie wiedziałaś... Zajrzałam na razie na indeks przepisów z bzu - no wszystko tam jest!!! Wina, torty, sosy, soki, syropy, kompoty, konfitury, kremy, galaretki... Ooooj, czuję, że będzie się działo w tym roku w spiżarni. Edziu - jak ja się cieszę, że wreszcie zajrzałas! Twój koniec tęczy podziwiałam bardzo. Pierwszy raz w życiu widziałam koniec tęczy, chociaz na zdjęciu. I zaglądaj częściej, proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Znalazłam przepis na nalewkę z kwiatów. nie wiem tylko skąd ja wezme korzen arcydziegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 08.06.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Znalazłam przepis na nalewkę z kwiatów. nie wiem tylko skąd ja wezme korzen arcydziegla W Tesco nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.06.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Znalazłam w aptece http://www.aptekanamatejki.pl/korzen-arcydziegla-50g-p-2946.html Ale nie wiem czy taki to ma byc do celów spozywczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 08.06.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ogólnie to czasami mine martwi bo ona takie niedzisiejsza - wiesz inidianie, łuki, szałasy. Ku rozpaczy rówiesników czyta ksiażki oczywiscie dziki zachód, London, May te sprawy. Ma nawet z tego powody trudnosci z kontaktem z rówiesnikami. Szczególnie z dziewczynami. Też tak miałam. Namiętnie czytywałam te lektury, zakochałam się na zabój w Winnetou (na podstawie książki, nie filmu). Z koleżankami nie było problemu - tak je nakręciłam, że też się w Winnetou zakochały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 09.06.2009 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Zajrzałam na razie na indeks przepisów z bzu - no wszystko tam jest!!! Wina, torty, sosy, soki, syropy, kompoty, konfitury, kremy, galaretki... Ooooj, czuję, że będzie się działo w tym roku w spiżarni. SUPER! Brzmi niesamowicie To ja juz rezerwuje i syrop i naleweczke i konfitury i co tam jeszcze wyczarujesz. Boś Czarodziejka niesamowita ... nawet moja Mama to mowi, bo wie! Dzien dobry ... Milego dzionka dla Wszystkich. Zaraz ide pobiegac, a korzystajac z pieknej (w koncu ) pogody mam pare godzin zdjec w plenerze ... potem dlubanina przy komputerez i tak pewnie do poznej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.06.2009 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Amber, Ty łakomczuchu! Mayland - z tym arcydzięglem to ja tez nie wiem, Sołtys mnie męczy od kilku lat, że mamy szukać i posadzić. A ja się bronię, bo to duże i ekspansywne jest, poza tym trudno znaleźć. Coś Wam napiszę, bo to proste jest bardzo, a przydatne na pewno. Herbata z liści czarnego bzu - Na szklankę naparu bierzemy 1 kopiastą łyżeczkę suszonych liści lub 4 do 5 świeżych, rozdrobnionych liści czarnego bzu; - Liście zalewamy wrzątkiem; - Napar zostawiamy na 15 minut pod przykryciem, następnie przecedzamy. Herbata z liści czarnego bzu jest bardzo silnym środkiem przeczyszczającym, wykrztuśnym, działa moczopędnie, napotnie, czyści też zewnętrznie skórę. Dawki trzeba ograniczyć do 2 szklanek dziennie. Herbata ta w domowym wykorzystaniu jest stosowana także jako cenny środek wspierający kurację w schorzeniach reumatycznych, artretyzmie, dolegliwościach nerkowych oraz w cukrzycy. Oprócz tego herbatę ze świeżych liści bzu mozna podawać do płukania gardła przy anginie, przy przykrym zapachu z ust lub jako dodatek do kąpieli w celu oczyszczenia skóry lub w przypadku hemoroidów. Zimna herbata z liści bzu może być stosowana jako oprysk przeciwko mszycom. Nieźle, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.06.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Oooo swietnie! Mam duzy krzak czarnego bzu na miedzy Musze go obskubać i zrobic napar na mszyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 09.06.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Witam zielarskie towarzystwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 09.06.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Cześć a ja mam mnóstwo pokrzyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 09.06.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Spoko Piąteczko, Depsia na pewno znajdzie setki sposobów na ich racjonalne wykorzystanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.06.2009 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Oooo, Piatko, pokrzywy to skarb jest - nie żartuję. Gnojówce roślinnej z nich żaden nawóz nie dorówna, a jesli sama ją zaczniesz konsumować, to będziesz zdrowa jak rzepa, nie przymierzając. O tym skarbie można poczytać, że ho, ho - jest bardzo zdrowa i w ogóle! Zobacz tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 09.06.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 A nie mówiłam ... Lecę bo psuka mi młynki robi ... co ona może chcieć o tej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 09.06.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 dzięki..narazie je wyrywam i na jedną kupkę wożę..szlaki dzieciom robię nad rzeką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.06.2009 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Spróbuj rozwiesić w pęczkach w przewiewnym zacienionym miejscu i wysuszyć, później (zimą) zajmiesz się zastosowaniem suszu w praktyce. Szkoda takiego dobrodziejstwa marnować, skoro i tak wyrywasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 09.06.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Kochana..to za dwa lata..ja nie nadążam..ona szybciej rośnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.06.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Pokrzywa super sprawa. To superancka odżywka do włosów. Trzeba napchac słoik litrowy pokrzywą (młodą) i zalać alkoholem . I niech sobie tak postoi. Potem po myciiu włosów brac odrobine do wody i wtym wypłukac włosy. Depesiu Twók Karuś fajna piesa. On ma coś z berneńczyka tj. bezgraniczną miłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts